Verzekering schrapt waardevolle behandelingen op basis van magere enquête

30 november, 2018

  Als verzekeraar wil je natuurlijk weten of je klanten tevreden zijn en daarom verstuur je af en toe een enquête. Zo ook CZ. Zij wilde weten wat haar verzekerden van bepaalde alternatieve behandelingen vinden. De respons op dit soort enquêtes is meestal niet zo hoog. Dat was ook bij deze enquête het geval: 300...

Lees meer

Het ultieme dieet waar je jong en gezond bij blijft?

23 oktober, 2018

  KOOLHYDRATEN TABOE? Eet jij nog brood? Of zit je net als je collega’s tijdens de lunch het zoveelste bakje salade weg te werken? Koolhydraten zijn het kwaad van deze tijd. Afzweren levert ons veel op: we blijven er slank bij, keren er diabetes type 2 mee om en hopen er gezond oud mee te...

Lees meer

Het Pioppi-dieet en zes tips

4 oktober, 2018

  Twee lachende oude vrouwtjes (92 en 87) met pretogen die zonder problemen door de straten van het pittoreske Pioppi dansen. Dat is het beeld dat achterblijft na het zien van het tv-programma ‘Dokters van Morgen’ dinsdagavond. Je wordt er vrolijk van. Deze dames hebben het leven lief, dat zie je zo. Op de vraag hoe...

Lees meer

Ode aan Renate Dorrestein 1954-2018

9 mei, 2018

Ode aan Renate Dorrestein (1954-2018)

Lees meer

Hoe je de aardbol en de gezondheid van mensen op het spel kunt zetten!!

18 oktober, 2017

Hoe je de aardbol en de gezondheid van mensen op het spel kunt zetten!!

Lees meer

Reuring in voedingsland – Blij met E-nummers?!

12 april, 2017

  Deze week was er veel reuring in voedselland. Rosanne Hertzberger, microbioloog, heeft een boek geschreven met de titel ‘Ode aan E-nummers’ en dat bleef niet onopgemerkt in de media. In haar filmpje laat ze zien dat ze dagelijks kant- en klaar maaltijden eet – want ze heeft een broertje dood aan koken – en dat...

Lees meer

Vasten 2.0

8 maart, 2017

‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’   Vandaag las ik mijn column over vasten die ik twee jaar geleden voor gezondNU schreef nog eens terug. ‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’ schreef ik toen. Vervolgens deed ik er niets mee. Vond ik het toch een te groot...

Lees meer

BRANDNETELS, SUPERFOOD EN DETOX

30 mei, 2016

Jonge brandnetels, het blad nog vers groen. In groepjes stonden ze bijeen, klaar om geplukt te worden. Al in het vroege voorjaar had ik ze willen oogsten, maar dat bedacht ik me steeds tijdens het wandelen als ik geen handschoenen en plastic zak bij me had. Er kwamen nog kansen genoeg, leek me. Maar nu moest...

Lees meer

De kracht van voeding

11 maart, 2016

Ik houd van positief nieuws en dat is dit. De resultaten van het onderzoek waarover ik jullie ga vertellen zijn in ieder  geval veel belovend. Waar gaat dit over, vraag je misschien af. Het gaat over de kracht van voeding, over ‘voedingsgeneeskunde’ en dat er zoveel mooie dingen gebeuren de laatste tijd op het gebied...

Lees meer

Oproep aan nieuwe K3

14 januari, 2016

  ‘Mam, Ma-ham, zullen we als-je-blieft deze K3-koeken kopen?’, hoor ik een meisje van een jaar of vier in de supermarkt vragen. Ze kijkt haar moeder met haar allerliefste glimlach aan en doet nog net geen K3 dansje om haar woorden kracht bij te zetten. De moeder probeert niet voor dit charme-offensief te zwichten. Even...

Lees meer

Jamie’s superfood: Jamie op de healthy toer

10 december, 2015

  Zoals de titel van dit boek al doet vermoeden: Jamie gaat op de healthy toer.  Nu healthy zo in is kon het misschien ook niet uitblijven. Meerdere bekende kookboekenauteurs gingen hem voor. Zo kwam Donna Hay in 2012 al met Fresh & Light: een boek met veel aandacht voor groenten, volle graanproducten en eiwitten...

Lees meer

GEZONDE VOEDING? DAT IS NIET VOOR IEDEREEN HETZELFDE

30 november, 2015

    Wat voor de een gezond is, is dat niet altijd voor de ander, stond pas in de Volkskrant te lezen. Voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op gemiddelde, maar er zijn weinig gemiddelde mensen, zo blijkt nu ook uit een omvangrijke Israëlische studie. Bij de proefpersonen werd elke 5 minuten de bloedsuikerspiegel gemeten. De een kreeg een...

