ZIN IN EEN GEZONDE START VAN HET JAAR?

4 januari, 2021

 

Heb je je voorgenomen om het jaar gezond te starten? Dan ben je niet de enige. Je bent er vast van overtuigd het dit keer vol te houden, maar helaas ….. de meeste mensen gooien na ongeveer twee weken het bijltje er al bij neer. Volhouden blijkt lastig.

 

Hoe kun je er nu voor zorgen dat er toch wat verandert? DOOR KLEINE STAPPEN TE ZETTEN. Elke stap is er namelijk één. Af en toe iets veranderen en tot een gewoonte maken geeft al veel gezondheidsvoordeel en minder kans op terugval.

Met welke stappen kun je beginnen? Kies een stap uit waarbij jij merkt dat je zin hebt om er mee te beginnen of waarvan je denkt dat je die langer dan twee weken kunt volhouden.

 

GEBRUIK VERSE KRUIDEN

Kruiden zijn geweldig! Alleen de geur al en dan zijn ze ook nog heel gezond. Heel jammer dat ze weinig gebruikt worden in de keuken. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Veel kruiden ondersteunen de spijsvertering. Ook bevatten de meeste kruiden etherische oliën (herkenbaar door de geur) die goed zijn voor je zenuwstelsel en je hormonen. Wat kun je doen?

 

KOOP wekelijks verse kruiden, bijvoorbeeld bladpeterselie, munt, koriander, dille, basilicum, tijm, bieslook, salie, oregano, rozemarijn. De eerste vier zijn per bos bij een Turkse winkel te koop. Wikkel ze in keukenpapier, besproei met wat water, doe in een plastic zak (die je niet afsluit) en leg het in de groentenla van je koelkast. Op deze manier blijven de kruiden ongeveer een week goed. De andere kruiden zijn op veel plekken te koop: in potjes of verpakt in de koeling.

 

VERWERK de kruiden in een omelet, stoofpotje, soep, saus, salade, smoothie of door groenten.

 

 

EET MEER GROENTEN

Wat een kleurenpracht van al die verschillende verse groenten in de winkels. Pure rijkdom! Alleen van al die kleuren word je toch al blij? Wist je dat elke kleur groente specifieke voedingsstoffen bevat? En dat het daarom goed is om te variëren? Dus niet alleen broccoli, maar ook wortels, rode kool en zoete aardappel. Zo zorg je ervoor dat je lichaam een breed spectrum aan voedingsstoffen binnenkrijgt en dat is goed voor je weerstand en algehele gezondheid. Nog een voordeel? Groenten bevatten ook veel vezels en dat vindt je microbioom heel fijn. Wat kun je doen?

 

EET dagelijks 400 gram groenten. Gevarieerd. Vind je dat veel? Bouw het dan in stapjes op.

 

EET groenten niet alleen tijdens de avondmaaltijd, maar ook al tijdens de lunch in een soep of salade. Of verwerk groenten in een ontbijtsmoothie. Het allerbeste kun je je groenten stomen dan blijven de vitaminen en mineralen goed bewaard.

 

 

DRINK VOLDOENDE WATER

Voldoende water drinken, dat  is niet altijd makkelijk. Koffie, thee, cola dat drinken we met gemak, maar water? Zo’n koude plens is bij de meeste mensen niet favoriet. Maar als je niet genoeg water drinkt (bijvoorbeeld bij 2% waterverlies in het lichaam) dan kun je al last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies. Als je voldoende water drinkt dan worden voedingsstoffen beter opgelost en zijn je lever en nieren beter in staat om afvalstoffen af te voeren. Genoeg redenen dus om meer water te drinken. Hoe kun je dat doen?

 

VUL een literfles water, zet het op je bureau en zorg dat die aan het eind van de dag leeg is.

 

DRINK eventueel afgekoeld gekookt water als je geen zin hebt in koud water.

 

VOEG aan het water vers fruit, verse kruiden of bleekselderij toe, dan voeg je niet alleen smaak toe, maar ook geneeskrachtige stoffen.

 

 

WANDEL MEER

De kracht van wandelen in de natuur is zeer helend. Helend voor je lichaam, maar zeker ook voor je geest. Het is goed voor je bloedsuikerspiegel, stofwisseling, stoelgang, hormonen, het vermindert stressgevoelens en het verbetert je slaap en je stemming. Wat let je?

 

WANDEL dagelijks minimaal een half uur. Drie maal daags tien minuten stevig doorwandelen is ook goed. Laat die 10.000 stappen maar los. Geniet van het buiten zijn, stap lekker door en laat je gedachten lekker los, dan heb je er het meest profijt van.

 

WANDEL je om gewicht kwijt te raken? Probeer dan dagelijks een uur stevig te wandelen. Soms helpt het om tijdens de wandeling naar mooie muziek of een podcast te luisteren dan wandel je ongemerkt stevig door.

 

 

Voor nu laat ik het bij deze stappen. Het zou super zijn als je al met een stap aan de slag gaat. Meer stappen volgen begin februari 2021.

 

Liefs,

Anne Marie