Vasten 2.0

8 maart, 2017

‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’

 

Vandaag las ik mijn column over vasten die ik twee jaar geleden voor gezondNU schreef nog eens terug. ‘Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in’ schreef ik toen. Vervolgens deed ik er niets mee. Vond ik het toch een te groot offer? Of vind ik stiekem dat ik al genoeg offers breng doordat ik niet drink, rook, geen chips eet en nauwelijks zoetigheid? Wat valt er eigenlijk nog te vasten dan? Nou, toch wel, kan ik je vertellen. Ik ben namelijk wel een erge lekkerbek. Ik houd van lekkere vleesstoofpotjes, schep altijd net iets te veel op en zonder dat stukje pure chocola na de maaltijd kan ik niet. En ook mijn smartphone is nooit ver weg. Stuur je mij een appje, dan weet ik niet hoe snel ik het moet lezen. En ’s ochtends begin ik de dag met de NOS-app en … – ik zeg het maar eerlijk – de app van Funda. Gewoon omdat het leuk is. Dus het idee van vasten 2.0 waarbij je ook met social media matigt is voor mij zo gek nog niet. Toen ik vandaag ook nog dit artikel over de Lagom-trend (niet te veel en niet te weinig) in de NRC las, kwam ik op het idee om – weliswaar een weekje te laat – toch ook maar te gaan 2.0-vasten. Over wat de achterliggende gedachte van vasten is schreef ik in mijn column het volgende:

 

Katholieken vasten van oudsher veertig dagen voor Pasen, te beginnen op Aswoensdag. In die veertig dagen worden er alleen eenvoudige maaltijden gegeten: veel groente, rauwkost en geen vlees. Het achterliggende idee is dat je door te vasten eraan herinnerd wordt dat Jezus veertig dagen zonder eten in de woestijn doorbracht. Maar dat is het niet alleen. Vasten doe je ook om je leven meer diepgang te geven, je solidair te tonen met de armen of te ervaren wat het is om ‘honger’ te hebben. Mooi zo’n periode van bezinning. Zeker in een tijd waarin we 24/7 online zijn en alles kunnen kopen en eten. Wat mij betreft blazen we dit ritueel nieuw leven in. Vastentijd 2.0 heeft dan wel als nieuw onderdeel: veertig dagen sober omgaan met social media. Anders kunnen we het met die reflectie wel vergeten!

 

Rest mij natuurlijk nog de vraag: wie doet er mee met vasten?

 

Lees hier de hele column: