ZIN IN EEN GEZONDE START VAN HET JAAR?
Ook zin in een gezonde start van het jaar?
Lees meer
Ook zin in een gezonde start van het jaar?
Lees meerLieve mensen, Het is bijna kerst! En wat voor een kerst?! Een coronakerst waarbij we maar met weinig mensen bij elkaar mogen zijn. Niet leuk, maar des te meer reden om het heel gezellig te maken en gezond en lekker te eten. Ter inspiratie heb ik een aantal kerstwaardige recepten...
Lees meerDe duindoorn, booster voor je weerstand
Lees meerLieve mensen, Wat een spannende en uitdagende tijd maken we mee! Het virus raakt ons allemaal (jong/oud, rijk/arm, gelovig of niet). Ik voel me dankbaar dat we in zo’n goed georganiseerd land leven met zo’n goede gezondheidszorg. Ik vind het ook bijzonder om te zien wat voor mooie initiatieven er ontstaan, dat mensen...
Lees meerKeelpijn, een snotneus of vervelende kriebelhoest? Het is er de tijd van het jaar voor. Het komt je vast niet uit nu, want het is druk op het werk zo rond de kerst. Waarschijnlijk hobbel je het liefst door, maar je lichaam laat merken dat je even een stap terug moet doen. Ga een...
Lees meerEen pittig jaartje waarin persoonlijke omstandigheden ertoe leidde dat ik afgelopen jaar andere prioriteiten had.
Lees meerCholesterol staat bekend als een stof waar je bang voor moet zijn omdat het het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Daarom wordt een verhoogd cholesterol massaal met cholesterolverlagende statines kunstmatig omlaag gebracht. Desondanks zijn hart- en vaatziekten in het Westen nog steeds doodsoorzaak nummer één. Cholesterolverlagende medicijnen zijn de meest voorgeschreven medicijnen ter...
Lees meerMijn vader is vanaf zijn veertigste al hartpatiënt. De hele familie van mijn moeder is jong gestorven. De meesten aan een hartinfarct of beroerte. Grote kans dus dat ik geen fijn genenpakket heb meegekregen. Maar… in hoeverre ben je voorgeprogrammeerd om ziekten te krijgen die je (voor)ouders ook hadden? Óf spelen de omgeving en de...
Lees meerToe aan een onsje minder Het rijkgevulde kerstbrood met homemade amandelspijs, de fluweelzachte zalmrollade en de speltoliebollen die ik met oud en nieuw maakte – tjonge wat heb ik ervan genoten! Net als van het uitgebreide ontbijt (of eigenlijk brunch) tijdens het weekje Ardennen met vrienden. Gelukkig stonden er lange wandelingen in de heuvels...
Lees meerAls verzekeraar wil je natuurlijk weten of je klanten tevreden zijn en daarom verstuur je af en toe een enquête. Zo ook CZ. Zij wilde weten wat haar verzekerden van bepaalde alternatieve behandelingen vinden. De respons op dit soort enquêtes is meestal niet zo hoog. Dat was ook bij deze enquête het geval: 300...
Lees meerKOOLHYDRATEN TABOE? Eet jij nog brood? Of zit je net als je collega’s tijdens de lunch het zoveelste bakje salade weg te werken? Koolhydraten zijn het kwaad van deze tijd. Afzweren levert ons veel op: we blijven er slank bij, keren er diabetes type 2 mee om en hopen er gezond oud mee te...
Lees meerTwee lachende oude vrouwtjes (92 en 87) met pretogen die zonder problemen door de straten van het pittoreske Pioppi dansen. Dat is het beeld dat achterblijft na het zien van het tv-programma ‘Dokters van Morgen’ dinsdagavond. Je wordt er vrolijk van. Deze dames hebben het leven lief, dat zie je zo. Op de vraag hoe...
Lees meerOde aan Renate Dorrestein (1954-2018)
Lees meerHoe je de aardbol en de gezondheid van mensen op het spel kunt zetten!!
Lees meerDeze week was er veel reuring in voedselland. Rosanne Hertzberger, microbioloog, heeft een boek geschreven met de titel ‘Ode aan E-nummers’ en dat bleef niet onopgemerkt in de media. In haar filmpje laat ze zien dat ze dagelijks kant- en klaar maaltijden eet – want ze heeft een broertje dood aan koken – en dat...
Lees meer‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’ Vandaag las ik mijn column over vasten die ik twee jaar geleden voor gezondNU schreef nog eens terug. ‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’ schreef ik toen. Vervolgens deed ik er niets mee. Vond ik het toch een te groot...
