MOETEN ALLE E-NUMMERS IN DE BAN?

19 april, 2014

Op ieder product in de supermarkt staan wel E-nummers vermeld. Zouden we ze allemaal vermijden dan blijven alleen de producten over zonder verpakking. Dus de versproducten, zoals groenten en fruit. Maar is dat nodig? Zijn alle E-nummers schadelijk? Nee, zeker niet. Maar ondanks dat E-nummers door de EU zijn goedgekeurd, zijn er mensen die er overgevoelig op kunnen reageren of klachten ontwikkelen door veelvuldig gebruik. Het is ook nog niet bekend wat langdurig gebruik van een cocktail van E-nummers met onze gezondheid doet. Dus voorzichtigheid is wel op zijn plaats. Er zijn kunstmatige (synthetische) E-nummers en natuurlijke. Het lijkt voor de hand te liggen dat kunstmatige E-nummers meer klachten geven, toch kun je ook klachten krijgen door gebruik van natuurlijke E-nummers. Wees in ieder geval bedacht op het risico.

Kijk zelf kritisch naar wat je wel en niet wilt eten. Kies zoveel mogelijk voor écht eten, dan vermijd je de  meeste (kunstmatige) E-nummers.

 

De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen

 

Veilige E-nummers

KLEURSTOFFEN
E100

E101

E140

E141

E160a(i)

E160a(ii)

E160b

E160c

E160d

E160e/f

E161b

E162

E163

E170

E171

E172

natuurlijk

natuurlijk

natuurlijk

semi-synthetisch

natuurlijk

natuurlijk & synthetisch

natuurlijk

natuurlijk

natuurlijk

natuurlijk

synthetisch

natuurlijk

natuurlijk

natuurlijk

natuurlijk

natuurlijk

Curcumine (geelwortel)

Riboflavine (vitamine B2)

Chlorofylen/fylinen

Kopercomplex van E 140

Bèta-caroteen (oranje kleurstof)

Alfa-, bèta- en gamma-caroteen

Anatto (gele kleurstof)

Paprika-extract

Lycopeen

Caroteenafgeleiden

Luteïne

Bietenrood, betanine

Anthocyanen (o.a. rode, paarse en blauwe kleurstof uit fruit)

Calciumcarbonaten

Titaandioxide (pigmentwit)

IJzer(hydr)oxiden

 

 

CONSERVEERMIDDELEN
E249

E250

E260

E262/263

E270

E290

E296

E297

natuurlijk

natuurlijk

natuurlijk

synthetisch

natuurlijk

natuurlijk

synthetisch/natuurlijk

synthetisch

Kaliumnitriet

Natriumnitriet

Azijnzuur

Acetaten

Melkzuur

Kooldioxide

Appelzuur

Fumaarzuur

 

 

 

ANTIOXIDANTEN
E300

E301/302

E304

E306/309

E315

E316

E319

Natuurlijk

Synthetisch (uit ascorbinezuur en keukenzout)

Synthetisch

Natuurlijk of synthetisch

 

 

Ascorbinezuur (Vitamine C)AscrbatenVetzuuresters van ascorbinezuurTocoferolen (uit vitamine E)

Thiodpropionzuur

Erythorbinezuur

Natriumerythorbaat

t-Butylhydroxyanisol (BHA)

 

VOEDINGSZUREN
E322

E325/327

E330

E331-333

E334

E335

E337

E350-352

E353

E354

E355

E356/357

E363

E365

E370

E375

E380

E381

E387

 

E388

Natuurlijk

Synthetisch

Natuurlijk

Semi-synthetisch

Natuurlijk

Semi-synthetisch

Semi-synthetisch

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

 

Natuurlijk

 

Natuurlijk

Synthetisch

 

Semi-synthetisch

Synthetisch

 

Lecithinen

Lactaten

Citroenzuur

Citraten

L(+)-wijnsteenzuur

Natriumtartraten

Natrium-kaliumtartraat

Malaten

Meta-wijnsteenzuur

Calciumtartraat

Adipinezuur

Adipaten

Barnsteenzuur

Natriumfumaraat

Delta-lacton

Nicotinezuur (niacine, vit. B3)

Triammoniumcitraat

Amoniumferricitraten

Oxystearine (mengsel glyceriden, stearinezuur, vetzuren)

Thiodipropionzuur

 

EMULGATOREN/VERDIKKINGSMIDDELEN
E400

E402

E403

E404

E410

E412

E414

E415

E418

E420

E425

E440a

E440b

E441

E442

E460

E461

E464

E470

E471

E472a-d

E473

E474

E475/476

E481

E482

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

 

Natuurlijk

 

Natuurlijk

Synthetisch (uit pectine)

