Verzekering schrapt waardevolle behandelingen op basis van magere enquête

30 november, 2018

 

Als verzekeraar wil je natuurlijk weten of je klanten tevreden zijn en daarom verstuur je af en toe een enquête. Zo ook CZ. Zij wilde weten wat haar verzekerden van bepaalde alternatieve behandelingen vinden. De respons op dit soort enquêtes is meestal niet zo hoog. Dat was ook bij deze enquête het geval: 300 (dat is 0.0001% van de) verzekerden vulden de enquête in en 12% daarvan vond dat alternatieve behandelingen als ayurveda, craniosacraaltherapie en orthomoleculaire geneeskunde wel uit de aanvullende verzekering kon worden gehaald. En zo zal geschieden: CZ stopt vanaf januari 2019 met het vergoeden van deze vaak waardevolle behandelvormen. Een beslissing die dus genomen is naar aanleiding van een magere enquête! Hoe kan dat? Waarom hebben ze niet eerst meer onderzoek gedaan naar de resultaten ervan? Is het ze bijvoorbeeld ontgaan dat er landelijk steeds meer aandacht is voor gezonde voeding en leefstijl bij chronische aandoeningen? En dat daar veel resultaat mee wordt geboekt. Mensen die jarenlang grootverbruikers zijn van medicijnen en vaste klant bij het ziekenhuis kunnen hun medicijnen afbouwen of zelfs stoppen. Voor henzelf bijzonder prettig, maar ook voor de verzekeraar – die dat bakken met geld kan schelen. Dat is op zijn minst een win-winsituatie.

 

De orthomoleculaire geneeskunde

De orthomoleculaire geneeskunde houdt zich al jaar en dag bezig met voeding- en leefstijlgeneeskunde en net nu er een succesvolle landelijke beweging op gang gekomen is en steeds meer huisartsen het belang ervan gaan inzien, haakt CZ af. Dat is op zijn zachts gezegd opmerkelijk! En zeker niet in het belang van de patiënt/verzekerde.

 

Zoals huisarts Karin Pijper het heel mooi verwoordt: “Het uiteindelijke doel zou voor iedereen in de zorg hetzelfde moeten zijn: mensen ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht naar gezondheid. Voor de een zal dat uitsluitend binnen de reguliere geneeskunde zijn maar een ander zal zich veel beter geholpen voelen binnen een aanvullende stroming”.

  

De WHO meer open-minded dan CZ

En ook de WHO onderschrijft het belang van aanvullende geneeskunde in haar paper ‘WHO Tradiotional Medicine Strategy 2014-2023’. Zij heeft het integreren van traditionel medicine (T) en complementary medicine (CM) zelfs als speerpunt gemaakt, zo blijkt uit onderstaande tekst:

 

T&CM is an important and often underestimated part of health care. T&CM is found in almost every country in the world and the demand for its services is increasing. TM, of proven quality, safety, and efficacy, contributes to the goal of ensuring that all people have access to care. Many countries now recognize the need to develop a cohesive and integrative approach to health care that allows governments, health care practitioners and, most importantly, those who use health care services, to access T&CM in a safe, respectful, cost-efficient and effective manner. A global strategy to foster its appropriate integration, regulation and supervision will be useful to countries wishing to develop a proactive policy towards this important – and often vibrant and expanding – part of health care[1]

 

Regulier niets gevonden, met orthomoleculaire therapie binnen zes weken hersteld

Dagelijks maak ik in mijn praktijk mee dat mensen baat hebben bij voedingsadviezen en ondersteunende supplementen. Ik prijs me gelukkig dat ik in hun herstel een rol mag en kan spelen. Zoals laatst bij een vrouw van 81 die al twee jaar gewicht verloor en nog maar 44 kilo woog. Ze was regulier helemaal door de molen geweest en daar was niets uitgekomen. Ondertussen bleef ze last houden van diarree en viel ze steeds een beetje meer af. Uit een ontlastingsonderzoek, die ik via mijn praktijk liet doen, bleek onder andere dat ze een overgroei van candida had. De allergenentest liet zien dat ze op diverse voedingsmiddelen niet goed reageerde. Deze dame paste haar voeding aan (wat heel knap is op die leeftijd) en slikte een paar supplementen. Zes weken later was ze nagenoeg van haar diarree af en was ze bijna drie kilo aangekomen. Hoe mooi is zo’n resultaat!

 

De handen ineenslaan
Ik ben van mening dat de reguliere en complementaire zorg elkaar goed kunnen aanvullen. Laten we de handen vooral ineenslaan, dan kunnen we zorg leveren die mensen verder helpt. Dit zou een verzekeraar als CZ zich moeten realiseren voordat ze, naar aanleiding van een magere enquête, besluit deze goed onderbouwde complementaire behandeling aan de kant te schuiven. Daarmee benadeelt CZ niet alleen zichzelf, maar zeker ook (en misschien wel vooral) haar verzekerden. Gelukkig is in dit land CZ niet de enige verzekeringsmaatschappij en staat het iedereen vrij om voor het einde van het jaar over te stappen naar een verzekeringsmaatschappij die de complementaire geneeskunde wel een warm hart toedraagt.

 

Anne Marie

 

P.S. Bijgaand nog een column van mij (verschenen in gezondNUmagazine) waaruit blijkt hoe regulier en complementair goed samen kunnen gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] http://www.who.int/medicines/publications/traditional/trm_strategy14_23/en/