Lees meerJonge brandnetels, het blad nog vers groen. In groepjes stonden ze bijeen, klaar om geplukt te worden. Al in het vroege voorjaar had ik ze willen oogsten, maar dat bedacht ik me steeds tijdens het wandelen als ik geen handschoenen en plastic zak bij me had. Er kwamen nog kansen genoeg, leek me. Maar nu moest...
Lees meerIk houd van positief nieuws en dat is dit. De resultaten van het onderzoek waarover ik jullie ga vertellen zijn in ieder geval veel belovend. Waar gaat dit over, vraag je misschien af. Het gaat over de kracht van voeding, over ‘voedingsgeneeskunde’ en dat er zoveel mooie dingen gebeuren de laatste tijd op het gebied...
Lees meer‘Mam, Ma-ham, zullen we als-je-blieft deze K3-koeken kopen?’, hoor ik een meisje van een jaar of vier in de supermarkt vragen. Ze kijkt haar moeder met haar allerliefste glimlach aan en doet nog net geen K3 dansje om haar woorden kracht bij te zetten. De moeder probeert niet voor dit charme-offensief te zwichten. Even...
Lees meerZoals de titel van dit boek al doet vermoeden: Jamie gaat op de healthy toer. Nu healthy zo in is kon het misschien ook niet uitblijven. Meerdere bekende kookboekenauteurs gingen hem voor. Zo kwam Donna Hay in 2012 al met Fresh & Light: een boek met veel aandacht voor groenten, volle graanproducten en eiwitten...
Lees meerWat voor de een gezond is, is dat niet altijd voor de ander, stond pas in de Volkskrant te lezen. Voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op gemiddelde, maar er zijn weinig gemiddelde mensen, zo blijkt nu ook uit een omvangrijke Israëlische studie. Bij de proefpersonen werd elke 5 minuten de bloedsuikerspiegel gemeten. De een kreeg een...
Lees meerSoms, heel soms, is Jamie Oliver voor een bliksembezoek in Nederland en dan is het een waar gekkenhuis. Pers, bloggers, boekhandelaren en tv-ploegen komen er en masse op af. Omdat Jamie en ik dezelfde uitgever (Kosmos) hebben mag ik er (wahaa) bij zijn. En die kans laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan,...
Lees meerGroot nieuws en in alle media onder de aandacht gebracht: de Richtlijnen Goede Voeding. Gisteren gepresenteerd door de Gezondheidsraad. Met deze richtlijnen (zoals afgebeeld in bovenstaande afbeeldingen) gaat het Voedingscentrum aan de slag om een nieuwe versie van de Schijf van Vijf te maken. Deze schrijf wordt in het voorjaar van 2016 verwacht. Ik maakte...
Lees meerNadat deze week de WHO het rapport over de relatie tussen het eten van bewerkt (worst, ham, spek etc) vlees en de toegenomen kans op darmkanker naar buiten bracht werd het flink onrustig. De media sprong er op in en kopte gemakshalve dat worst net zo kankerverwekkend is als roken. Er werden opiniestukken geschreven waarin...
Lees meerMet de slaap nog in onze ogen liepen we, mijn dochter Eva en ik, vanmorgen om acht uur al in de duinen. Gewapend met plastictassen en handschoenen gingen we op zoek naar bramen, een jaarlijks ritueel. Andere jaren waren we...
Lees meerAH doet mee met de trend om suikerbewust te eten. ‘Fijn’, denk je dan, ‘eindelijk een kentering’, maar is dat wel zo? Het is misschien een leuke (commerciële) poging, maar nee, je lost het probleem er niet mee op. Om ervoor te zorgen dat we minder suiker binnenkrijgen zal er ook wat moeten gebeuren aan...
Lees meerWat er kan gebeuren als je niet meer snoept (brrr…). Lees het in de column die in april 2015 in gezondNu stond (door op de foto te klikken kun je het lezen).
Lees meer“Of ik mee wilde werken aan een programma over verborgen suikers?”, vroeg de redacteur van VARA KASSA. Natuurlijk wilde ik meewerken aan zo’n belangrijk onderwerp. Hoe meer mensen zich realiseren hoeveel suiker er in producten zit, hoe beter het is. En dan heb ik het niet over de producten als hagelslag, vanillevla of m&m`s....
