WEERSTAND IN TIJDEN VAN CORONA – 12 TIPS

23 augustus, 2021

 

Lieve mensen,

 

Wat zitten we nog steeds in een spannende en uitdagende tijd! Helaas moeten we er ondanks de vaccinaties aan wennen dat het virus (voorlopig) onder ons zal blijven. Ik had graag gezien dat de overheid veel meer zou inzetten op groepsweerstand/gezondheid, maar dat is helaas niet het geval (de Belgische Hoge Gezondheidsraad doet dit wel, zie hier). Daarom is het belangrijk om met én zonder vaccinatie goed voor jezelf en je geliefden te zorgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je weerstand te ondersteunen. Wat niet betekent dat je niet ziek kunt worden, maar het zorgt er wellicht wel voor dat de klachten milder zullen zijn. En dat is natuurlijk heel wat waard. Uit recent onderzoek blijkt trouwens dat natuurlijke immuniteit 7 x groter is dan die door vaccinatie.

Wat kun je op dit moment zelf doen om je weerstand tegen het virus te verhogen

  1. EET VERS EN ONBEWERKT VOEDSEL (dat bevat de meeste vitaminen en mineralen). Zorg dat je zo ongeveer 400 gram groenten per dag eet. En kook met  verse kruiden.
  2. NEEM VOLDOENDE VITAMINE C, liefst minimaal 500 mg per dag. Zet dus wat vaker voedingsmiddelen op het menu die veel vitamine C bevatten. Zie in onderstaand schema in welke producten veel vitamine C zit. Alhoewel je daarmee niet zulke hoge doseringen binnen zal krijgen.  Het lichaam heeft vitamine C nodig voor het immuunsysteem. Goede bronnen van vitamine C zijn bijvoorbeeld:

 

voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vitamine C per mg %ADH
Rode paprika

Zwarte bessen

Spruitjes

Peterselie

1 stuk

100 g

100 g

100 g

150 mg

150 mg

132 mg

125 mg

200%

200%

176%

166,67%

Broccoli  100 g 114 mg 152%
Witlof 100 g 112 mg 149%
Boerenkool 100 g 100 mg 133%
Kiwi 1 stuk 79 mg 105%
Sinaasappel 1 stuk/120 g 61 mg 80%

 

Een gratis te plukken plant die ook veel vitamine C bevat is brandnetel. Je hoeft voor een maaltje brandnetels alleen maar een (hondenvrij) bos in te gaan, gewapend met tas en handschoenen. Je kunt brandnetels roerbakken of je kunt er een lekker soepje van maken. Hier vind je een lekker recept voor brandnetelsoep: https://www.annemariereuzenaar.nl/proeven/lunch/detox-brandnetelsoepje/

 

3. DRINK VOLDOENDE WATER. Zo voer je afvalstoffen af en wordt je lichaam minder belast.

 

5. GEBRUIK VOLDOENDE ONVERZADIGDE VETTEN. Denk aan vette vis, levertraan en plantaardige vetten (o.a. algen, zaden en pitten, avocado). De onverzadigde vetten die daarin zitten zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Of neem een hoogwaardig visolie- of algenoliesupplement.

 

6. NEEM PREVENTIEF (TIJDELIJK) EXTRA SUPPLEMENTEN o.a.:

Vitamine D3, in de vorm van een supplement. Vitamine D3 is belangrijk voor (het behoud van) een goede weerstand. Geef kinderen maximaal 15 mcg per dag en volwassenen 25-75 mcg per dag. In kabeljauwlever, te koop bij de supermarkt, zit ook veel vitamine D;

Zink is nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Om zink in de cellen in te kunnen bouwen is een ionofoor nodig. Een natuurlijk ionofoor is quercetine, een bioflavonoïde die te vinden zijn in appels, bessen, bramen, citrusvruchten, tomaten, uien, knoflook, kappertjes, sperziebonen, koriander, bieslook, venkel, noten, koolsoorten. Zorg dat je dat eet en slik anders een quercetine PS supplement.

 

7. EET VOLDOENDE MINERALEN. Ook deze zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Extra (voeding met) selenium (mosselen, scholfilet, 3 paranoten/p.dg), zink ( oesters, roodvlees, pecannoten en pompoenpitten) of ijzer (spinazie, vlees, kikkererwten) kunnen een bijdrage leveren aan een goede weerstand.

 

8. NEEM VOLDOENDE EIWITTEN. Bijvoorbeeld vis of (met mate) vlees, maar zet ook eens wat vaker peulvruchten op het menu. Eiwitten zijn essentieel voor het immuunsysteem omdat ze zijn betrokken bij de aanmaak van antistoffen.

 

9. GEBRUIK VLIERBESSENSAP. Vlierbessen ondersteunen het immuunsysteem. Je kunt hier ook een tinctuur van nemen (Sambucus-tinctuur).

 

10. ZORG VOOR EEN GEZONDE DARM. Een groot deel van je immuunsysteem zit in je darmen. Neem in ieder geval voldoende vezels/prebiotica (o.a. aardperen, uien, prei, asperges, appels, bananen, haver, spelt, psylliumvezels, acaciavezels ). Vezels zorgen voor een goede spijsvertering, voeden goede darmbacteriën en houden de darmen schoon.

 

11. VERMIJD ONDERMIJDENDE STOFFEN VOOR HET IMMUUNSYSTEEM. Zoals geraffineerde suiker, roken, overmatige alcoholgebruik, slaapgebrek en stress.

 

12. GA VEEL NAAR BUITEN EN BEWEEG. Dat is goed voor de weerstand, de doorbloeding en voor het ontstressen…

 

Met deze tips kun je de komende tijd je immuunsysteem ondersteunen waardoor je het virus als het voorbij komt waarschijnlijk beter te lijf kunt gaan.

 

Ik wens je alle goeds, veel gezonde weerstand én de kracht om van deze bijzondere situatie het beste te maken.

 

Warme groet,

Anne Marie

 

Bronnen:

https://m.thebl.tv/world-news/israel-data-shows-natural-immunity-almost-7-times-stronger-than-if-given-the-covid-shot.html/amp

https://www.voedingonline.nl/page/Nieuws/Bericht/2528/Vitamine-D-zink-en-COVID-19

https://www.ahealthylife.nl/de-top-12-voedingsmiddelen-met-de-meeste-vitamine-c/

https://www.orthokennis.nl/nutrienten/quercetine