Lees meer

Jamie Oliver: Superrr Foodman

19 november, 2015

  Soms, heel soms, is Jamie Oliver voor een bliksembezoek in Nederland en dan is het een waar gekkenhuis. Pers, bloggers, boekhandelaren en tv-ploegen komen er en masse op af. Omdat Jamie en ik dezelfde uitgever (Kosmos) hebben mag ik er (wahaa) bij zijn. En die kans laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan,...

Lees meer

Richtlijnen Goede Voeding: eet meer plantaardig, drink suikervrij

5 november, 2015

Groot nieuws en in alle media onder de aandacht gebracht: de Richtlijnen Goede Voeding. Gisteren gepresenteerd door de Gezondheidsraad. Met deze richtlijnen (zoals afgebeeld in bovenstaande afbeeldingen) gaat het Voedingscentrum aan de slag om een nieuwe versie van de Schijf van Vijf te maken. Deze schrijf wordt in het voorjaar van 2016 verwacht. Ik maakte...

Lees meer

Bewerkt (rood) vlees kankerverwekkend. Bangmakerij of waar?

29 oktober, 2015

Nadat deze week de WHO het rapport over de relatie tussen het eten van bewerkt (worst, ham, spek etc) vlees en de toegenomen kans op darmkanker naar buiten bracht werd het flink onrustig. De media sprong er op in en kopte gemakshalve dat worst net zo kankerverwekkend is als roken. Er werden opiniestukken geschreven waarin...

Lees meer

Puur natuur – ritueel

5 september, 2015

                              Met de slaap nog in onze ogen liepen we, mijn dochter Eva en ik, vanmorgen om acht uur al in de duinen. Gewapend met plastictassen en handschoenen gingen we op zoek naar bramen, een jaarlijks ritueel. Andere jaren waren we...

Lees meer

Mee met de trend

25 augustus, 2015

  AH doet mee met de trend om suikerbewust te eten. ‘Fijn’, denk je dan, ‘eindelijk een kentering’, maar is dat wel zo? Het is misschien een leuke (commerciële) poging, maar nee, je lost het probleem er niet mee op. Om ervoor te zorgen dat we minder suiker binnenkrijgen  zal er ook wat moeten gebeuren aan...

Lees meer

De man van de vele levens

18 augustus, 2015

Wat er kan gebeuren als je niet meer snoept (brrr…). Lees  het in de column die in april 2015 in gezondNu stond (door op de foto te klikken kun je het lezen).  

Lees meer

VARA KASSA OVER VERBORGEN SUIKERS

8 maart, 2015

  “Of ik mee wilde werken aan een programma over verborgen suikers?”, vroeg de redacteur van VARA KASSA. Natuurlijk wilde ik meewerken aan zo’n belangrijk onderwerp. Hoe meer mensen zich realiseren hoeveel suiker er in producten zit, hoe beter het is. En dan heb ik het niet over de producten als hagelslag, vanillevla of m&m`s....

Lees meer

Durf jij nog brood te eten?

22 januari, 2015

  Veel mensen durven niet of nauwelijks meer brood te eten. Durf jij het nog? Dit schreef ik over tarwe (en brood) in mijn boek ‘Natuurlijk! Elke dag écht eten’: Ook tarwe raakt steeds meer uit de gratie en dat is niet zo raar, want met tarwe is wel wat aan de hand.   Om...

Lees meer

10 tips om gezond en blijvend wat kilo`s kwijt te raken

18 januari, 2015

  Is het één van je goede voornemens om af te vallen dit jaar? Dan ben je niet de enige. Het blijkt het populairste voornemen voor 2015 te zijn.     De meeste mensen hopen door minder te eten hun overtollige (kerst)kilo`s kwijt te raken. Eten we dan te veel? Ja en nee. We zijn...

Lees meer

Afvallen? Ga voor écht eten!

10 januari, 2015

Is het één van je goede voornemens om af te vallen dit jaar? Dan ben je niet de enige. Het blijkt het populairste voornemen voor 2015 te zijn. De meeste mensen hopen door minder te eten hun overtollige (kerst)kilo`s kwijt te raken. Eten we dan te veel? Ja en nee. We zijn inderdaad gek op...

Lees meer

VOOR DE BIJL GEGAAN

9 januari, 2015

Ik weet niet hoe het jou vergaan is, maar ik ben toch weer voor de bijl gegaan. Ook ik heb namelijk een aantal goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar. Natuurlijk weet ik heel goed dat het maken van voornemens niet veel zin heeft, maar toch. Zo`n momentje van bezinning (we maken altijd een rondje...

