Duindoorn, booster voor je weerstand, huid en slijmvliezen

27 september, 2020

Langs het kleine paadje in de duinen staan ze met hun diepe penwortels stevig in de aarde geworteld. De duindoorn. Met zijn grijsgroene bladeren en zijn hoge oliegehalte wordt de duindoornbes ook wel eens de olijfboom van het noorden genoemd. Logisch want ze zijn rijk aan veel gezonde omega-vetzuren. De duindoorn is zo gezond dat we gek zijn als we daar niet ons voordeel mee doen.

 

Wat maakt de duindoornbes gezond?

Er zitten veel gezonde stoffen in de duindoorn. Ik noem er een paar:

 • Vitamine C. Het is één van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C en bevat ook nog eens de nodige bioflavonoïden zoals quercetine en kaemferol. Weerstandverhogend stoffen dus. Belangrijk in herfst en coronatijden.
 • Vitamine A. Met name betacaroteen, lycopeen en zeaxanthine die de bloedsomloop in de ogen bevorderen en daardoor het gezichtsvermogen verbeteren.
 • Omega-vetzuren. De duindoornbes bevat als één van de weinige planten alle vier soorten omega-vetzuren: omega 3, omega 6, omega 7 en omega 9. Goed bij droge slijmvliezen en huidaandoeningen.
 • Aminozuren, anti-oxidanten, vitaminen (o.a. vitamine K), mineralen en vezels.

 

Wat doet de duindoornbes voor je gezondheid?

Omdat de duindoornbes veel vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat is het voor je algehele gezondheid een aanrader. Maar hier zie je wat de duindoornbes nog meer in petto heeft:

 • Normalisatie van de bloeddruk (o.a. door de gezonde vetten)
 • Verlagen van de cholesterol (m.n. geoxideerd LDL)
 • Gezondere vaten (door de aanwezige antioxidanten)
 • Beschermen tegen virale en bacteriële infecties (o.a. tegen griep en herpesvirussen)
 • Ondersteunen leverfunctie (door gezonde vetgehalte, vitamine E en carotenoïden die de levercellen beschermen tegen schade)
 • Verbeteren van de slijmvliezen (bij droge ogen, vaginale droogte)
 • Bescherming van de huid (bij blootstelling aan zon, straling en bij brandwonden)

 

Wat kun je van de duindoornbessen maken?

Je kunt er sap, jam, gelei, compote of vruchtenmoes van maken. De bessen zijn zuur, dus vragen wel om wat zoets. Ik gebruikte voor het duindoornsap diksap. Die combinatie werkt erg goed. Het duindoornsap kun je over de yoghurt doen of door toetjes. In Zweden en Finland verwerken ze de bessen door de vissaus.

DOEN

De besjes rechtstreeks oogsten is bijna onmogelijk. Ze spatten meteen uit elkaar en dan heb je niets. Knip daarom wat takken met bessen van de struik en leg deze minimaal een dag in de vriezer. Pas op voor de scherpe doornen.

Haal ze uit de vriezer en ris de bessen eraf. Niet te lang wachten anders zijn ze al ontdooid. Maak de bessen schoon en kook ze gedurende 20 minuten in wat water en naar smaak diksap zacht. Zeef het sap en druk de bessen goed uit. Doe het sap over in een gesteriliseerd flesje en bewaar in de koelkast.

 

Duindoornolie is te koop en kun je innemen (goed voor de slijmvliezen en tegen droge ogen) of op je huid smeren. Er bestaan vaginale zetpillen met duindoornolie tegen vaginale droogte. De combinatie duindoornolie en viola tricolor werkt goed bij acné en eczeem. Gecombineerd met smalle weegbree werkt het bij huidontstekingen en psoriasis.

 

 

De duindoornbes laat zien wat de kracht van de natuur is. Ga er behoedzaam mee om. Pluk nooit te veel. De vogels eten zich er namelijk graag sterk mee voor de trek naar de andere kant van de wereld. Die hebben ze dus ook hard nodig.

 

Liefs,

Anne Marie