MINICURSUS ETIKET LEZEN

22 april, 2014

Als je erachter wilt komen wat er in een product zit, dan kun je het etiket lezen. Alleen staan daar vaak van die onbegrijpelijke dingen op. Daarom hieronder een minicursusje etiket lezen.

 

Op het etiket staan de ingrediënten en de voedingswaarde van een product vermeld. Dit zijn twee verschillende dingen. Op de ingrediëntenlijst staan de ingrediënten die in het product zitten vermeld in volgorde van gewicht. Dus het ingrediënt met het meeste gewicht wordt als eerste vermeld en het ingrediënt met het laagste gewicht als laatste. In die lijst kun je zien of er bijvoorbeeld toegevoegde suiker in zit, welke soort suiker erin zit, of er zoetstoffen of E-nummers in verwerkt zijn en vaak ook hoeveel procent dit bestanddeel uitmaakt van het totale product. In koek, gebak en snoepgoed wordt suiker (of een ander woord voor suiker) vaak als eerste genoemd. Om te verdoezelen dat er in een product veel suiker zit zie je vaak dat de fabrikant verschillende suikers gebruikt, waardoor het gewicht per suiker lager uitkomt en het dus niet aan het begin van de ingrediëntenlijst komt te staan. Dit is verkooptechnisch interessant, maar natuurlijk wel misleidend.

 

 bron foto etiket soep: http://eetschrijven.blogspot.nl/2007/02/etiketten-leer-ze-lezen.html

 

De voedingswaardetabel geeft de energetische waarde van een product aan en de verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij koolhydraten wordt vaak vermeld ‘waarvan suikers’ en ‘waarvan zetmeel’. Met ‘waarvan suikers’ worden korte suikers bedoeld en met ‘waarvan zetmeel’ worden lange suikers bedoeld. In tegenstelling tot lange suikers worden korte suikers snel in het bloed opgenomen en als ze niet verbrand worden in vet omgezet. Dus hoe meer ‘waarvan suikers’ erin zitten hoe slechter het product voor je (gewicht) is. Wanneer je wilt weten of er geraffineerde suiker aan het product is toegevoegd, kijk dan op de ingrediëntenlijst.