Afvallen als bonus
Toe aan een onsje minder
Het rijkgevulde kerstbrood met homemade amandelspijs, de fluweelzachte zalmrollade en de speltoliebollen die ik met oud en nieuw maakte – tjonge wat heb ik ervan genoten! Net als van het uitgebreide ontbijt (of eigenlijk brunch) tijdens het weekje Ardennen met vrienden. Gelukkig stonden er lange wandelingen in de heuvels tegenover, maar een onsje eten minder daar ben ik en mijn spijsvertering wel aan toe. Inmiddels zijn alle leftovers op en kan er met een schone lei begonnen worden. Maar hoe ga ik dat doen? Daar moet je geen al te rigoureuze stappen bij voorstellen. Dat is niet nodig en werkt vaak averechts.
Gezonder Plus
In mijn praktijk, waar de meeste mensen komen omdat ze gezondheidsklachten hebben, speelt overgewicht ook vaak een rol. Alhoewel afvallen bij veel cliënten hoog op het verlanglijstje staat, adviseer ik meestal de focus te leggen op het verbeteren van de gezondheid. Alleen willen afvallen geeft minder drive dan als je je menu aanpast omdat je minder buikklachten of hoofdpijn wil of juist meer energie. Zeker als je eenmaal merkt wat gezonde voeding voor je gestel kan doen. Een grotere motivatie is er niet. En quess what? Afvallen krijg je er dan vaak als bonus bij.
Eet jezelf gezond
Jezelf gezonder eten: het kan! In mijn boek Natuurlijk! Langer gezond bespreek ik 25 aandoeningen die met voeding, kruiden(supplementen) en leefstijl goed te verhelpen zijn. Van artrose, hoge bloeddruk, depressie, haaruitval, brandend maagzuur tot traagwerkende schildklier. Pas je deze voedingsadviezen toe dan zul je merken dat je vanzelf een paar kilo kwijtraakt.
De voeding die ik bij deze aandoeningen adviseer hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Ik deel er graag een aantal met je:
- Voed jezelf puur en gezond. Veel gegeten in de decembermaand, maar weinig groenten? Maak een nieuwe start en bereid niet alleen alles vers, maar verhoog ook je groente-inname tot 380 gram per dag. Eet 3 maaltijden op een dag en geen tussendoortjes.
- Eet tot je voor 80% verzadigde bent. De Japanners hebben daarvoor een hele mooie uitspraak waarmee ze de maaltijd beginnen: Hara Hachi Bu. Dit betekent zoveel als: buik tot 80% vol. Dit herinnert ze er keer op keer weer aan dat ze niet te veel eten. (Met de feestdagen zat ik misschien wel op 110%, dus terug naar 80% zal zeker wat op gaan leveren ;-))
- Stop met het drinken van alcoholische dranken. Genoeg gedronken tijdens de feestdagen? Misschien gezellig, maar deze vloeibare calorieën leveren geen voedingsstoffen. Een bijdrage aan je gezondheid levert het dan ook niet. Overweeg aan te haken bij dry-january.
- Laat suiker en suikerhoudende dranken staan. Het zijn lege calorieën en ze verstoren de bloedsuikerspiegel. Bovendien blijf je er vaak van dooreten tot ver over de 100%. Niet doen dus.
- Eet minder koolhydraten en zeker geen geraffineerde – Doe je bloedsuiker en je darmen een plezier en laat wit brood, witte pasta en witte rijst staan. Gebruik alleen volle granen.
- Eet meer vezels. Op zoek naar verzadiging? Eet meer vezels. Goed voor je darmen en je bloedsuikerspiegel. Vezels zitten in groenten, havermout, peulvruchten, fruit, zaden en pitten. In mijn boek vind je een uitgebreid overzicht van vezels in voeding.
- Beweeg. Door te bewegen krijg je een betere verbranding en ontlaad je stress.
- Zorg voor een goede nachtrust. Gebrek aan slaap geeft een gebrek aan energie en dat zet aan tot eten.
Een gezond voedingspatroon volhouden
Als het je lukt om deze tips op te volgen word je meestal beloond met meer energie, vitaliteit en minder kilo’s. Niet verkeerd, maar wat als je elke keer maar weer in je oude eetgewoontes vervalt? Dan ben je in ieder geval niet de enige. Dat gaat vaak met vallen en opstaan. Het kost immers tijd om een nieuw voedingspatroon aan te leren. Onderstaande tips kunnen je helpen om een nieuw voedingspatroon langer vol te houden:
- Schrijf op wat je doel is van het aanpassen van je voeding en kijk hier regelmatig naar
- Schrijf op wat je hoopt dat het je gaat opleveren en kijk hier regelmatig naar
- Maak een weekmenu. Zo hoef je niet elke dag opnieuw te bedenken wat je gaat eten
- Doe boodschappen met een volle maag
- Laat mensen in je omgeving weten dat je andere voedselkeuzes maakt
- Eet niet te weinig – dat houd je meestal niet zo lang vol
- Bereid je maaltijden goed voor. Als je buiten de deur werkt kan een gezonde en makkelijke lunch nog wel eens lastig zijn. Zorg dat je voorbereid naar je werk gaat.
- Focus je niet te veel op het getal op de weegschaal. Benoem ook wat gezond eten je verder oplevert.
Natuurlijk gezond menu
Hoe jouw menu er uitziet bepaal je natuurlijk zelf. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren en niet iedereen verteert dezelfde voeding even goed. Luister daarbij vooral naar je lijf. Om een idee te krijgen hoe een natuurlijk gezond menu er uitziet, geef ik je wat ideeën.
Ontbijt
Biogarde/geiten- of schapenyoghurt/soja yoghurt met bosbessen en licht geroosterde zaden
Of
Fruit of groentenfruitsmoothie met vezels en avocado
Of
Omelet
Lunch
Salade met eiwitten (vlees, vis, noten, peulvruchten, geitenkaas)
Soep met veel groenten
Roergebakken groenten
Zadenbrood of zadencrackers (zonder granen) met hummus of avocado en kiemen
Diner
Groenten (veel) met vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, noten, champignons, vleesvervangers
Eventueel en ½ portie gierst, zilvervliesrijst, volkoren speltpasta etc
Genoeg lekkers wat je kunt eten. Wil je meer inspiratie, achtergrondinformatie of advies bij hoe je bepaalde aandoeningen kunt verhelpen, koop, bekijk, leen mijn boek. Hopelijk kan ik je op die manier verleiden om het jaar gezond te beginnen.
Groet,
Anne Marie