Reuring in voedingsland – Blij met E-nummers?!

12 april, 2017

  Deze week was er veel reuring in voedselland. Rosanne Hertzberger, microbioloog, heeft een boek geschreven met de titel ‘Ode aan E-nummers’ en dat bleef niet onopgemerkt in de media. In haar filmpje laat ze zien dat ze dagelijks kant- en klaar maaltijden eet – want ze heeft een broertje dood aan koken – en dat...

Leer meer

Vasten 2.0

8 maart, 2017

‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’   Vandaag las ik mijn column over vasten die ik twee jaar geleden voor gezondNU schreef nog eens terug. ‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’ schreef ik toen. Vervolgens deed ik er niets mee. Vond ik het toch een te groot...

Leer meer

BRANDNETELS, SUPERFOOD EN DETOX

30 mei, 2016

Jonge brandnetels, het blad nog vers groen. In groepjes stonden ze bijeen, klaar om geplukt te worden. Al in het vroege voorjaar had ik ze willen oogsten, maar dat bedacht ik me steeds tijdens het wandelen als ik geen handschoenen en plastic zak bij me had. Er kwamen nog kansen genoeg, leek me. Maar nu moest...

Lees meer

De kracht van voeding

11 maart, 2016

Ik houd van positief nieuws en dat is dit. De resultaten van het onderzoek waarover ik jullie ga vertellen zijn in ieder  geval veel belovend. Waar gaat dit over, vraag je misschien af. Het gaat over de kracht van voeding, over ‘voedingsgeneeskunde’ en dat er zoveel mooie dingen gebeuren de laatste tijd op het gebied...

Lees meer

Oproep aan nieuwe K3

14 januari, 2016

  ‘Mam, Ma-ham, zullen we als-je-blieft deze K3-koeken kopen?’, hoor ik een meisje van een jaar of vier in de supermarkt vragen. Ze kijkt haar moeder met haar allerliefste glimlach aan en doet nog net geen K3 dansje om haar woorden kracht bij te zetten. De moeder probeert niet voor dit charme-offensief te zwichten. Even...

Lees meer

Jamie’s superfood: Jamie op de healthy toer

10 december, 2015

  Zoals de titel van dit boek al doet vermoeden: Jamie gaat op de healthy toer.  Nu healthy zo in is kon het misschien ook niet uitblijven. Meerdere bekende kookboekenauteurs gingen hem voor. Zo kwam Donna Hay in 2012 al met Fresh & Light: een boek met veel aandacht voor groenten, volle graanproducten en eiwitten...

Lees meer

GEZONDE VOEDING? DAT IS NIET VOOR IEDEREEN HETZELFDE

30 november, 2015

    Wat voor de een gezond is, is dat niet altijd voor de ander, stond pas in de Volkskrant te lezen. Voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op gemiddelde, maar er zijn weinig gemiddelde mensen, zo blijkt nu ook uit een omvangrijke Israëlische studie. Bij de proefpersonen werd elke 5 minuten de bloedsuikerspiegel gemeten. De een kreeg een...

Lees meer

Jamie Oliver: Superrr Foodman

19 november, 2015

  Soms, heel soms, is Jamie Oliver voor een bliksembezoek in Nederland en dan is het een waar gekkenhuis. Pers, bloggers, boekhandelaren en tv-ploegen komen er en masse op af. Omdat Jamie en ik dezelfde uitgever (Kosmos) hebben mag ik er (wahaa) bij zijn. En die kans laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan,...

Lees meer

Richtlijnen Goede Voeding: eet meer plantaardig, drink suikervrij

5 november, 2015

Groot nieuws en in alle media onder de aandacht gebracht: de Richtlijnen Goede Voeding. Gisteren gepresenteerd door de Gezondheidsraad. Met deze richtlijnen (zoals afgebeeld in bovenstaande afbeeldingen) gaat het Voedingscentrum aan de slag om een nieuwe versie van de Schijf van Vijf te maken. Deze schrijf wordt in het voorjaar van 2016 verwacht. Ik maakte...

Lees meer

Bewerkt (rood) vlees kankerverwekkend. Bangmakerij of waar?

29 oktober, 2015

Nadat deze week de WHO het rapport over de relatie tussen het eten van bewerkt (worst, ham, spek etc) vlees en de toegenomen kans op darmkanker naar buiten bracht werd het flink onrustig. De media sprong er op in en kopte gemakshalve dat worst net zo kankerverwekkend is als roken. Er werden opiniestukken geschreven waarin...

Lees meer