‘NATUURLIJK! LANGER GEZOND’ – KERSTMENU
Lieve mensen,
Het is bijna kerst! En wat voor een kerst?! Een coronakerst waarbij we maar
met weinig mensen
bij elkaar mogen zijn. Niet leuk, maar des te meer reden om het heel gezellig te maken en gezond en lekker te eten.
Ter inspiratie heb ik een aantal kerstwaardige recepten voor jullie bij elkaar gezocht uit mijn boek ‘Natuurlijk! Langer gezond’. Veel van jullie hebben dit boek, maar ik heb de recepten voor jullie bij elkaar gezet. Ook omdat ik hier en daar wat heb aangepast. Zo zijn de recepten nu allemaal voor vier personen. Je kunt voor de vega-, vis- of vleesoptie gaan. Ze zijn allemaal heerlijk. De pastinaakmosterdsoep is een succesnummer, maar start je de dish liever met een iets lichtere soep dan kun je kiezen voor de broccolisoep. Met de cheesecake als afsluiter kan de kerst niet meer stuk. Ook zonder lavendel is die verrukkelijk.
Ik wens jullie een mooi en warm samenzijn, want daar gaat het natuurlijk om.
Geniet en blijf gezond!!
x Anne Marie
Pastinaakmosterdsoep
met paddenstoelen
4 personen | 30 minuten | vega
Mosterdsoep is lekker, maar er zitten weinig tot geen voedingsstoffen in. Door de pastinaak toe te voegen is de soep rijk aan vezels en anti-oxidanten.
400 gram pastinaak
1 ui
olijfolie
1 l bouillon
3 el (grove) mosterd
200 g gemengde paddenstoelen
2 bosuitjes
zeezout & versgemalen zwarte peper
1,5 dl plantaardige room (soja, spelt, haver, rijst)
Schil de pastinaak en snijd hem in stukken. Pel de ui en snijd fijn.
Verwarm een scheut olijfolie en bak de pastinaak met de ui ongeveer 5 minuten.
Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de pastinaken gaar zijn.
Maak de paddenstoelen met keukenpapier schoon en snijd klein. Snijd de bosui in ringen. Verwarm een scheut olijfolie en bak de padenstoelen in 10 minuten gaar. Voeg de laatste 3 minuten de bosui toe. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
Voeg de mosterd en de sojaroom aan de soep toe. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over de borden en garneer met de paddenstoelen en bosuitjes.
Broccolisoep
met prei en farro
4 personen | 20-30 minuten
Eet je geen gluten? Vervang de farro dan door bruine rijst, quinoa of amaranth.
150 g farro
300 g prei
600 g broccoli
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie
1 tl piment
1 tl pul biber – rode pepervlokken
1 l warme groentebouillon
handje bladpeterselie
Himalayazout
vers gemalen zwarte peper
(plantaardige room)
Spoel de farro in een vergiet onder koud stromend water af. Kook de farro volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Snijd de broccoli in roosjes en was ze. Pel de ui en knoflook en snijd fijn.
Verwarm een scheut olijfolie i en roerbak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de piment en pulbiber toe en bak kort mee. Doe dan de groente erbij en bak ze even mee. Schenk de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat circa 20 minuten koken tot de groente gaar zijn. Was de bladpeterselie en snijd ze fijn. Voeg de helft aan de soep toe en laat nog even meekoken.
Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en vers gemalen peper. Roer er de farro door en garneer met een wat peterselie.
Verdeel de soep over de borden en schenk er eventueel wat plantaardige room bij.
Knolselderijsteak uit de oven
met shiitake, hazelnoten en pecorino
vegetarisch/vegan hoofdgerecht
4 personen | 20 minuten + 50 minuten in de oven
1 knolselderij
6 el olijfolie
2 tenen knoflook
zeezout en vers gemalen zwarte peper
4 takjes tijm
300 g zoete aardappel
300 g shii take
2 el hazelnoten
75 g rucola
2 el geraspte Pecorino
Verwarm de oven op 200 °C. Snijd de knolselderij in plakken en schil hem. Besprenkel de bodem van een braadslee met olijfolie en haal de plakken knolselderij erdoor heen. Pel de knoflook en snijd in de lengte doormidden. Wrijf de plakken knolselderij ermee in. Bestrooi met zout en peper en doe de takjes tijm erbij. Zet de braadslee in het midden van de oven en laat de plakken in circa 30 minuten gaar worden. Zet de laatste 10 minuten op de grilstand en keer tussentijds om.
Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Doe ze in een aparte braadslee. Schenk er wat olie bij en hussel goed. Zet de stukjes zoete aardappel in de oven en laat in circa 15 minuten gaar worden.
Maak de shiitakes met keukenpapier schoon. Hak de hazelnoten grof. Bak de shiitake in wat olijfolie gaar en bruin en voeg de laatste minuten de gehakte hazelnoten erbij. Breng op smaak met zout en peper.
Pureer 30 gram rucola met wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Haal de knolselderij uit de oven en verdeel de zoete aardappel en shiitake met hazelnoten over de plakken. Bestrooi met de geraspte pecorino romano en plaats circa 10 minuten onder de grill.
Leg wat blaadjes rucula op de borden, schep de knolselderij erop en besprenkel met wat rucola-olie.
