Beter biologisch

27 september, 2013

Er wordt ons geadviseerd om meer groenten en fruit te eten. Een goed advies, maar hoe zit het met de hoeveelheid bestrijdingmiddelen die we dan binnenkrijgen?

In onderstaand filmpje van Radar wordt duidelijk dat bij het bepalen van de wettelijke norm geen rekening gehouden wordt met de combinatie van bestrijdingsmiddelen en de hoeveelheid fruit en groenten die we dagelijks eten.

Volgens emeritus hoogleraar dr. Pieter Sauer zijn ongeboren kinderen en kinderen tot twee jaar de meest kwetsbare groepen. Bestrijdingsmiddelen grijpen namelijk het meest in op de ontwikkeling van de hersenen en het immuunsysteem.

Ook voor volwassenen is te veel landbouwgif niet goed. Huidirritatie, een verstoorde hormoonhuishouding en zelfs kanker worden in verband gebracht met bestrijdingsmiddelen.

Dan maar helemaal geen groenten en fruit meer eten? Dat is om veel andere redenen natuurlijk geen goed idee. Kies voor groente en fruit uit Nederland. Deze bevatten over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen dan die uit Europa of de rest van de wereld. Groenten en fruit goed wassen scheelt ook, maar kiezen voor biologisch is nog beter!

Bekijk hier de uitzing van Tros Radar: Teveel landbouwgif op groente en fruit.