HMMM, ROZE KOEKENVLA!

3 juni, 2014

 

20140603_171139

Dat gaat er in als koek!

Dit kwam ik net tegen en moest ik even met jullie delen. Melkunie heeft een drietal nieuwe soorten vla ontwikkeld: gevulde koekenvla, stroopwafelvla en roze koekenvla! Het moet niet gekker worden. Over écht eten gesproken! Hoezo koekenvla trouwens? Er zit maar 1 % koek in! En verder hebben ze in de fabriek dit door elkaar geroerd:

 

Melk, wei, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, 1% koek (suiker, tarwemeel, rijstmeel, eiwit, bonenmeel, tarwezetmeel, aardappelzetmeel, zonnebloemolie, aroma, zout, verdikkingsmiddel: natriumalginaat), aroma, maïszetmeel, zout, verdikkingsmiddel: carrageen, kleurstof: karmijnzuur.

 

Ik ben een voorstander van wat Michael Pollan adviseert in zijn boek ‘Een pleidooi voor echt eten’: koop geen producten met meer dan 5 ingrediënten. Dit zijn er maar liefst 20! Ook raadt hij af om producten te kopen waarvan je de ingrediënten niet herkent. Ik vermoed dat er wel wat ingrediënten bij staan die jullie niet kennen. Ik zal er een paar toelichten:

 

Natriumalginaat of E401 is natriumzout uit alginezuur. Het is een verdikkingsmiddel en wordt gewonnen uit bruine algen. Het is niet geschikt voor zuigelingen, maar wel toegestaan in biologische producten.

Karmijn of E120 is de rode kleurstof die gewonnen wordt uit schildluizen. Het pigment komt uit het lichaam en de eieren van de luizen. (Bron: food-info.net). Omdat het uit dieren is gewonnen is het dus niet geschikt voor vegetariërs. In een paar gevallen is hyperactiviteit bij kinderen beschreven. En het kan een contactallergie op de huid bij gebruik in cosmetica geven.

Beide E-nummer hebben dus een natuurlijke oorsprong, maar waar de E401 voor weinig problemen zorgt, zou ik wat voorzichtig zijn met producten waar E120 in zit.

 

En zoals mijn motto in mijn nieuwe boek ‘Natuurlijk!, Elke dag écht eten’ is: maak het lekker zelf. Kies bijvoorbeeld voor de homemade geitenvanillevla uit ‘Natuurlijk! Elke dag écht eten’. Zie recept op mijn website.

Smakelijk!

Anne Marie