Hoe je de aardbol en de gezondheid van mensen op het spel kunt zetten!!

18 oktober, 2017

Hoe je de aardbol en de gezondheid van mensen op het spel kunt zetten!!

 

Ken je roundup? Dat onkruidbestrijdingsmiddel dat je misschien ooit ook weleens in je tuin hebt gebruikt? Daar zit – net als in andere onkruidverdelgers – een stof in met de naam glyfosaat. Deze onkruidbestrijdingsmiddelen worden wereldwijd massaal gebruikt. Inmiddels blijkt uit een studie van Wageningen University & Research (WUR) dat 45% van de Europese landbouwgronden deze stof (en het afbraakproduct ervan) bevat. Volgens professor Violette Geissen is het niet verstandig de toelating van glysofaat te verlengen. Toch is dat wat het kabinet in september heeft gedaan. Dat terwijl de  Wereldgezondheidsorgansatie eerder oordeelde dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.

 

Ook zijn er mogelijk negatieve effecten op de bodemdiversiteit en het waterleven. Eerder onderzoek toonde al aan dat er in 44% van de urinemonsters van 180 burgers uit 18 Europese landen glyfosaat zat. Vorige week werd bekend dat het ook in Ben & Jerry ijs is aangetroffen.

 

Op 25 oktober wordt er in de Europese Commissie over de toestemming van glyfosaat gestemd en zal duidelijk worden of het nog voor tien jaar wordt goedgekeurd. Foodwatch pleit voor een verbod.

 

Laten we hopen dat het middel niet wordt toegelaten zodat de gezondheid van de aarde en de mensen niet verder op het spel gezet wordt.