Tien tips voor een goede weerstand

15 september, 2014

 

Wat een heerlijke zomer was het! Ik hoop dat je  – net als ik  – genoten hebt van het buitenzijn, de smaak van rijpe tomaten en het verrukkelijke zomerfruit. Nu de herfst dichterbij komt, wordt het tijd om je weerstand op te krikken. Zo ben je bestand tegen de naderende weersomslag en rondcirculerende virussen:

 

1. Eet vers en onbewerkt voedsel. Op die manier krijg je de meeste vitaminen en mineralen binnen.

 

2. Zet wat vaker voedingsmiddelen op het menu die veel vitamine C bevatten.

 

Het immuunsysteem heeft vitamine C nodig om goed te kunnen functioneren. De ADH (de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van vitamine C is 75 mg, maar wil je je immuunsysteem een boost geven gebruik dan zo`n 1000 mg per dag (de maximale veilige dosis voor vitamine C is door de Gezondheidsraad vastgesteld op maximaal 30 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)). Dit is ruim 2000 milligram per dag.

 

Bronnen van vitamine C zijn bijvoorbeeld:

Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vitamine C per mg %ADH
Rode paprika 1 stuk 150 mg 200%
Broccoli  100 g 114 mg 152%
Boerenkool 100 g 100 mg 133%
Spruitjes 100 g 85 mg 113%
Witlof 100 g 112 mg 149%
Sinaasappel 1 stuk/120 g 61 mg 80%
Kiwi 1 stuk 60 mg 80%

bron: http://www.vitamine-info.nl/ en http://www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/

 

3. Eet (meer) voedingsmiddelen waar vitamine A in zit. Dit zijn bijvoorbeeld vette vis, geitenkaas, levertraan en plantaardige producten. Vitamine A is antiviraal en belangrijk voor het immuunsysteem.

 

4. Neem extra vitamine D, in de vorm van een supplement. Vitamine D is belangrijk voor (het behoud van) een goede weerstand. Geef kinderen maximaal 15 mcg per dag en volwassenen 25-50 mcg per dag.

 

5. Ook mineralen zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Extra (voeding met) selenium (mosselen, scholfilet, paranoten), zink ( oesters, roodvlees, pecannoten en pompoenpitten) of ijzer (spinazie, vlees, kikkererwten) kunnen een bijdrage leveren aan een goede weerstand.

 

6. Neem voldoende eiwitten, bijvoorbeeld vlees of vis, maar zet ook eens wat vaker peulvruchten op het  menu. Eiwitten zijn essentieel voor het immuunsysteem omdat ze zijn betrokken bij de aanmaak van antistoffen.

 

7. Neem dagelijks wat vlierbessensap. Vlierbessen remmen virussen af en ondersteunen het immuunsysteem.

 

8. Zorg voor een gezonde darm (hier zal ik nog eens een blog aan wijden), een groot gedeelte van het immuunsysteem zit in de darm. Neem in ieder geval voldoende vezels (o.a.groente, fruit, haver, spelt ). Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en houden de darmen schoon.

 

9. Vermijd – omdat dat ondermijnend is voor het immuunsysteem – geraffineerde suiker, roken, overmatige alcoholgebruik, slaapgebrek en stress.

 

10. Ga lekker veel naar buiten en beweeg. Dat is goed voor de weerstand, de doorbloeding en voor het ontstressen…

 

Klinkt het ingewikkeld? Bedenk dat als je met verse onbewerkte producten kookt en je gevarieerd eet, je veel van bovenstaande voedingsstoffen binnenkrijgt. Soms kan je lichaam echter wel een boost gebruiken, maak dan eens een lekker broccolisoepje en neem een glaasje vlierbessensap. Zo kom je de herfst wel door!

 

Anne Marie