Lees meer

Écht eten, dé foodtrend van 2015

6 januari, 2015

  Wat brengt 2015 ons op het gebied van eten? Er zijn foodtrendwatchers die ons dat precies kunnen vertellen. Zo ontmoette ik ruim een jaar geleden trendwatcher Anneke Ammerlaan. Zij kondigde toen al aan dat peulvruchten en het fermenteren van producten in opmars is. Topkoks in de hele wereld zijn er mee bezig. Nog even...

Lees meer

GOED BEZIG?

15 december, 2014

  Bolletje is goed bezig en vindt dat jij ook goed bezig bent als je deze koeken als ontbijt of tussendoortje eet. Op de verpakking staat dat de koeken 100% natuurlijk zijn. Dat is blijkbaar een rekbaar begrip voor Bolletje. Want kun je suiker en glucose-fructosestroop natuurlijk noemen? De koeken bevatten veel (65%) granen. Hoeveel...

Lees meer

BIOLOGISCHE TROEP

11 december, 2014

  We eten steeds meer biologische producten. En dat is goed want het is gezond, toch? Dat valt nog te bezien. Met biologisch wordt bedoeld dat voeding met respect voor milieu, mens en dier wordt geproduceerd. Tot zo ver niets aan de hand. Maar wat gebeurt er daarna in de fabriek met deze biologisch geteelde...

Lees meer

(Hart)versterkende kippensoep

8 december, 2014

  Mijn vader heeft pas een openhartoperatie moeten ondergaan. Vanwege misselijkheid kon hij niet alleen dagenlang niet eten, maar ook nauwelijks drinken. Verbazingwekkend genoeg deed  het ziekenhuis hier – behalve het geven van pillen – niet veel mee. Daarom nam ik verse gemberthee mee tegen de misselijkheid en om de afvalstoffen af te voeren. Hier...

Lees meer

Energiedrankjes, niet stoer maar ongezond!

21 oktober, 2014

  Net op de site van nieuws voor diëtisten gelezen dat er weer nieuwe aanwijzingen zijn dat energiedrankjes ongezond zijn.Wil je weten wat er in zit en waarom het slecht is? Dit schreef ik erover in mijn boek ‘Zonder suiker’:   Het drinken van energiedrankjes (bijvoorbeeld Acquarius, Redbull of AA-drink) hoort tegenwoordig bij het imago...

Lees meer

Tien tips voor een goede weerstand

15 september, 2014

  Wat een heerlijke zomer was het! Ik hoop dat je  – net als ik  – genoten hebt van het buitenzijn, de smaak van rijpe tomaten en het verrukkelijke zomerfruit. Nu de herfst dichterbij komt, wordt het tijd om je weerstand op te krikken. Zo ben je bestand tegen de naderende weersomslag en rondcirculerende virussen:...

Lees meer

Wie bepaalt jouw voedingspatroon? Dieetgoeroes, voedingswetenschappers of jijzelf?

3 september, 2014

  Het kan je niet ontgaan zijn: er is een gezondheidsrevolutie gaande. De kookboeken die gericht zijn op gezondheid zijn niet aan te slepen. Met de Voedselzandloper op kop lijkt heel Nederland wel in de ban van gezond eten. Steeds vaker blijkt dat  een gezond voedingspatroon heel wat oplevert. Je krijgt niet alleen een betere...

Lees meer

HMMM, ROZE KOEKENVLA!

3 juni, 2014

  Dit kwam ik net tegen en moest ik even met jullie delen. Melkunie heeft een drietal nieuwe soorten vla ontwikkeld: gevulde koekenvla, stroopwafelvla en roze koekenvla! Het moet niet gekker worden. Over écht eten gesproken! Hoezo koekenvla trouwens? Er zit maar 1 % koek in! En verder hebben ze in de fabriek dit door...

Lees meer

Foto-impressie van de boekpresentatie van Natuurlijk!

13 mei, 2014

                                Het was een superdag zaterdag. Genoten van de de leuke en lieve reacties. Het was écht een feestelijke start van het boek. Alle hapjes (wel 600) waren op en er zijn flink wat boeken verkocht. De lezing was in een wat ongezellige...

Lees meer

Boeklancering Natuurlijk! Elke dag écht eten

8 mei, 2014

  Het is bijna zover. Aanstaande zaterdag is de boeklancering van Natuurlijk! Elke dag écht eten in den Bosch. Om 14 uur geef ik een lezing in een zaal waar wel 500 mensen in kunnen (wow) en van 15 tot 17 uur zal ik signeren en is er een proeverij van hapjes uit mijn boek....