Lees meerVeel mensen durven niet of nauwelijks meer brood te eten. Durf jij het nog? Dit schreef ik over tarwe (en brood) in mijn boek ‘Natuurlijk! Elke dag écht eten’: Ook tarwe raakt steeds meer uit de gratie en dat is niet zo raar, want met tarwe is wel wat aan de hand. Om...
Lees meerIs het één van je goede voornemens om af te vallen dit jaar? Dan ben je niet de enige. Het blijkt het populairste voornemen voor 2015 te zijn. De meeste mensen hopen door minder te eten hun overtollige (kerst)kilo`s kwijt te raken. Eten we dan te veel? Ja en nee. We zijn...
Lees meerIs het één van je goede voornemens om af te vallen dit jaar? Dan ben je niet de enige. Het blijkt het populairste voornemen voor 2015 te zijn. De meeste mensen hopen door minder te eten hun overtollige (kerst)kilo`s kwijt te raken. Eten we dan te veel? Ja en nee. We zijn inderdaad gek op...
Lees meerIk weet niet hoe het jou vergaan is, maar ik ben toch weer voor de bijl gegaan. Ook ik heb namelijk een aantal goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar. Natuurlijk weet ik heel goed dat het maken van voornemens niet veel zin heeft, maar toch. Zo`n momentje van bezinning (we maken altijd een rondje...
Lees meerWat brengt 2015 ons op het gebied van eten? Er zijn foodtrendwatchers die ons dat precies kunnen vertellen. Zo ontmoette ik ruim een jaar geleden trendwatcher Anneke Ammerlaan. Zij kondigde toen al aan dat peulvruchten en het fermenteren van producten in opmars is. Topkoks in de hele wereld zijn er mee bezig. Nog even...
Lees meerBolletje is goed bezig en vindt dat jij ook goed bezig bent als je deze koeken als ontbijt of tussendoortje eet. Op de verpakking staat dat de koeken 100% natuurlijk zijn. Dat is blijkbaar een rekbaar begrip voor Bolletje. Want kun je suiker en glucose-fructosestroop natuurlijk noemen? De koeken bevatten veel (65%) granen. Hoeveel...
Lees meerWe eten steeds meer biologische producten. En dat is goed want het is gezond, toch? Dat valt nog te bezien. Met biologisch wordt bedoeld dat voeding met respect voor milieu, mens en dier wordt geproduceerd. Tot zo ver niets aan de hand. Maar wat gebeurt er daarna in de fabriek met deze biologisch geteelde...
Lees meerMijn vader heeft pas een openhartoperatie moeten ondergaan. Vanwege misselijkheid kon hij niet alleen dagenlang niet eten, maar ook nauwelijks drinken. Verbazingwekkend genoeg deed het ziekenhuis hier – behalve het geven van pillen – niet veel mee. Daarom nam ik verse gemberthee mee tegen de misselijkheid en om de afvalstoffen af te voeren. Hier...
Lees meerNet op de site van nieuws voor diëtisten gelezen dat er weer nieuwe aanwijzingen zijn dat energiedrankjes ongezond zijn.Wil je weten wat er in zit en waarom het slecht is? Dit schreef ik erover in mijn boek ‘Zonder suiker’: Het drinken van energiedrankjes (bijvoorbeeld Acquarius, Redbull of AA-drink) hoort tegenwoordig bij het imago...
Lees meerWat een heerlijke zomer was het! Ik hoop dat je – net als ik – genoten hebt van het buitenzijn, de smaak van rijpe tomaten en het verrukkelijke zomerfruit. Nu de herfst dichterbij komt, wordt het tijd om je weerstand op te krikken. Zo ben je bestand tegen de naderende weersomslag en rondcirculerende virussen:...
Lees meerHet kan je niet ontgaan zijn: er is een gezondheidsrevolutie gaande. De kookboeken die gericht zijn op gezondheid zijn niet aan te slepen. Met de Voedselzandloper op kop lijkt heel Nederland wel in de ban van gezond eten. Steeds vaker blijkt dat een gezond voedingspatroon heel wat oplevert. Je krijgt niet alleen een betere...
Lees meerDit kwam ik net tegen en moest ik even met jullie delen. Melkunie heeft een drietal nieuwe soorten vla ontwikkeld: gevulde koekenvla, stroopwafelvla en roze koekenvla! Het moet niet gekker worden. Over écht eten gesproken! Hoezo koekenvla trouwens? Er zit maar 1 % koek in! En verder hebben ze in de fabriek dit door...
Lees meerHet was een superdag zaterdag. Genoten van de de leuke en lieve reacties. Het was écht een feestelijke start van het boek. Alle hapjes (wel 600) waren op en er zijn flink wat boeken verkocht. De lezing was in een wat ongezellige...
