VIJFTIG TINTEN SUIKER

23 januari, 2014

Nu.nl kopte deze week ‘Consumentenbond pakt ‘suikerpraatjes’ aan’. Goed nieuws, want het is de hoogste tijd dat er wat gebeurt. Voedselfabrikanten verdoezelen namelijk al jaren hoeveel suiker ze aan een product toevoegen. Op een creatieve manier weten ze op het etiket het woord suiker zoveel mogelijk te omzeilen. Dit doen ze door meerdere soorten suiker te gebruiken. Zo hoeven ze suiker niet als eerste op de ingrediëntenlijst te vermelden (het ingrediënt dat er het meest in zit moet immers als eerste worden genoteerd). Er zijn wel vijftig verschillende namen voor suiker dus het is niet zo moeilijk om er inventief mee om te gaan. Slim van ze, maar natuurlijk alles behalve eerlijk. Goed dat de consumentenbond dit nu wil aanpakken. Wat je zelf kunt doen? Kijk voortaan goed op het etiket of één van deze 50 tinten suiker erin zitten (en als dat zo is, laat het dan staan) :

 

Appelstroop, Basterdsuiker, Bruine(biet)suiker, Chicoreifructose, Dextrose, Druivensapconcentraat, Druivensuiker, Fructose, Fructose-invertsuikersiroop, Galactose, Gebrande suiker, Geconcentreerd vruchtensap, Gekarameliseerde suikerstroop, Geleisuiker, Glucose, Glucosefructosesiroop of  HFCS (high fructose corn syrup), Glucosesiroop, Honing, Invertsuiker, Invertsuikersiroop, Kandij, Kaneelsuiker, Karamel, Kandijsuiker, Kandijstroop, Keukenstroop, Kristalsuiker, Lactose, Maisfructose, Maïsstroop, Maltodextrine, Maltose, Melassestroop, Melkpoeder, Melksuiker, Moutextract, Pannenkooekenstroop, Poedersuiker, Rietsuiker, Rietsuikerstroop, Sacharose, Siroop, Sucrose, Suikerstroop, Tafelsuiker, Tarwe-glucosestroop, Vanillesuiker, Vruchtensapconcentraat, Vruchtensuiker, Witte suiker.

 

Het alternatief? Écht eten! Eten waaraan niet is geknutseld, dat rijk aan smaak is en volop voedingsstoffen bevat. En wil je iets zoets? Gebruik dan rijpe vruchten (of gedroogde) met natuurlijke suikers die lekker veel vitaminen, mineralen en vezels bevatten.

 

http://www.nu.nl/gezondheid/3681163/consumentenbond-pakt-suikerpraatjes.html