Lees meer

MINICURSUS ETIKET LEZEN

22 april, 2014

Als je erachter wilt komen wat er in een product zit, dan kun je het etiket lezen. Alleen staan daar vaak van die onbegrijpelijke dingen op. Daarom hieronder een minicursusje etiket lezen.   Op het etiket staan de ingrediënten en de voedingswaarde van een product vermeld. Dit zijn twee verschillende dingen. Op de ingrediëntenlijst staan...

Lees meer

MOETEN ALLE E-NUMMERS IN DE BAN?

19 april, 2014

Op ieder product in de supermarkt staan wel E-nummers vermeld. Zouden we ze allemaal vermijden dan blijven alleen de producten over zonder verpakking. Dus de versproducten, zoals groenten en fruit. Maar is dat nodig? Zijn alle E-nummers schadelijk? Nee, zeker niet. Maar ondanks dat E-nummers door de EU zijn goedgekeurd, zijn er mensen die er...

Lees meer

SUIKERVERVANGERS VOLKSVERLAKKERIJ?

9 april, 2014

  Terwijl ik afgelopen maandagavond een lezing aan 25 vrouwen gaf over het effect van suiker op de gezondheid én over suikeralternatieven, was er bij Tros Radar een uitzending over suikervervangers (zie link onderaan blog). Zowel hoogleraar Katan als – de mij bekende – hoogleraar endocrinologie van der Lelij waren hierover vrij duidelijk: suikervervangers zijn...

Lees meer

HET IS LENTE! HÉT MOMENT OM….

2 april, 2014

  Het is LENTE! En hoe?! Wat een cadeautje dat heerlijke weer! Heb je ook zo`n zin om naar buiten te gaan, het huis te luchten en te mijmeren over de zomervakantie? De lente is (naast de herfst) mijn favoriete jaargetijde: de zon die aan kracht wint en alles weer van nieuwe energie voorziet, de...

Lees meer

HOE DUUR IS DE SUIKER?

4 maart, 2014

  Vandaag in de Volkskrant stond een interessant artikel over een onderzoek waarbij een fundamenteel nieuw inzicht is verkregen in de suikerstofwisseling van de cel. Uit dit onderzoek, dat uitgevoerd is onder leiding van hoogleraar systeembiologie Bas Teusink aan Vrije Universiteit Amsterdam, is gebleken dat cellen de verwerking van grote hoeveelheden glucose soms niet kunnen...

Lees meer

VIJFTIG TINTEN SUIKER

23 januari, 2014

Nu.nl kopte deze week ‘Consumentenbond pakt ‘suikerpraatjes’ aan’. Goed nieuws, want het is de hoogste tijd dat er wat gebeurt. Voedselfabrikanten verdoezelen namelijk al jaren hoeveel suiker ze aan een product toevoegen. Op een creatieve manier weten ze op het etiket het woord suiker zoveel mogelijk te omzeilen. Dit doen ze door meerdere soorten suiker...

Lees meer

Een goed ontbijt voor iedereen

30 oktober, 2013

Terwijl hele volksstammen ontbijten met suikerrijke ontbijtgranen uit de supermarkt of zelfs zonder ontbijt de deur uitgaan, is de groep ultragezonde ontbijters aan het groeien. Ze eten zich door hele velden haver heen of pureren boerenkool, spinazie en fruit tot ze een ons wegen. Ontbijten met brood is zo 2010! Daar kun je niet meer mee aankomen.

Lees meer

Hoezo in de maling genomen?!

8 oktober, 2013

Schreef ik in mijn boek ‘Zonder Suiker’ al over hoe voedselfabrikanten manipuleren met de informatie op etiketten, uit een recent onderzoek voor de Gezondheidsgids van de Consumentenbond blijkt het nog erger te zijn dan ik al dacht.

Lees meer

Beter biologisch

27 september, 2013

Er wordt ons geadviseerd om meer groenten en fruit te eten. Een goed advies, maar hoe zit het met de hoeveelheid bestrijdingmiddelen die we dan binnenkrijgen?

Lees meer

Tijd om toe te slaan

25 september, 2013

‘Zoeken naar een bloem in een vijgenplant’ is een spreekwoord dat gebruikt wordt als iets bijna onmogelijk is. Het kopen van verse vijgen zelf is dat niet, maar je moet wel op tijd toeslaan want ze zijn maar korte tijd te koop. Nederlandse vijgen koop je in augustus en september bij de groenteboer, op de...

Lees meer