Franse flan

Zoet | kv. gv. tv. sv | 10 stukken | 40 - 60 minuten |

In de etalages van de Boulangerie vragen ze er met hun goudgele kleur om om gegeten te worden. De flan. Een typisch Frans product. Lekker als nagerecht, maar zeker ook bij een kopje café au (goat)lait. En… heel makkelijk te maken. In plaats van suiker heb ik bij deze flan sukrin (zie kader) gebruikt.

 

1,25 l verse geitenmelk
180 g sukrin (of 120 gram sukrin en 20 druppels stevia)
1 vanillestokje
130 g maïzena of 80 gram arrowroot
2 biologische eieren
2 ei-gelen

taartvorm van 26 Ø

bakpapier

 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier.

 

Meng in een kom de sukrin (en stevia) eieren, eigelen en maïzena of arrowroot  met een kopje geitenmelk.

 

Breng de rest van de geitenmelk in een pan aan de kook. Snijd het vanillestokje open en schraap boven de pan het merg eruit. Roer het merg door de melk en doe ook het vanillestokje erbij. Roer dan het maïzenamengsel erdoor en blijf met een garder kloppen tot het stevig wordt en er geen klontjes meer inzitten. Pas op dat de melk niet aanbrandt. Als het stevig genoeg is zet je het vuur uit. Verwijder het vanillestokje.

Doe het mengsel over in de taartvorm. Bak de flan in ongeveer 35 – 40 minuten bruin en gaar in de oven. Laat de flan afkoelen en bewaar in de koelkast. De flan is het lekkerste als je hem een dag voor gebruik maakt.

 

Tip: kun je wel tegen koemelk dan kun je dat natuurlijk in plaats van geitenmelk gebruiken.

 

Tip: je kunt deze flan ook maken met een bodem van (spelt)bladerdeeg. Rol het bladerdeeg dan dun uit. Verdeel hem over de bodem en prik er gaatjes in. Je kunt de bodem met een blinde vulling even voorbakken (circa 15 minuten op 180 °C).

 

 

Sukrin (of Erythritol) is een suikeralcohol of een halfsynthetische zoetstof die meestal gewonnen wordt uit maïs
Voordelen:

  • heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel
  • komt van nature voor in peren, meloenen, druiven
  • bevat geen calorieën
  • lijkt het meest op suiker (kleur is ook wit)
  • goede bakeigenschappen

 

Nadelen

  • is bewerkt product
  • leeg product – bevat geen voedingsstoffen
  • neemt weinig vocht op en lost daardoor minder goed op in vloeistof
  • omdat het niet zo zoet is heb je er veel van nodig

duur. De zoetkracht is ca. 0,8 t.o.v. suiker.

 

Advies: gebruik het niet te veel omdat het een leeg product is. Gebruik het in combinatie met voedsel en niet in dranken.