VARA KASSA OVER VERBORGEN SUIKERS

8 maart, 2015

20150305_132516

 

“Of ik mee wilde werken aan een programma over verborgen suikers?”, vroeg de redacteur van VARA KASSA. Natuurlijk wilde ik meewerken aan zo’n belangrijk onderwerp. Hoe meer mensen zich realiseren hoeveel suiker er in producten zit, hoe beter het is. En dan heb ik het niet over de producten als hagelslag, vanillevla of m&m`s. Nee, dan gaat het over producten waarvan je niet verwacht dat er suiker in zit. Want wat doet suiker in salami, hamburgers, gerookte zalm of theezakjes? En hoe normaal is het dat een kwart van een potje satésaus uit suiker bestaat?

 

Voor het programma deed ik in diverse supermarkten onderzoek naar de hoeveelheid suiker in producten. En ging ik op zoek naar waar allemaal verborgen suikers in zitten. Daarnaast bekeek het menu van het gezin en heb berekend hoeveel suikers de gezinsleden precies binnenkregen.

 

Was ik – als goed ingevoerde kenner – nog verbaasd over wat ik tegenkwam? Nee en ja. Wat betreft verborgen suikers waren er voor mij niet zoveel verrassingen. Eerder schreef ik een blog over de manier waarop de levensmiddelenindustrie aan creatief boekhouden doet met al die verborgen suikers. Die blog gaf ik de titel ‘Vijftig tinten suiker’. Lees hem hier: https://www.annemariereuzenaar.nl/vijftig-tinten-suiker/.

Ik schrok echter wel weer van de grote hoeveelheid suiker in sausen (satésaus) en in de zogenaamd gezonde producten zoals de met pure chocolade omhulde moerbeien van Lucovitaal . Daar zaten maar liefst zeven klontjes suiker in per 75 gram. En dan staat er ook nog op dat het een supersnackfood is. Treurig!

 

Ook schrok ik nog behoorlijk van de optelsom van suikers die het gezin binnenkreeg. De moeder, die nog redelijk gezond at, kreeg 31,8 suikerklontjes binnen. De twee puberjongens zaten met gemak op 40 suikerklontjes (ca. 120 gram) per dag. Dat is toch wel heel wat meer dan de 50 gram vrije suikers (dit is exclusief de suikers uit groente, fruit en zuivel) die de WHO als maximale hoeveelheid adviseert. Tijdens de uitzending bleek dat ook de RIVM tot dezelfde berekeningen komt. Dus dit gezin was geen uitzondering.

 

Wat moet er nu gebeuren? De levensmiddelenindustrie moet de hoeveelheid suiker in producten gaan terug brengen. Dit gaan ze ook doen. Weliswaar in kleine stapjes, maar het is een begin. Wil je niet afhankelijk zijn van wat de industrie in je eten stopt, dan doe je er goed aan om bewerkte producten zoveel mogelijk te laten staan en te kiezen voor onbewerkte producten. Wat ook helpt is etiketten lezen. Hoe je dat kan doen lees je hier: https://www.annemariereuzenaar.nl/minicursus-etiket-lezen/

 

Wil je zelf uitrekenen hoeveel suikerklontjes er in een product zitten? Kijk dan op de voedingswaardetabel van het product bij ‘waarvan suikers’ en deel dit door vier. Zo weet je meer en kun je bewuster kiezen om een product wel of niet te kopen.

 

Hier kun je het tv-fragment over verborgen suikers terug zien: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/waar-zitten-overal-verborgen-suikers-in/speel/1/