10 tips om gezond en blijvend wat kilo`s kwijt te raken

18 januari, 2015

 

Is het één van je goede voornemens om af te vallen dit jaar? Dan ben je niet de enige. Het blijkt het populairste voornemen voor 2015 te zijn.

 

 

De meeste mensen hopen door minder te eten hun overtollige (kerst)kilo`s kwijt te raken. Eten we dan te veel? Ja en nee. We zijn inderdaad gek op vet- en suikerrijke producten zoals taarten, koeken en snacks. En ja, daar nemen we te veel van. Maar eten we ook te veel groente en fruit? Nou nee, niet bepaald. We vinden het al moeilijk om de oude norm van 200 gram groente per dag te halen, dat terwijl uit onderzoek blijkt dat we toch minstens 375 gram per dag zouden moeten eten om gezond te blijven. Dik word je niet van die groente, dus wat houdt je tegen? Je hoeft alleen maar meer van het een en minder van het ander te eten. Dat zou toch moeten lukken.

 

Maar waarom is het dan vaak zo verdomde moeilijk? Omdat we onszelf al jaren in de watten leggen. Er is geen enkele reden meer om je behoeften uit te stellen, want op elke straathoek valt er wel wat te scoren. Er zijn overal supermarkten vol vet- en suikerrijke producten die  je smeken om gekocht te worden. De meeste school- en voetbalkantines zijn een waar walhalla van allerhande snoep en gefrituurde vettigheid en voor een vette hap bij de snackbar hoef je ook geen kilometers af te leggen. We zijn er aan gewend geraakt om aan elk roepje van de maag gehoor te geven. En ondanks dat we het grootste gedeelte van de dag op ons krent zitten, komen we zonder tussendoortjes de ochtend niet door. Het is pappen en nathouden. En dat is helemaal nergens voor nodig. Je spijsverteringsfabriek draait alleen maar overuren en de behoefte aan eten neemt alleen maar toe. Tijd om die cirkel te doorbreken. Liefst blijvend.

 

10 tips om gezond en blijvend wat kilo`s kwijt te raken:

  1. Stop met het eten van tussendoortjes (of beter gezegd extraatjes). Het zijn alleen maar dikmakers. Neem hooguit een stuk fruit, wat rauwkost of een handje ongebrande noten.
  2. Eet door de weeks geen taartjes, koekjes, snacks en toetjes. Bewaar dat voor in het weekend. Dan heb je ook wat om naar uit te kijken…
  3. Doe NOOIT boodschappen met een lege maag. Weerstand bieden aan alle verleidingen wordt anders wel heel lastig.
  4. Houd in de supermarkt de buitenste paden aan waar de versproducten liggen. Zo omzeil je de vet- en suikerrijke producten die in het middengedeelte liggen en belanden ze niet in je boodschappenkarretje.
  5. Neem naar de voetbal-, hockeytraining of tennisles gewoon water mee en een banaan of een boterham.
  6. Neem naar school of werk gewoon een goed gevulde lunchtrommel mee met een gezonde inhoud die vult en voedt!
  7. Ga voor écht eten, onbewerkt en puur. Vult en voedt tegelijk. Bijkomend voordeel is dat je op die manier veel minder suiker en zout binnenkrijgt.
  8. Eet geen suiker of producten met suiker, witbrood, witte pasta en witte rijst. Gebruik alleen de volkorenvarianten.
  9. Eet 3 volwaardige maaltijden per dag met veel groenten en voldoende eiwitten (eieren, vlees, vis en peulvruchten).
  10. Maak van je maaltijden een feestje, neem er de tijd voor, eet aan tafel en gebruik een kleiner bord.

Eet smakelijk!