Het Pioppi-dieet en zes tips

4 oktober, 2018

 

Twee lachende oude vrouwtjes (92 en 87) met pretogen die zonder problemen door de straten van het pittoreske Pioppi dansen. Dat is het beeld dat achterblijft na het zien van het tv-programma ‘Dokters van Morgen’ dinsdagavond. Je wordt er vrolijk van. Deze dames hebben het leven lief, dat zie je zo. Op de vraag hoe ze zo gezond oud geworden zijn, antwoorden ze: ‘We eten pasta met aardappelen, pasta met kikkererwten en groenten, héél veel groenten’. In dit prachtig Italiaanse dorpje worden de mensen heel gezond, heel oud. Net als in de Blue Zones, de vijf gebieden, Loma Linda in Califorinië, Nicoya op Costa Rica, Sardinië in Italie, Ikaria in Griekenland en Okinawa in Japan.

 

De Britse cardioloog Aseem Malhotra heeft er een boek over geschreven en begeleidt samen met Tamara de Weijer, huisarts, een vrouw en twee mannen met overgewicht, hartproblemen en diabetes type 2. Ze hebben slechts drie weken nodig voor het verbeteren van hun bloedwaarden en om flink af te vallen. Een prachtig effect van wat eigenlijk meer een koolhydraatarmdieet is dan hoe de inwoners van Pioppi daadwerkelijk eten (pasta is daar gewoon onderdeel van het menu). Misschien allemaal bekende kost, maar die kost blijft moeilijk tot een dagelijks ritueel te maken. Dus het is goed als ons dat bij herhaling wordt voorgeschoteld. We weten uit wetenschappelijk onderzoek al heel lang dat het Mediterraandieet (dus ook het Pioppidieet) de beste papieren heeft als je gezond oud wilt worden. Maar wij Nederlanders hebben een broodcultuur en die valt lastig te doorbreken. Ook ik schrijf in mijn nieuwe boek ‘Natuurlijk! Langer gezond’

Natuurlijk! Langer gezond

over de effecten van het Mediterraan dieet, net als over het Nordic dieet, het oerdieet en het koolhydraatarm dieet. Wat hebben deze diëten gemeen en waarin verschillen ze. En waarom is het belangrijk om niet langdurig allerlei voedselgroepen uit te sluiten? Ik leg ook uit hoe je kunt voorkomen dat je een welvaartziekte krijgt. Zo schrijf ik uitgebreid over insulineresistentie, vrije radicalen, AGEs (Advanced Glycation Endproducts), laaggradige ontstekingen en een verstoorde (cel)stofwisseling. Stuk voor stuk factoren die ervoor zorgen dat onze cellen (versneld) verouderen. Aan de hand van tien stappen laat ik zien hoe je goed voor heel je lichaam kunt zorgen, voor je lever, je darmen, je nieren, je hormonen en wat voeding daarbij voor rol speelt.

 

Ook laat ik in mijn boek zien wat stress met je systeem doet, want misschien is dat wel het grootste verschil tussen ons leven hier en dat van de Italiaanse dames in Pioppi. Chronische stress is zo ondermijnend omdat het natuurlijke evenwicht van het lichaam wordt verstoord. Hierdoor kunnen hormonen, het immuunsysteem en het zenuwstelsel behoorlijk in de war raken. De oudere mensen die in Pioppi wonen hebben zeer waarschijnlijk geen kantoorbaan gehad waarbij ze de hele dag op hun krent zaten. Ze leefden buiten en deden fysiek zwaar werk. Ze hebben hun hele leven waarschijnlijk van hun eigen land gegeten en na de warme lunch een siësta gehouden. Een ideale combinatie als je gezond oud wil worden!

 

Gelukkig ben je nooit te oud om het roer om te gooien, dat zag je maar weer in het programma ‘Dokters van Morgen’, dus ik roep alle mensen die overgewicht, een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol of diabetes type  hebben op om hun eigen gezondheid in de hand te nemen. Met mijn boek, vol heerlijke recepten en natuurlijke oplossingen bij 25 ‘ouderdomsaandoeningen’, wil ik je graag helpen om gezond oud te worden. Misschien dans je dan op een vakantie in Italië wel net zo vrolijk rond als de twee oude dametjes in Pioppi.

 

 

Zes tips waarmee je gezond oud kan worden:

  1. Eet onbewerkt en vooral plantaardig
  2. Eet niet de hele dag door, maar hooguit drie maaltijden per dag
  3. Zorg voor een goede spijsvertering – dat begint met goed kauwen
  4. Zorg voor een gezond gebit – ontstekingen in de mond leiden tot ontstekingen in het lichaam en plaque in de vaatwanden
  5. Beweeg elk half uur (kort)
  6. Bouw rustmomenten in gedurende de dag