Energiedrankjes, niet stoer maar ongezond!

21 oktober, 2014

 

Net op de site van nieuws voor diëtisten gelezen dat er weer nieuwe aanwijzingen zijn dat energiedrankjes ongezond zijn.Wil je weten wat er in zit en waarom het slecht is? Dit schreef ik erover in mijn boek ‘Zonder suiker’:

 

Het drinken van energiedrankjes (bijvoorbeeld Acquarius, Redbull of AA-drink) hoort tegenwoordig bij het imago van jongeren. Je bent stoer en   cool als je ze drinkt, bovendien kost het geen ‘drol’, dus niets weerhoudt jongeren ervan het te kopen. De voedingsindustrie heeft het goed voor elkaar, want jong verslaafd  is immers meestal blijvend verslaafd. Helaas want het gebruik ervan is niet zonder risico`s.

 

In energiedrank zitten veel calorieën, suiker, cafeïne en taurine. Wat is het effect van die stoffen op de gezondheid?

 

Calorieën. Als je meer calorierijke producten eet of drinkt dan kom je aan. Dat is niet alleen niet gezond voor je, maar ook vervelend omdat je dan  minder goed kan bewegen en sporten. Ook bestaat dan het risico dat je daarmee gepest wordt.

 

Suiker. In een blikje energiedrank zitten gemiddeld zo’n negen klontjes suiker. Dat is veel, heel veel! Zoveel suiker is om meerdere redenen slecht voor je gezondheid. Je wordt er niet alleen dik van, maar ook moe waardoor je weer snel een nieuw suikershot nodig hebt. Zo werkt het verslavend. Ook heb je meer kans op diabetes als je langdurig veel suiker gebruikt. Er zijn ook energiedrankjes waar geen suiker in zit, maar aspartaam (ook geen aanrader).

 

Cafeïne. Cafeïne heeft een stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel en op de bloedcirculatie. Daarom werkt het oppeppend. Dat voelt (even) lekker, maar is niet gezond. Zeker niet als je er veel van binnen krijgt. Het kan hoofdpijn, angstgevoelens, hartkloppingen, slapeloosheid en darmklachten veroorzaken.  Ook drijft cafeïne via de urine vocht af. Het risico bestaat dan ook dat je door het drinken van energiedrankjes uitdroogt.

 

Taurine. Taurine, een organisch zuur, wordt aan energiedrankjes toegevoegd omdat het ervoor zorgt dat je meer energie krijgt. Wanneer je te veel taurine binnenkrijgt kun je hoofdpijn en een te hoge of te lage bloeddruk krijgen. Ook stimuleert taurine de vetopname.

 

Natrium. Natrium, beter bekend als zout, wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat de suiker beter wordt opgenomen.

 

Energiedrank en alcohol, geen fijne combi!

De combinatie van alcohol en energiedrank zorgt ervoor dat het effect van alcohol tijdelijk wordt onderdrukt. De rem om te stoppen met alcohol valt dus (gedeeltelijk) weg en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Dan is het ook nog goed om te weten dat wanneer je veel energiedrank drinkt het effect per keer zal afnemen. Voor hetzelfde effect moet je dus steeds meer gaan drinken. Op die manier werkt het drinken van energiedrank verslavend.

 

Treurig dus dat energiedrankjes zo goedkoop en makkelijk te verkrijgen zijn. Daarom een tip voor alle ouders: laat je kinderen weten dat dit geen stoer maar een ongezond drankje is!

 

 http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/energiedranken-mogelijk-ongezond/

http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fpubh.2014.00134/full