HOE DUUR IS DE SUIKER?

4 maart, 2014

 

Vandaag in de Volkskrant stond een interessant artikel over een onderzoek waarbij een fundamenteel nieuw inzicht is verkregen in de suikerstofwisseling van de cel. Uit dit onderzoek, dat uitgevoerd is onder leiding van hoogleraar systeembiologie Bas Teusink aan Vrije Universiteit Amsterdam, is gebleken dat cellen de verwerking van grote hoeveelheden glucose soms niet kunnen bijhouden. Er kan dan niet alleen insulineresistentie optreden (waarover meer in mijn boek), maar het kan ook dodelijk zijn voor de cel zelf. Bij het verwerken van grote hoeveelheden suiker kunnen er in de cel namelijk twee dingen gebeuren:

 

1. glucose wordt – zoals normaal gesproken – afgebroken tot melkzuur of alcohol óf

2. de cel is te gulzig, verslikt zich en er ontstaat een ‘verkeersopstopping’.  Door die file hopen zich allerlei tussenproducten op waardoor de gezonde cel sterft.

 

Welke cel niet goed in staat is om een grote hoeveelheid glucose te verwerken wordt bepaald door toevallige omstandigheden. Als de cel op het moment dat er veel suiker wordt aangevoerd net bezig is met een andere belangrijke taak (celdeling of de aanmaak van eiwitten) is het niet goed mogelijk om glucose te verwerken en ontstaat er dus een file met de dood van de cel tot gevolg.

 

Dat overmatig gebruik van geraffineerde suikers en (snelle) koolhydraten veel gezondheidsnadelen heeft dat wisten we al, maar dat suiker ons zo duur komt te staan dat zelfs gezonde cellen erdoor sneuvelen vertelt dit onderzoek ons.

Naast cellen die door suiker dood kunnen gaan, zijn er ook cellen die er juist op groeien: kankercellen. Nu is het idee om met de informatie uit dit onderzoek juist bij die kankercellen een verkeersopstopping te veroorzaken zodat ze dood gaan. Een slim idee, maar nu vraag ik me  – als niet wetenschapper – af:  zou het niet veel slimmer zijn om geen geraffineerde suikers te gebruiken en minder (snelle) koolhydraten waardoor we én onze gezonde cellen kunnen behouden én kankercellen niet de ruimte geven om te groeien?

 

http://www.vu.nl/nl/Images/pb%2014.003%20Publicatie%20Science_tcm9-370410.pdf