Mediterrane vis uit de oven
met verse tomatensaus, kruiden en olijven
4 personen | 25 minuten + 25 minuten oventijd
1 ui
2 tenen knoflook
6 tomaten
olijfolie
1,5 dl witte wijn
4 ansjovis in olie
3 takjes tijm
3 blaadjes salie
1 laurierblaadje
zeezout en versgemalen zwarte peper
100 g zeekraal
800 g stevige witvisfilet (zeeduivel, kabeljauw)
12 zwarte olijven
Pel en snipper de ui en knoflooktenen. Was de tomaten en snijd in stukken. Verwarm de olijfolie en bak de ui en knoflook circa 2 minuten. Voeg de tomaten toe en bak circa 8 minuten. Druk de tomaten een beetje plat. Voeg de witte wijn toe. Haal de ansjovis uit de olie, snijd in stukjes en roer door de saus. Rits de tijm van de takjes, snijd de salieblaadjes fijn en voeg samen met het laurierblad toe. Laat de saus nog 5-10 minuten pruttelen.
Breng op smaak met zeezout en flink wat zwarte peper. Spoel de zeekraal af en kook het in circa minuten beetgaar. Doe over in een vergiet en laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Spoel de witvis af en dep hem met keukenpapier droog. Schep de saus in een braadslee, leg de vis op de saus en zet de schaal circa 25 minuten in het midden van de oven. Keer de vis halverwege om. Garneer met de zeekraal en de olijven.
Serveer aardappeltjes uit de oven of bruine rijst met peulen, wortel en doperwten.
Eendenborst uit de oven
met geroosterde aardappelen en seizoensgroenten
4 personen | 45 minuten marineren + 30 minuten
800 g aardappelen
1 bol knoflook
12 sjalotten
4 takjes verse tijm
2 takjes rozemarijn
olijfolie
2 eendenborsten met vel à circa 300 g
2 tl venkelzaad
vers gemalen zwarte peper
1 flinke tl Keltisch zeezout
800 g seizoensgroenten (peultjes, broccoli, spruiten…)
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil of was de aardappelen en snijd ze in de lengte 1 à 2 keer doormidden. Verdeel de bol knoflook met schil in vieren. Pel de sjalotjes en halveer ze. Doe de aardappelen, knoflook en de sjalotten samen met de kruiden in een braadslee en schep er een flinke scheut olijfolie door. Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de aardappelen met de knoflook en kruiden circa 30 minuten. Zet eventueel nog even op de grillstand.
Snijd het vel van de eendenborsten met een scherpmesje een paar keer in. Kneus intussen het venkelzaad en meng het met het zout en flink wat versgemalen zwarte peper. Wrijf de eendenborst hiermee in. Bak de eendenborst in een koekenpan rondom bruin. Maak de seizoensgroenten schoon en kook ze in een weinig water beetgaar. Of stoom ze.
Leg het vlees bij de aardappelen, knoflook en de kruiden. Draai de ovenstand op 200 °C en laat de eendenborst in circa 8-10 minuten gaar worden. Haal het vlees uit de braadslee (zet de rest terug en zet op grillstand), dek het losjes met aluminiumfolie af en laat het circa 8 minuten rusten. Keer het vlees tussentijds.
Snijd de eendenborst in dunne plakken. Schep op elk bord wat aardappelen, seizoensgroenten en plakjes eendenborst met sjalotjes en knoflook.
Cheesecake met topping van lavendel
met bosbessen en dadelnotenbodem
1 taart voor 8-10 personen | 20 minuten + 4 uur opstijven
Deze heerlijk frisse cheesecake eet je als toetje of bij de koffie of thee. Hij is gemaakt met veel minder suiker dan de normale cheesecake. Over deze taart strooide ik wat lavendel.
voor de bodem
200 g dadels (doosje kleine medjouldadels uit Iran)
100 g blanke ongebrande cashewnoten
100 g glutenvrije havervlokken
snufje zout
1 flinke el kokosolie
voor de vulling
6 blaadjes gelatine of 5 g agar agar
400 g roomkaas (bv. mon chou)
400 g Turkse yoghurt
250 g bosbessen
3 el agavesiroop
1 tl stevia-extract
eventueel gedroogde lavendel voor de garnering
verder nodig
springvorm Ø 26 cm
bakpapier
Ontpit de dadels en maal ze met de cashewnoten, havervlokken en kokosolie fijn in een keukenmachine. Vet de springvorm in (ook de zijkanten) en bekleed met bakpapier. Verdeel het dadelmengsel over de bodem en druk met een vochtige lepel goed aan. Zet de bodem tot gebruik koel weg.
Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Mix de roomkaas en Turkse yoghurt met de mixer tot een egaal mengsel. Verwarm 3 eetlepels agavesiroop circa 1 minuut in een steelpan. Knijp de blaadjes gelatine uit en los het in de warme agavesiroop op. Roer er met een lepel de stevia en 100 g bosbessen luchtig doorheen. Verdeel het over de dadelbodem.
Gebruik je liever agar agar? Sla de vorige stap dan over en vermeng de agar agar met 2 eetlepels water in een steelpan en kook dit zo’n 2 minuten. Roer er dan de agavesiroop doorheen en daarna de roomkaas, Turks yoghurt, stevia en 100 g bosbessen. Verwarm het licht zodat de agar agar kan binden. Haal de steelpan van het vuur en verdeel de vulling over de dadelbodem.
Verdeel de bosbessen gelijkmatig over de vulling. Laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. Garneer met wat gedroogde lavendel.