Natuurlijk

Synthetisch

Natuurlijk

 

 

Natuurlijk

Natuurlijk

Synthetisch

Synthetisch

Synthetisch

 

Synthetisch

Synthetisch

Alginezuur

Kaliumalginaat

Ammoniumalginaat

Calciumalginaat

Johannesbroodpitmeel

Guargom

Arabische gom

Xantaangom

Gellangom

Sorbitol (als emulgator)

Konjacgom

Pectines

Geamineerde pectine

Gelatine (voorheen E485)

Ammoniumfosfatiden

Cellulose

Methylcellulse

Hydroxypropylmethylcellulose

Zouten en vetzuren

Mono- en diglyceryden van vetzuren

Esters van E4771

Suikeresters van vetzuren

Suikerglyceriden

Polyglycerolesters

Natriumstearollactylaat

Calciumstearollactylaat

 

ZUURTEREGELAARS/ANTIKLONTER- EN RIJSMIDDELEN
E501/504/505

E507

E509/510

E516

E517

E524

E526

E528

E529

E530

E542

E550

E551

E552

E553

E557

E558

E559

E570

E571

E572

E573

E574

E575

E576-579

E585

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

 

Natuurlijk

 

 

 

 

Natuurlijk

 

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

 

Carbonaten

Zoutzuur

Chloriden

Calciumsufaat

Ammoniumsulfaat

Natronloog

Calciumhydroxide

Magnesiumhydroxide

Calciumoxide

Magnesiumoxide

Beendermeel

Natriumsilicaten

Siliciumdioxide

Calciumsilicaat

Magnesiumsilicaat

Zinksilicaat

Bentoniet

Kaolien

Vetzuren

Ammoniumstearaat

Megnesiumstearaat

Aluminium/calciumstearaat

Gluconzuur

Glucono-delta-lacton

Lactaten

Ferrolactaat

 

SMAAKVERSTERKERS Vermijd alle E600-nummers. Onderstaande kunnen met mate worden gebruikt
E620

E636

E637

E640

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk (uit botten)

(L-)glutaminezuur

Maltol

Ethylmaltol

(Natriumzout van) glycine

 

ANTISCHUIMMIDDELEN, MEELVERBETERAARS, GLANSMIDDELEN
E901

E902

E904

E908

E915

E920

E930

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

 

Bijenwas

Candillawas

Schellak

Rijstzemelwas

Colofonium esters (uit de pijnboom)

L-cysteïne

Caliumperoxide

 

VERPAKKINGS- EN DRIJFGASSEN, ZOETSTOFFEN EN STABILATOREN
E938

E939

E941-942

E947

E948

E950

E951

E952

E954

E957

E960

E965

E966

E999

E1000

E1100

E1103

E1105

E1200

E1201

E1202

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

Natuurlijk

 

Synthetisch

Synthetisch

Synthetisch

 

Natuurlijk (uit (koe)melk

Natuurlijk

 

 

 

Natuurlijk

ArgonHeliumStikstofWaterstof

Zuurstof

Thaumatine

Stevia

Maltitol

Acesulfaam-K (kunstmatige zoetstof)

Aspartaam (kunstmatige zoetstof)

Cyclamaat (kunstmatige zoetstof)

Sacharine (kunstmatige zoetstof)

Lactitol

Quillaia-extract

Choliinezuur

Amylase

Invertase

Lysozym

Polydextrose

Polyvinylpyrrolidon

Polyvinylpyrrolidon (onoplosbaar)

 

GEMODIFICEERDE ZETMELEN
E1400

E1401

E1402

E1403

E1410

E1411

E1412

E1413

E1422

E1423

Dextrine

Zuurbehandeld zetmeel

Alkalibehandeld zetmeel

Gebleekt zetmeel

Monozetmeelfosfaat

Dizetmeelglycerol

Dizetmeelfosfaten

Gefosfateerd dizetmeelfosfaat

Geacetyleerd dizetmeeladipaat

Geacetyleerd dizetmeelglycerol

 

VERMIJDEN E-nummers die hierboven niet vermeld zijn en de hieronder genoemde E-nummers
E950

E951

E952

E954

E420

E621 – E635

Acesulfaam-K (kunstmatige zoetstof)

Aspartaam (kunstmatige zoetstof)

Cyclamaat (kunstmatige zoetstof)

Sacharine (kunstmatige zoetstof)

Sorbitol (kunstmatige zoetstof)

Smaakversterkers > alles met ‘glutamaat’ vermijden

 

 

Bron: http://www.medica-natura.nl/ Hier vind je ook een overzicht met E-nummers die bij (overmatig) gebruik een risico vormen voor de gezondheid. Ook hebben ze handige E-waaiers met alle informatie erop.