Gezonde (orthomoleculaire) voeding
Wat is gezonde voeding? De meningen daarover zijn nogal eens verdeeld. Naar mijn idee is het niet zo moeilijk. Gezonde voeding is voeding die bij voorkeur biologisch en vers is en rechtstreeks van het land of de boer komt. Dus geen voeding waaraan fabrikanten eerst eindeloos hebben geknutseld voordat het in de schappen van de supermarkt belandt. Hieronder vind je de voedselcirkel die ik heb gemaakt. Hierin zijn de belangrijkste voedingsadviezen opgenomen. Gebruik het als richtlijn en luister vooral ook naar je eigen lijf. In mijn boek Natuurlijk! Elke dag écht eten kun je hier meer over lezen.
DE VOEDSELCIRKEL
Fruit 2 stuks per dag
Peulvruchten ca. 150 gram per week
Volle (oer)granen:
Volkoren(spelt)brood max. 1 broodmaaltijd per dag
Volkoren(spelt)pasta max. 1 à 2 x per week
Zilvervliesrijst/gierst/ … ca. 3 x per week een portie
Havermout ca. 3 x per week
Noten & zaden klein handje per dag (ongebrand)
Vis 1 à 2 x per week (waarvan 1 x vette vis)
Wild indien mogelijk (i.p.v. vlees)
Gevogelte max. 2 x per week
Vlees, onbewerkt max. 1 x per week
Vleeswaren beperken, max. 1 boterham per dag
(Vega minimaal 2 x per week)
Zuivel, onbewerkt:
(Rechtsdraaiende) yoghurt max. 1 portie per dag of
Geiten-/schapenyoghurt max. 1 portie per dag
(Geiten/schapen)kaas 1 portie per dag
Melk niet, hooguit in de koffie
Eieren max. 7 biologisch eieren verspreid over de week
Vetten:
Olijfolie voor koud gebruik
Kokosolie bakken en op brood
Roomboter bakken en op brood (met mate)
Suikerhoudende producten vermijden (90/10% regel)
Bewerkte producten vermijden
Bewegen, minimaal 1/2 uur per dag stevig
Wandelen, fietsen, huishoudelijk werk, tuinieren…
Supplementen
Vitamine D, Multi (bij niet halen bovenstaande adviezen)