Tijd om toe te slaan

25 september, 2013

tarte tatin vijgen

‘Zoeken naar een bloem in een vijgenplant’ is een spreekwoord dat gebruikt wordt als iets bijna onmogelijk is. Het kopen van verse vijgen zelf is dat niet, maar je moet wel op tijd toeslaan want ze zijn maar korte tijd te koop. Nederlandse vijgen koop je in augustus en september bij de groenteboer, op de markt of bij een (Turkse) supermarkt.

Zo kocht ik pas – omdat er aan mijn lieve jonge vijgenboompje maar één zielig vijgje hing – een hele tree verse vijgen op de Oosterse markt. Wel 22 stuks! Nog voordat ik de vijgen op tafel had gezet hadden mijn kids er al een soldaat gemaakt.

Verse vijgen kun je met schil en al eten. Maar vind je dat niet lekker, dan hap je de vijg uit of pel je de schil met je handen eraf. Ze zijn ook heel lekker in taarten, op een (spelt)boterham met geitenkaas en als toetje met wat geroosterde en gemalen amandelen met wat suikervrije vanillesaus. Vijgenjam is ook heel lekker, maar misschien dat je ze daar net te prijzig voor vindt. Buiten dat ze lekker zijn, bevatten ze ook nog eens flink wat mineralen en heel weinig calorieën. Dus grijp je kans en eet ze vers als tussendoortje of maak dit lekkere recept.

 

Voedingswaarde verse vijgen, per 100 gram

  • Kcal: 40
  • Kalium: 240 mg
  • Calcium: 55 mg
  • Magnesium: 17 mg
  • Zink: 25 mg

 

Bekijk hier het recept tarte tatin van verse vijgen met vanilleroomsaus.