Een goed ontbijt voor iedereen

30 oktober, 2013

Terwijl hele volksstammen ontbijten met suikerrijke ontbijtgranen uit de supermarkt of zelfs zonder ontbijt de deur uitgaan, is de groep ultragezonde ontbijters aan het groeien. Ze eten zich door hele velden haver heen of pureren boerenkool, spinazie en fruit tot ze een ons wegen. Ontbijten met brood is zó 2010! Daar kun je niet meer mee aankomen…

 

De kloof tussen ongezonde eters en gezondheidsfreaks wordt steeds groter. Supermarkten concurreren elkaar dood door de prijzen van veel zoete en vette producten te verlagen waardoor deze nog vaker worden gekocht. Tegelijkertijd doen natuurvoedingswinkels goede zaken omdat ze meeliften op het succes van allerlei – vaak prijzige – superfoodproducten. Hele schappen worden leeggeruimd om plaats te maken voor havermout, quinoa, chiazaden, gojibessen en tarwegras. Het is niet aan te slepen. Dat geldt ook voor de glutenvrije waren, want ook dat is een ware rage.
Uitersten dus. Helaas, want de portemonnee bepaalt nog wel eens mee tot welke groep je behoort. Gelukkig hoeft een gezond ontbijt niet duur te zijn (en ja, brood mag ook). Drie tips voor een betaalbaar en lekker ontbijt geef ik je hierbij. Want … dat een gezond ontbijt belangrijk is om je goed de dag door te loodsen, daar zijn we het toch wel over eens?!

 

Een voedzaam homemade ontbijt met of zonder superfoods maak je zo:

  • Maak havermoutpap. Haver is inderdaad gezond, én goedkoop! Het bevat de goede koolhydraten, veel vezels en vitaminen en mineralen. Kook het in water of (plantaardige) melk. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Doe er een snuf kaneel, wat vers fruit en eventueel gebroken lijnzaad bij.
  • Vraag voor Sinterklaas en zwarte Piet (als hij nog durft te komen) een broodbakmachine (is tweedehands vaak al voor weinig geld te koop) en maak je eigen brood van (steen gemalen) tarwe of spelt. (Geloof me, fabrieksbrood wil je niet eten als je zou weten wat daar allemaal in zit en hoe het wordt gemaakt. Maar daarover een andere keer meer.) Doe op dat brood gezond beleg zoals ei, (geiten)kaas, vleeswaren, pindakaas of vers fruit.
  • Eet een bak biogarde- of geitenyoghurt met homemade suikervrije muesli. Rooster daarvoor verschillende soorten vlokken. Vul dat aan met zonnebloempitten, ongebrande noten en gedroogde vruchten. Suikervrije muesli kopen kan natuurlijk ook.

 

Voel je goed met écht eten.