VERKOUDEN, WAT NU?

12 december, 2019

 

Keelpijn, een snotneus of vervelende kriebelhoest? Het is er de tijd van het jaar voor. Het komt je vast niet uit nu, want het is druk op het werk zo rond de kerst. Waarschijnlijk hobbel je het liefst door, maar je lichaam laat merken dat je even een stap terug moet doen. Ga een avond vroeg naar bed, maak een wandeling (ga niet intensief sporten), let op een goede ademhaling en zorg dat je voldoende slaapt. Het zal je goed doen en erger voorkomen (zoals een voorhoofdholteontsteking). Een verkoudheid begint viraal, maar kan bacterieel worden. Alleen als je een lage weerstand hebt wordt de ziekteverwekker actief. Het is dus belangrijk dat je er alles aan doet om je weerstand te verhogen. Naast je rust pakken zijn er andere dingen die je kunnen helpen het virus of de bacterie te bestrijden en je weerstand te verhogen.

 

Wat te doen?

  • Drink veel water en kruidenthee
  • Eet weinig en alleen licht voedsel
  • Neem voldoende (nacht)rust
  • Was vaak je handen, zeker na toiletbezoek

 

Inwendig

  • Gebruik Echinacea – dit stimuleert het immuunsysteem.

Preventief: 15-20 druppels per dag (in 1x of over de dag verdeeld)

Acuut: 10 druppels per 30 minuten tot het wat zakt, daarna de normale dosering

(gebruik echinacea maximaal 10 dagen achter elkaar en niet bij auto-immuunziekten, kanker, aids, nierziekten)

  • Wissel Echinacea af met andere kruiden die het immuunsysteem stimuleren zoals astragalus, androghraphis, pau d’arco en Canadese geelwortel
  • Neem Zink-zuigtabletten en eet veel vitamine C

 

  • Bronnen van vitamine C zijn bijvoorbeeld:
    voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vitamine C per mg %ADH
    Rode paprika 1 stuk 150 mg 200%
    Broccoli  100 g 114 mg 152%
    Boerenkool 100 g 100 mg 133%
    Spruitjes 100 g 85 mg 113%
    Witlof 100 g 112 mg 149%
    Sinaasappel 1 stuk/120 g 61 mg 80%
    Kiwi 1 stuk 60 mg 80%

    bron: http://www.vitamine-info.nl/ en http://www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/

 

 

  • Gebruik eventueel een supplement met Vitamine C als calcium/magnesiumascorbaat (circa 2 x daags 500 mg)
  • Gebruik bij keelpijn Saliethee om te gorgelen – dit ontsmet de keelholte en doodt bacteriën. Begin direct bij de eerste klachten
  • Gebruik thee van tijm, venkel, zoethout (bij hoest), linde, vlier en kamille (bij koorts)
  • Gebruik smalle weegbree (Plantago) bij middenoorontsteking
  • Gebruik bij hoesten eigen gemaakte hoestsiroop (zie recept heironder)

 

Uitwendig

  • Leg een doorgesneden ui naast het bed
  • Stoom met Eucalyptus, Tijm, Pepermunt en/of Kamille
  • Gorgel met in gekookt water opgelost zeezout, snuif dat ook op door je neus

 

 

 

RECEPT HOME MADE HOESTDRANK

 

Ingrediënten voor 1 jampotje

5 volle takjes verse tijm (remt het hoesten)

2 takjes rozemarijn (maakt slijm los)

klein handje verse salie (is bacteriedodend en verzacht de keel)

De nog ongefilterde hoestdrank

2,5 cm biologische gember (ondersteunt het immuunsysteem)

½ biologische citroen

2 steranijs (effectief bij luchtwegklachten)

2-3 flinke eetlepels biologische honing

1 steriel jampotje

 

  1. Haal de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn en knip of snijd fijn. Knip of snijd de salieblaadjes fijn. Schil de gember en snijd in kleine stukjes. Was de citroen en snijd in kleine stukjes.
  2. Kook circa 250 cc water en laat tot circa 50 graden afkoelen. Doe de tijm, rozemarijn, salie, gember, citroen, steranijs en honing in het steriele jampotje en schenk zoveel water op dat alles onder staat.
  3. Doe de deksel erop en laat minimaal 1 nacht trekken
  4. Filter de hoestdrank door het door een zeef (met doek) te schenken. Doe het terug in het jampotje. De hoestdrank blijft nu in de koelkast 2 weken goed.
  5. Neem elke dag op nuchtere maag 1 eetlepel hoestdrank. Dit kun je als het nodig is een paar keer per dag herhalen.

 

(Dit recept is geïnspireerd op een recept gekregen tijdens de kruidenopleiding van het Kruidenrijk)