(Hart)versterkende kippensoep

8 december, 2014

 

Mijn vader heeft pas een openhartoperatie moeten ondergaan. Vanwege misselijkheid kon hij niet alleen dagenlang niet eten, maar ook nauwelijks drinken. Verbazingwekkend genoeg deed  het ziekenhuis hier – behalve het geven van pillen – niet veel mee. Daarom nam ik verse gemberthee mee tegen de misselijkheid en om de afvalstoffen af te voeren. Hier dronk hij wel steeds kleine slokjes van, maar hij werd pas echt blij toen ik voor hem zelfgetrokken kippenbouillon met wat Keltisch zeezout (bron van mineralen) meenam. De eerste keer dat ik het bij me had zei hij: ‘Dit heeft mijn lichaam nu nodig!’.  En dat is ook zo, een lichaam dat van ziekte moet herstellen heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom vind ik het wonderlijk dat het eten in ziekenhuizen nog steeds zo doorgekookt, vet en suikerrijk is. Helemaal vreemd omdat de adviezen die hartpatiënten op papier mee naar huis krijgen eigenlijk best redelijk zijn (ook al mist het advies om het suikergebruik te beperken). Zou het dan niet eens tijd worden dat die adviezen ook doordringen tot de keukens van die ziekenhuizen?!

 

Kippensoep helpt – door zijn ontstekingsremmende eigenschappen – ook bij griep en verkoudheid. Hoe langer je de bouillon laat trekken hoe beter het is. Hieronder vind je het recept met een aantal tips. Met het filmpje erbij gaat het je zeker lukken. Echt moeilijk is het namelijk niet.

 

 

KIPPENSOEP

kv . lv . tv . gv . sv

 

4 personen | 2 uur en 15 minuten

 

2 kippenpoten, zonder vel

2 liter water

1 el Keltisch zeezout

1 takje rozemarijn

3 takjes tijm

2 laurierblaadjes

200 g soepgroente (prei, wortel, bleekselderij, bloemkool)

bladpeterselie

versgemalen zwarte peper

 

Doe de kip in een grote pan en schenk er 2 liter koud water bij. Voeg Keltisch zeezout, rozemarijn, tijm en laurierblaadjes toe. Breng zonder deksel aan de kook en schuim af. Doe de deksel op de pan en laat de soep op laag vuur minimaal 1 uur, maar liever 2 uur trekken.

 

Maak intussen de soepgroente schoon en snijd fijn. Haal na 2 uur de kippenpoten uit de pan en leg op een bord. Giet de bouillon dan boven een andere pan door een zeef met daarin een schone doek.

 

Breng de bouillon aan de kook en voeg de soepgroente toe. Laat circa 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Haal het kippenvlees van het bot en doe het bij de soep. Voeg naar smaak zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Strooi er nog wat fijngeknipte bladpeterselie over.

 

Tips:

  • laat 1 schoongemaakte en fijngesneden ui en 2 tenen knoflook met de bouillon meetrekken.
  • Voeg wat citroensap tijdens het trekken van de bouillon toe zodat de calcium uit de botten vrijkomt.
  • Voeg aan de soep eventueel wat bruine rijst noodles toe. Laat deze circa 6 minuten meekoken.