Mee met de trend

25 augustus, 2015

 

AH doet mee met de trend om suikerbewust te eten. ‘Fijn’, denk je dan, ‘eindelijk een kentering’, maar is dat wel zo? Het is misschien een leuke (commerciële) poging, maar nee, je lost het probleem er niet mee op. Om ervoor te zorgen dat we minder suiker binnenkrijgen  zal er ook wat moeten gebeuren aan

de verborgen suikers in (hartige) producten. Die zorgen er niet alleen voor dat de suikerteller omhoog gaat, maar ook dat we er aan gewend blijven dat alles zoet smaakt en we producten zonder suiker niet zo lekker vinden. Onze zoetbehoefte blijft zo dus in stand.

 

En die suikervrije producten met allerhande suikervervangers, zijn die wel zo gezond? Je raadt het al – de meeste suikervervangers in dit soort producten zijn niet gezond(er). Er zitten namelijk niet alleen vaak kunstmatige zoetstoffen in, maar je zou ook kunnen denken het niet erg is om deze producten met (grote) regelmaat te gebruiken. Helaas is dit niet zo: net zo goed als dat je van suiker beter niet te veel kunt gebruiken kun je beter ook matig zijn met suikervervanger. Die hebben weliswaar vaak wat minder effect op de bloedsuikerspiegel, maar de producten waar het in verwerkt is zijn over het algemeen geen gezonde producten waar nu eens lekker veel vitaminen en mineralen in zitten.

 

Hanteer daarom dus ook bij suikervervangers de 90/10 regel: zorg dat 90% van  je voeding gezond is en voedingswaarde heeft, dan is er best ruimte (10%) om wat minder gezonde producten te gebruiken. Voor meer informatie hierover zie: ‘Natuurlijk! Zonder suiker kookboek’ pagina 56.

 

groet, Anne Marie

 

http://www.ah.nl/producten/bewuste-voeding/suikerbewust?ns_campaign=exclusievedeal&ns_mchannel=email&ns_source=2015_wk35&ns_linkname=suikerbewust