Lees meerHet is bijna zover. Aanstaande zaterdag is de boeklancering van Natuurlijk! Elke dag écht eten in den Bosch. Om 14 uur geef ik een lezing in een zaal waar wel 500 mensen in kunnen (wow) en van 15 tot 17 uur zal ik signeren en is er een proeverij van hapjes uit mijn boek....
Lees meerAls je erachter wilt komen wat er in een product zit, dan kun je het etiket lezen. Alleen staan daar vaak van die onbegrijpelijke dingen op. Daarom hieronder een minicursusje etiket lezen. Op het etiket staan de ingrediënten en de voedingswaarde van een product vermeld. Dit zijn twee verschillende dingen. Op de ingrediëntenlijst staan...
Lees meerOp ieder product in de supermarkt staan wel E-nummers vermeld. Zouden we ze allemaal vermijden dan blijven alleen de producten over zonder verpakking. Dus de versproducten, zoals groenten en fruit. Maar is dat nodig? Zijn alle E-nummers schadelijk? Nee, zeker niet. Maar ondanks dat E-nummers door de EU zijn goedgekeurd, zijn er mensen die er...
Lees meerTerwijl ik afgelopen maandagavond een lezing aan 25 vrouwen gaf over het effect van suiker op de gezondheid én over suikeralternatieven, was er bij Tros Radar een uitzending over suikervervangers (zie link onderaan blog). Zowel hoogleraar Katan als – de mij bekende – hoogleraar endocrinologie van der Lelij waren hierover vrij duidelijk: suikervervangers zijn...
Lees meerHet is LENTE! En hoe?! Wat een cadeautje dat heerlijke weer! Heb je ook zo`n zin om naar buiten te gaan, het huis te luchten en te mijmeren over de zomervakantie? De lente is (naast de herfst) mijn favoriete jaargetijde: de zon die aan kracht wint en alles weer van nieuwe energie voorziet, de...
Lees meerVandaag in de Volkskrant stond een interessant artikel over een onderzoek waarbij een fundamenteel nieuw inzicht is verkregen in de suikerstofwisseling van de cel. Uit dit onderzoek, dat uitgevoerd is onder leiding van hoogleraar systeembiologie Bas Teusink aan Vrije Universiteit Amsterdam, is gebleken dat cellen de verwerking van grote hoeveelheden glucose soms niet kunnen...
Lees meerNu.nl kopte deze week ‘Consumentenbond pakt ‘suikerpraatjes’ aan’. Goed nieuws, want het is de hoogste tijd dat er wat gebeurt. Voedselfabrikanten verdoezelen namelijk al jaren hoeveel suiker ze aan een product toevoegen. Op een creatieve manier weten ze op het etiket het woord suiker zoveel mogelijk te omzeilen. Dit doen ze door meerdere soorten suiker...
Lees meerTerwijl hele volksstammen ontbijten met suikerrijke ontbijtgranen uit de supermarkt of zelfs zonder ontbijt de deur uitgaan, is de groep ultragezonde ontbijters aan het groeien. Ze eten zich door hele velden haver heen of pureren boerenkool, spinazie en fruit tot ze een ons wegen. Ontbijten met brood is zo 2010! Daar kun je niet meer mee aankomen.
Lees meerSchreef ik in mijn boek ‘Zonder Suiker’ al over hoe voedselfabrikanten manipuleren met de informatie op etiketten, uit een recent onderzoek voor de Gezondheidsgids van de Consumentenbond blijkt het nog erger te zijn dan ik al dacht.
Lees meerEr wordt ons geadviseerd om meer groenten en fruit te eten. Een goed advies, maar hoe zit het met de hoeveelheid bestrijdingmiddelen die we dan binnenkrijgen?
Lees meer‘Zoeken naar een bloem in een vijgenplant’ is een spreekwoord dat gebruikt wordt als iets bijna onmogelijk is. Het kopen van verse vijgen zelf is dat niet, maar je moet wel op tijd toeslaan want ze zijn maar korte tijd te koop. Nederlandse vijgen koop je in augustus en september bij de groenteboer, op de...
Lees meer- KOOKBOEK MET VOEDING- & LEEFSTIJLTIPS
- 120 HEERLIJKE RECEPTEN – PUUR & GEZOND
- NATUURLIJKE ADVIEZEN BIJ 25 AANDOENINGEN
- BLIJF LANGER GEZOND MET HET 10-STAPPENPLAN