Jamie’s superfood: Jamie op de healthy toer

10 december, 2015

 

Zoals de titel van dit boek al doet vermoeden: Jamie gaat op de healthy toer.  Nu healthy zo in is kon het misschien ook niet uitblijven. Meerdere bekende kookboekenauteurs gingen hem voor. Zo kwam Donna Hay in 2012 al met Fresh & Light: een boek met veel aandacht voor groenten, volle graanproducten en eiwitten om zo ‘meer balans te vinden’, zoals ze zelf schrijft. Waar Dona een hoofdstuk aan desserts en traktaties wijdt – vaak gezoet met ahornsiroop of agavesiroop -, laat Jamie alle zoetigheid achterwege. Want zoals hij in het programma Late Night zegt: ‘Van taarten en toetjes weet je dat er veel suiker in zit en daarom eet je het ook niet de hele dag. Er is niets mis met een taartje op zijn tijd, als de basis maar goed is’. Taarten bakken met andere zoetmiddelen zouden de suikerrijke taarten en toetjes in zijn vorige boeken ongeloofwaardig maken, heeft hij misschien gedacht.

 

 

Blue Zones

Ook al bekruipt mij het gevoel dat er voor het maken van dit boek ook een commercieel motief  was; Jamie weet op deze manier vast en zeker veel mensen te bewegen om gezonder te eten én hij heeft er wel weer een bijzonder boek van gemaakt. Jamie zou Jamie namelijk niet zijn als hij niet op onderzoek was uitgegaan. Zo heeft hij drie plekken bezocht die onder de Blue Zones vallen: Nicoya (Costa Rica), Ikara (Grieks eiland) en Okinawa (Japan). De Blue zones zijn plekken op de wereld waar mensen langer leven terwijl ze daarbij tot op hoge leeftijd gelukkig en gezond blijven. Hoe ze dat doen? Door te blijven bewegen, een levensdoel te hebben, zich te omgeven met gelijkgestemden (vaak binnen hun geloof) en overwegend plantaardige te eten. Ook drinken ze veel water en staan peulvruchten en sojabonen op het menu. Groenten en fruit worden in eigen moestuin verbouwd.

 

Koken, koken, koken…

Bijgestaan door allerlei voedingswetenschappers heeft Jamie deze voedingsgewoontes verwerkt in zijn nieuwe boek. In theorie én praktijk. Er is gelet op calorieën, de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten, en ook op variatie. Groenten vind je in dit boek in alle kleuren van de regenboog. Granen komen voor in de volkoren variant. Er zijn recepten met gierst, bulgur, quinoa en volkorenpasta. Totaal staan er dertig ontbijt-, lunch- én dinergerechten in. Heerlijke ontbijtjes waaruit blijkt dat Jamie al vroeg uit de veren is om te koken, want wat denk je van een Vegeree (geen kedgree) van rijst, groenten, eieren en yoghurt als ontbijt? In andere culturen is het heel normaal om ’s ochtends al een verse warme maaltijd te maken, maar in ons broodminnende landje is dat nog een brug te ver, ben ik bang. Als je de foto’s ziet (die hij overigens allemaal zelf heeft gemaakt) loopt het water je in de mond, maar wie staat daar een half uur eerder voor op?

20151210_104444-1

Vegeree van rijst, groente, yoghurt en ei

 

Als het aan Jamie ligt dan duik je ook voor de lunch de keuken in. Zo maak je een magere carbonara van volkoren spaghetti of  vistaco’s met salsa van kiwi, limoen en peper. Heerlijk, maar bij veel recepten is Jamie helaas niet zo scheutig met de groenten. Het zal wel lastig worden om op die manier dagelijks – zoals hij zelf adviseert – vijf porties van 80 gram groenten te halen. Tenzij je inderdaad driemaal daags kookt, maar dat zal niet mee vallen omdat het geen recepten zijn die je één, twee, drie in elkaar flanst. Dat is dan ook meteen  een puntje van kritiek. Hoe gezond ook… hoe ga je dit tijdens een werkweek voor elkaar boksen? Gelukkig is daar wel een simpele oplossing voor: je maakt ’s avonds gewoon wat meer van één van die negentig heerlijke recepten en neemt voor de lunch een left-over mee (is heel hip). Dat wordt hoe dan ook smullen.

 

 

mét Ottolenghi-touchDrie keer per dag koken is misschien erg tijdrovend, maar de recepten in Jamie’s superfood zijn (met hier en daar een Ottolenghi-touch) superlekker – waaruit maar weer eens blijkt dat gezond en lekker héél goed samen gaan!