Het ultieme dieet waar je jong en gezond bij blijft?

23 oktober, 2018

 

KOOLHYDRATEN TABOE?

Eet jij nog brood? Of zit je net als je collega’s tijdens de lunch het zoveelste bakje salade weg te werken? Koolhydraten zijn het kwaad van deze tijd. Afzweren levert ons veel op: we blijven er slank bij, keren er diabetes type 2 mee om en hopen er gezond oud mee te worden. De echte fanatiekelingen gaan nog een stapje verder en volgen het OERDIEET. Geen granen en peulvruchten meer maar hele akkers groenten, een kudde aan vlees en een bassin vol vissen op het bord. Taartjes en toetjes behoren tot het verleden. Alles om de tand des tijds te slim af te zijn. En wat blijkt: het bloed van mensen die volgens het oerdieet eten laat betere cholesterol-, triglyceriden- en vitamine D-waarden zien dan van mensen die er een Westers eetpatroon op nahouden. Volgens Frits Muskiet, emeritus hoogleraar klinische chemie en voorstander van het oerdieet, ben je wat je eet en hoe je leeft en kun je dat in je bloed terugzien. Maar de vraag is: wat zorgt nu precies voor die betere bloedwaarden? En zijn er misschien andere voedingspatronen die een vergelijkbaar effect hebben? Kortom: zijn er meer wegen die naar Rome leiden?

 

 

MEDITERRAAN VERSUS NORDIC-DIEET

Ja! Die zijn er. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat mensen die er een MEDITERRAAN VOEDINGSPATROON op nahouden, minder korte TELOMEREN hebben. Telomeren zijn extra stukjes DNA die schade aan het DNA-zelf kunnen beperken. Als de telomeren te kort worden is celdeling niet meer mogelijk en treedt er (sneller) veroudering op. Bovendien staat het mediterraan dieet bekend om het beschermende effect tegen hart- en vaatziekten en tegen fragiliteit[i]. Het bestaat uit overwegend plantaardige producten (groenten, fruit, peulvruchten, volle granen en noten) én uit vis, kip, zuivel en olijfolie. Rood en bewerkt vlees wordt maar beperkt gegeten. Maar het mediterraan dieet heeft concurrentie gekregen uit Scandinavië. Het NORDIC DIEET, dat veel ongeraffineerde koolhydraten bevat, blijkt – ondanks een toename van lichaamsvet – tot een langere levensduur en een betere hartgezondheid te leiden. Op het menu van het Nordic dieet staat veel haver, rogge, kool, paddenstoelen, zee- en wildvoedsel.

 

 

KENMERKEN VAN HET ULTIEME DIEET

En zo noem ik nog een paar voorbeelden in mijn nieuwe boek Natuurlijk! Langer gezond. Wat al deze voedingspatronen gemeen hebben is dat ze bestaan uit verse onbewerkte en overwegend plantaardige producten. Geen wit brood, witte rijst en witte pasta, laat staan kant- en klaarproducten uit de fabriek en hele bergen suikerrijke creaties, maar alles volkoren, vers en onbewerkt. Het is voeding die rijk is aan voedingsstoffen, aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Allemaal stoffen die er voor zorgen dat je cellen gezond blijven en dat zorgt ervoor dat hart en vaten, de bloedsuikerspiegel en cholesterolwaarden gezond blijven. Geweldig, want het risico op welvaartsziekten neemt daardoor flink af en een gezonde pillenvrije oude dag met alle voordelen vandien ligt in het verschiet. Wat wil je nog meer?

 

[i] https://www.natuurdietisten.nl/beschermende-effecten-van-mediterraan-dieet/

 

Deze blog is eerder geplaatst op: https://www.gezondaantafel.nl/blogs/met-welke-voeding-blijf-je-langer-jong-en-gezond/