Gezonde (orthomoleculaire) voeding

Wat is gezonde voeding? De meningen daarover zijn nogal eens verdeeld. Naar mijn idee is het niet zo moeilijk. Gezonde voeding is voeding die bij voorkeur biologisch en vers is en rechtstreeks van het land of de boer komt. Dus geen voeding waaraan fabrikanten eerst eindeloos hebben geknutseld voordat het in de schappen van de supermarkt belandt. Hieronder vind je de voedselcirkel die ik heb gemaakt. Hierin zijn de belangrijkste voedingsadviezen opgenomen. Gebruik het als richtlijn en luister vooral ook naar je eigen lijf. In mijn boek Natuurlijk! Elke dag écht eten kun je hier meer over lezen.

 

DE VOEDSELCIRKEL

 

Afbeelding1

Klik op de afbeelding om hem beter te bekijken.

Groente 300-400 gram per dag

Fruit 2 stuks per dag

 

Peulvruchten  ca. 150 gram per week

 

Volle (oer)granen:

Volkoren(spelt)brood  max. 1 broodmaaltijd per dag

Volkoren(spelt)pasta  max. 1 à 2 x per week

Zilvervliesrijst/gierst/ … ca. 3 x per week een portie

Havermout  ca. 3 x per week

Noten & zaden klein handje per dag (ongebrand)

 

Vis  1 à 2 x per week (waarvan 1 x vette vis)

Wild indien mogelijk (i.p.v. vlees)

Gevogelte max. 2 x per week

Vlees, onbewerkt  max. 1  x per week

Vleeswaren beperken, max. 1 boterham per dag

(Vega minimaal 2 x per week)

 

Zuivel, onbewerkt:

(Rechtsdraaiende) yoghurt max. 1 portie per dag of

Geiten-/schapenyoghurt max. 1 portie per dag

(Geiten/schapen)kaas 1 portie per dag

Melk niet, hooguit in de koffie

 

Eieren max. 7 biologisch eieren verspreid over de week

 

Vetten:

Olijfolie voor koud gebruik

Kokosolie bakken en op brood

Roomboter bakken en op brood (met mate)

 

Suikerhoudende producten vermijden (90/10% regel)

Bewerkte producten vermijden

 

Drinken, water, (kruiden)thee, koffie (max. 150 ml per dag), wijn (max. 5 x per week 1 glas)

 

Bewegen, minimaal 1/2 uur per dag stevig

Wandelen, fietsen, huishoudelijk werk, tuinieren…

 

Supplementen

Vitamine D, Multi (bij niet halen bovenstaande adviezen)