Écht eten, dé foodtrend van 2015

6 januari, 2015

Spinazie wassen

 

Wat brengt 2015 ons op het gebied van eten? Er zijn foodtrendwatchers die ons dat precies kunnen vertellen. Zo ontmoette ik ruim een jaar geleden trendwatcher Anneke Ammerlaan. Zij kondigde toen al aan dat peulvruchten en het fermenteren van producten in opmars is. Topkoks in de hele wereld zijn er mee bezig. Nog even en het is heel normaal dat je hiermee zelf aan de slag gaat in je keuken.

 

Wil je weten wat andere foodtrends zijn voor komend jaar? Ik heb op internet diverse lijstjes bekeken en er uitgehaald wat naar mijn idee hot zal zijn of blijven in 2015.

 

Echt eten

We willen ons eten vers, onverpakt en onbewerkt. Fabriekseten is uit de gratie! We willen eerlijke informatie zodat we weten wat we eten. Lokaal geproduceerd voedsel wordt steeds populairder. Net als verssupermarkten. Die kom je nu nog vooral in Amsterdam tegen, maar het zal niet lang meer duren voordat deze trend ook de rest van Nederland bereikt. Supermarkten zullen zich langzaam aanpassen aan de nieuwe behoefte aan vers en onverpakt. Met de JUMBO op kop.

 

Gezond eten als way of living

Gezond eten is allang niet meer voorbehouden aan gezondheidsfreaks. In 2015 zullen er nog meer mensen kiezen voor een gezonde levensstijl, vaak zonder zuivel, suiker of gluten. Niet vanwege een overgevoeligheid of aandoening, maar preventief om gezond, jong en energiek te blijven. En het fijne is dat gezond en lekker eten steeds meer samengaan.

 

Zelf doen!

Zelfgevangen, -geteeld, -geplukt en -gemaakt doet het goed in 2015. We gaan vissen, wildplukken, moestuinieren en kokkerellen dat het een lieve lust is. Oude kooktechnieken worden afgestoft en nieuw leven ingeblazen. En het leuke is dat we van dit zelf doen heel blij worden.

 

Groente in de hoofdrol

Over heel veel zaken in voedingsland is verdeeldheid, maar over één ding is men het eens: groente zijn gezond en daarom moeten we er meer van eten. En dat gebeurt gelukkig ook steeds meer. Met dank aan Ottolenghi!

 

Goed vlees

Minder – maar goed vlees is de trend. Vlees zonder hormonen en resten van antibioticum. Van dieren die een goed leven hebben gehad en goed te eten hebben gekregen. Diverse (online)initiatieven om dit makkelijker te maken (zoals www.okvlees.nl) zijn in 2014 ontstaan. Deze trend zal zich voortzetten.

 

No waste

Geen onnodige verspilling. Ook kromme komkommers verdienen het om gegeten te worden, net als te kleine of te grote appels of Siamese tweelingwortels. Kromkommer (http://www.kromkommer.com/) brengt deze groente weer terug op jouw bord en zet zich in tegen overproductie. Een mooi initiatief dat ook in 2015 vast en zeker navolging zal krijgen. Een ander mooi initiatief is de verpakkingsvrije supermarkt die zo de verspilling van plastic en andere verpakkingsmateriaal tegengaat.

 

Blij word ik van deze trends. Ze zijn niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. En weet je wat nu de gein is: al deze trends vind je terug in mijn boek Natuurlijk! Elke dag écht eten. Alsof ik het aan voelde komen…

 

Goede adresjes 2015

www.kromkommer.com

www.okvlees.nl – gezamelijk een koe kopen

www.spoelder.nl – mooi en eerlijk vlees, ook online

www.ekoplaza.nl – groot assortiment vers en biologisch eten

www.streekbox.nl – wekelijkse box met streekproducten

www.hellofresh.nl – box met boodschappen voor diverse maaltijden

www.dekrat.nl – krat met puur eten

www.odin.nl – tas met biologische groente en fruit

www.markthal.nl – alles op het gebied van eten in één hal in Rotterdam)

www.foodhallen.nl lekker eten in Amsterdam

 

 

Bronnen:

www.annekeammerlaan.nl

www.jamiemagazine.nl

www.mathijsvrieze.nl

www.lekkertafelen.nl