VOOR DE BIJL GEGAAN

9 januari, 2015

20140422_203252 (2)Ik weet niet hoe het jou vergaan is, maar ik ben toch weer voor de bijl gegaan. Ook ik heb namelijk een aantal goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar. Natuurlijk weet ik heel goed dat het maken van voornemens niet veel zin heeft, maar toch. Zo`n momentje van bezinning (we maken altijd een rondje op oudejaarsavond met een stel goede vrienden) levert me toch ook altijd wel wat inzicht op. Al is het maar dat ik moet constateren dat ik me vorig jaar hetzelfde had voorgenomen. Gemiddeld duren goede voornemens nog geen week (zie link onder aan deze blog). Pff, nog geen week!

 

Wat nemen mensen zich zo al voor? In de top drie staan:stoppen met roken, meer bewegen én minder en gezonder eten.

Ik neem me nooit voor om gezonder te eten – want dat doe ik al. Wel om wat minder te eten (best lastig als je kookboeken schrijft)en minstens zo belangrijk: in een wat rustiger tempo. Van jongs af aan eet ik te snel. Ik ben een kind van middenstanders – dan schijn je dat te hebben. Te snel eten is niet goed, dus dat wil ik echt veranderen. Ongelooflijk dat zo’n gewoonte zo hardnekkig is. Maar waarom is het goed om rustig te eten? Dat komt omdat:

 

  • langzaam eten en goed kauwen je helpt om eerder te stoppen met eten. Het duurt  namelijk 20 minuten voordat je maag vaststelt dat je genoeg hebt. Met minimaal 20 keer per hap kauwen, zul je je dus eerder verzadigd voelen.
  • goed kauwen ervoor zorgt dat je speeksel het eten al voor een deel afbreekt en dat is veel beter voor je spijsvertering
  • snelle eters driemaal zoveel kans op overgewicht hebben als trage eters

 

Appeltje-eitje dus zou je denken, maar vanzelf gaat het niet die twintig keer kauwen. Daar moet je je koppie bijhouden. Niet te veel afgeleid zijn (dus niet voor de buis) en bewust je eten naar binnen schuiven. Mindfull, dat is het toverwoord. Eens kijken of het me dit jaar gaat lukken. Doe je mee?

 

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/goede-voornemens-duren-vaak-nog-geen-week~a3372352/