Hoezo in de maling genomen?!

8 oktober, 2013

Schreef ik in mijn boek ‘Zonder Suiker’ al over hoe voedselfabrikanten manipuleren met de informatie op etiketten, uit een recent onderzoek voor de Gezondheidsgids van de Consumentenbond blijkt het nog erger te zijn dan ik al dacht. Dat ze allerlei slimme trucjes uithalen was mij bekend, maar nu blijken de meeste etiketten ook nog vol fouten te zitten. Hoeveelheden kloppen niet, er zitten ingrediënten (zoals suiker) in het product die niet op het etiket staan of er staan ingrediënten op die er niet inzitten. Diverse producten bleken ook veel vetter en zouter te zijn dan was aangegeven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die etiketten zou moeten controleren blijkt dat – door ernstige bezuinigingen – ook nog eens niet of nauwelijks te doen. Zo heeft de levensmiddelenindustrie dus vrij spel.

 

Het niet vermelden van ingrediënten die wel in het product zitten kunnen grote gevolgen hebben voor mensen met een allergie. Alleen al om die reden moet de informatie correct zijn, maar ook omdat wij recht hebben te weten wat we in onze mond stoppen. Het wordt tijd dat de levensmiddelenindustrie eerlijke informatie gaat geven. Laat ze ophouden met al die misleidende vinkjes en puur & eerlijkkeurmerken, maar gewoon op het etiket de goede informatie zetten. En laten wij als consument de door de fabriek in elkaar geknutselde pakjes, zakjes en potjes laten staan en voor vers en écht eten gaan. Dat is niet alleen veel gezonder, maar ook nog eens veel lekkerder!

 

Consumentenbond: Toezicht op voedingsetiketten schiet tekort

Volkstkrant: Etiketten voedingsmiddelen vol fouten