Richtlijnen Goede Voeding: eet meer plantaardig, drink suikervrij

5 november, 2015

Groot nieuws en in alle media onder de aandacht gebracht: de Richtlijnen Goede Voeding. Gisteren gepresenteerd door de Gezondheidsraad. Met deze richtlijnen (zoals afgebeeld in bovenstaande afbeeldingen) gaat het Voedingscentrum aan de slag om een nieuwe versie van de Schijf van Vijf te maken. Deze schrijf wordt in het voorjaar van 2016 verwacht. Ik maakte eerder een deze ‘schijf’: de VOEDSELCIRKEL.

 

Winst van de nieuwe richtlijnen is het advies om:

  • meer plantaardige voeding te eten en minder (bewerkt en rood) vlees.
  • volkorenproducten te gebruiken en minder boterhammen te eten
  • wekelijks peulvruchten te eten (alhoewel ik de toelichting wat mager en vreemd vind)
  • dagelijks noten te eten (maar kies dan wel  voor de VERSE ongebrande noten)
  • minder suikerhoudende dranken te drinken
  • minder alcohol te drinken
  • thee te drinken. Dit heeft een gunstig effect op de bloeddruk (maar laat de zoethoutthee dan wel staan anders gaat je bloeddruk nog omhoog)

Vanwege het milieu en de overbevissing snap ik dat het advies om vis te eten is terug gebracht naar 1 keer per week, maar …

 

Dit begrijp ik niet (zo goed):

  • waarom het advies voor het eten van groente niet is opgehoogd naar 375 gram per dag? Diverse onderzoeken laten zien dat deze hoeveelheid nodig is om gezond te blijven.
  • waarom moeten we een zeer sterk bewerkt en ongezond product als margarine eten en roomboter laten staan? Is het dan nog steeds niet duidelijk dat het niet gaat om goede of slechte vetten maar om de balans tussen de verschillende vetten?  De enige waarschuwing die op zijn plaats zou zijn, is die voor margarine zelf en geharde vetten. Lees hier hoe het zit met vetten.
  • waarom niet meer adviezen om (verborgen) suikers, bewerkte producten en zoete tussendoortjes te vermijden?
  • en waarom geen voedingssupplementen? Hoe zit het dan met alle onderzoeken die uitwijzen dat we een verhoogde behoefte hebben aan vitamine D? Bovendien is bij dit advies geen rekening gehouden met het feit dat de meeste mensen dagelijks verre van genoeg groente en fruit binnenkrijgen. Zie ook het stuk van Gert Schuitemaker over supplementen.

 

Deze richtlijnen geven de richting aan, maar wat voor de één goed is, is voor de ander niet altijd goed. Je weet vaak zelf prima wat goed voor je is, vergeet daar niet naar te luisteren. En… vergeet vooral ook niet (met elkaar) te genieten van al dat lekkers wat je op tafel zet. Gebruik je verstand en laat je niet gek maken…

 

Anne Marie