GEZONDE VOEDING? DAT IS NIET VOOR IEDEREEN HETZELFDE

30 november, 2015

 

 

Wat voor de een gezond is, is dat niet altijd voor de ander, stond pas in de Volkskrant te lezen. Voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op gemiddelde, maar er zijn weinig gemiddelde mensen, zo blijkt nu ook uit een omvangrijke Israëlische studie. Bij de proefpersonen werd elke 5 minuten de bloedsuikerspiegel gemeten. De een kreeg een hogere bloedsuikerspiegel van sushi dan van een ijsje en bij de ander bereikte hij grote hoogte na het eten van tomaten. Want wat blijkt? De stijging van de bloedsuikerspiegel hangt namelijk niet alleen af van wat je eet, maar ook van wannéér je eet en hoeveel je slaapt en sport. Maar vooral is er een grote rol weggelegd voor de darmflora: de samenstelling ervan bepaalt of voeding gezond voor je is. En die samenstelling kan per persoon nogal verschillen.

 

Dit is wat ik in mijn praktijk ook elke keer weer merk: persoonlijke voedingsadviezen werken veel beter dan algemene. De voedingsadviezen moeten wel regelmatig bijgesteld worden omdat het van meerdere factoren afhankelijk is. Is de leefstijl of de samenstelling van de darmflora veranderd dan kan het nodig zijn om ook de voedingsadviezen weer bij te stellen.

 

Eerder scheef ik over het belang van persoonlijke voedingsadviezen deze column voor gezondNU:

(Door op de afbeelding te klikken kun je het lezen)

 

20151120_124830-1