BRANDNETELS, SUPERFOOD EN DETOX

30 mei, 2016

Jonge brandnetels, het blad nog vers groen. In groepjes stonden ze bijeen, klaar om geplukt te worden. Al in het vroege voorjaar had ik ze willen oogsten, maar dat bedacht ik me steeds tijdens het wandelen als ik geen Detox brandnetelsoepjehandschoenen en plastic zak bij me had. Er kwamen nog kansen genoeg, leek me. Maar nu moest ik opschieten. Maart en april, de beste tijd om brandnetels te oogsten, waren immers al voorbij. Ik was dus rijkelijk laat. Gelukkig waren ze nog niet in bloei, dus als ik ze vandaag zou plukken was ik nog net op tijd!

 

Heel toevallig – ik was namelijk op weg naar de markt – had ik dit keer wel een tasje bij me. Alleen mijn tuinhandschoenen, ja, die lagen thuis. Dat werd met beleid plukken. Helemaal prikvrij werd het niet, maar is er niet een oude volkswijsheid die zegt dat dat goed is tegen de reuma?

 

Brandnetels en reuma

Rollend door een bosje brandnetels, er zijn reumapatiënten die dat doen. Ik vind het dapper, want die brandhaartjes die kunnen pittig jeuk veroorzaken. Die haartjes bevatten ontzurende stoffen en zorgen voor een goede doorbloeding en dat werkt gunstig bij reuma. Zonder jeuk dus geen effect. Herkenbaar van de baunscheidtierbehandelingen die ik in de praktijk toepas. Hierbij maak je kleine gaatjes in de huid, waarna je er een prikkelende olie inwrijft. Als reactie daarop  ontstaan bultjes en jeuk. Zo wordt de doorbloeding van het betreffende orgaan verbeterd.

Door de brandnetels rollen is trouwens niet de enige optie. Je kunt ze ook plukken en ermee op de pijnlijke gewrichten slaan totdat het rood ziet. Ook wetenschappelijk onderzoek lijkt het oraal en uitwendig gebruik van brandnetel(extract) bij artrose en reuma te bevestigen.

 

Supergeneeskrachtig

Brandnetels zijn heel geneeskrachtig. Heeft er iemand al eens gezegd dat brandnetel een superfood is? Ik heb een gezonde weerstand tegen het woord superfood, maar als ik een plant, zaad, noot of wat dan ook zou moeten aanmerken als superfood dan staat brandnetel wel boven in het lijstje. Want waar is het niet goed voor? Een korte opsomming. Brandnetel is:

 

 • vochtafdrijvend en goed voor de urinewegen
 • bloedzuiverend
 • reinigend – een echte detoxer
 • rijk aan vitaminen en mineralen, onder andere ijzer, calcium, mangaan, silicia
 • rijk aan chlorofyl, een stof die zorgt voor een goede zuurstofopname en een goede ontgifting
 • weerstandverhogend
 • ontstekingsremmend
 • goed voor de spijsvertering

 

Al deze eigenschappen heeft de brandnetel te danken aan zijn prikkelende werking waardoor organen gestimuleerd worden tot actie.

Is het dan voor iedereen en alles goed? Nee, dat niet. Het bevat veel histamine, dus als je overgevoelig bent voor histamine dan kun je de brandnetel beter laten staan.

 

Brandnetels in de keuken

Dat je van een verse brandneteloogst soep kunt maken dat weet je misschien wel, maar je kunt er nog veel meer mee. Wat dacht je van:

 

 • Brandnetelwater. Was de brandneteltoppen goed en doe ze in een fles water. Laat trekken en drink het water gedurende de dag.
 • Brandnetelthee. Je kunt de brandnetels met lauw water wassen en laten drogen. Hier kun je thee van zetten. Brandnetelthee is ook in de winkel te koop.
 • Brandnetels in salade. Laat de jonge brandneteltoppen een half uur in lauw water weken zodat ze niet meer prikken. Schut ze goed droog en snijd ze fijn. Verwerk dit door een salade.
 • Brandnetelpesto. Was 100 gram brandnetels en laat ze een half uur in lauw water staan zodat ze niet meer prikken. Snijd de brandnetels fijn. Maak in een vijzel of keukenmachine de brandnetels, 2 tenen knoflook en 50 gram pijnboompitten fijn. Roer er langzaam 1 1/2 deciliter olijfolie en 1 eetlepel citroensap door. Voeg 75 gram geraspte pecorino romano toe en naar smaak zeezout. Bewaar de pesto in een afgesloten potje in de koelkast.
 • Brandnetels smoren. Was de brandnetels en smoor ze in wat olijfolie.
 • Brandnetelomelet. Was de brandnetels, snijd ze fijn en klop ze met de eieren los. Bak de omelet.
 • En hier dan nog het recept van een heerlijke brandnetelsoep

 

Smakelijk!