Jamie Oliver: Superrr Foodman

19 november, 2015

 

Soms, heel soms, is Jamie Oliver voor een bliksembezoek in Nederland en dan is het een waar gekkenhuis. Pers, bloggers, boekhandelaren en tv-ploegen komen er en masse op af. Omdat Jamie en ik dezelfde uitgever (Kosmos) hebben mag ik er (wahaa) bij zijn. En die kans laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan, want ik ben fan van Jamie. Zijn passie om gezond en écht eten op de kaart te zetten, maakt me blij. Vooral voor de gezondheid van jongeren zet hij zich in. Dat doet hij op veel manieren. Zo heeft hij pas in het Lagerhuis een pleidooi gehouden voor overheidsmaatregelen tegen suikergebruik, maakt hij zich hard voor gezonde voeding op scholen en biedt hij kansarme jongeren een plek in zijn restaurants. En dan schrijft hij ook nog eens boeken vol heerlijke recepten. Ja, deze duizendpoot wil ik best wel eens ontmoeten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto met Jamie

Ik begeef me naar de plek waar de happening plaatsvindt: Jamie’s eigen restaurant in Amsterdam Fifteen. Hier gaat Jamie zijn nieuwe boek Jamie’s super food promoten en zal ik een glimp van hem proberen op te vangen. Al snel heb ik door dat iedereen zich al duwend en trekkend een weg naar Jamie probeert te banen. Wat beduusd sta ik het tafereel gade te slaan. Dan word ik met alle auteurs van Kosmos naar het podium gedirigeerd om met Jamie op de foto te gaan. Daar sta ik dan met onder andere Bart van Olphen en Janny, Menno en Sarena van Heel Holland Bakt naast Jamie. Dit moment, zo had ik thuis bedacht, zou ik aangrijpen om mijn boek Natuurlijk! Zonder suiker Kookboek mét handgeschreven kaartje aan Jamie te geven. Hij kan mijn boek dan wel niet lezen, maar de plaatjes van alle producten met (verborgen) suikers zeggen genoeg. Zo gezegd, zo gedaan. Of toch niet? Op het moment dat ik mijn boek uit m’n tas pak en me omdraai staat er een andere auteur uitgebreid (écht uitgebreid) zijn boek aan Jamie te overhandigen. Ik sta nog wat te dralen en mijn moment af te wachten als Jamie’s management mij sommeert het podium te verlaten. Hmm, kans voorbij…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smullen

Het programma gaat verder. Jamie’s visvriend Bart van Olphen maakt bekend dat Jamie in Nederland maar liefst drie miljoen boeken heeft verkocht en dan gaat Jamie koken. In een vlaag van overmoed klim ik op het podium waar het kookeiland staat. Nog net voordat ik het podium word afgestuurd weet ik met mijn camera hoog in de lucht een paar (vage) foto’s van Jamie in actie te maken.

Ik vind het mooi geweest: ik staak mijn pogingen om Jamie mijn boek te overhandigen en besluit van Jamie’s hapjes te gaan genieten. We krijgen een miniportie ‘sissende Marokkaanse garnalen met luchtige couscous & regenboogsalsa, een frisse groene salade (die ik in het boek nog niet heb kunnen terugvinden) en een magere carbonara, die ik aan mijn neus voorbij laat gaan omdat ik overgevoelig ben voor varkensvlees. De andere twee gerechtjes smaken heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch gelukt

Dan kom ik Sonja tegen. Zij is eindredacteur van gezondNu, het blad waarvoor ik columns schrijf. ‘Had jij ook gehoopt nog wat contact met Jamie te hebben?’, vraagt ze me. Terwijl we wat door ‘Fifteen’ lopen vertel ik haar over mijn mislukte plannetje om mijn boek aan Jamie te geven. En dan staan we opeens naast een levensgrote poster van Jamie. ‘Heb jij hetzelfde idee als ik?’, vraag ik haar. ‘Ja’, zegt ze. Als dan net Judith, de PR-dame van Kosmos, langsloopt vraag ik haar een foto van ons met Jamie te nemen. Nog even snel druk ik Judith mijn boek in handen en vraag haar die aan Jamie te geven. Als ik even later het restaurant met een goed gevulde goodiebag verlaat, roept Judith me na: ‘Het is gelukt hoor en hij vond het heel leuk!.’ Met een big smile zit ik even later in de trein terug naar huis.

 

Vrolijke groet,

Anne Marie

 

  • Wil je de foto’s beter bekijken, klik er dan op.
  • 7H9A6266

    Daar is ‘ie dan de foto van Jamie met de auteurs van Kosmos!