Reuring in voedingsland – Blij met E-nummers?!

12 april, 2017

 

Deze week was er veel reuring in voedselland. Rosanne Hertzberger, microbioloog, heeft een boek geschreven met de titel ‘Ode aan E-nummers’ en dat bleef niet onopgemerkt in de media. In haar filmpje laat ze zien dat ze dagelijks kant- en klaar maaltijden eet – want ze heeft een broertje dood aan koken – en dat dat helemaal niet erg is. Er wordt volgens haar veel te heilig gedaan over eten. De hetze tegen chemisch bewerkte producten en dus ook tegen E-nummers vindt ze helemaal onterecht want die hebben ons voedsel veel veiliger gemaakt en gaan verspilling tegen.

 

 

Op facebook vroeg ik wat mensen van het filmpje vonden: sommige mensen maakten zich boos, maar de meeste vonden het lachwekkend of dachten zelfs dat het om satire ging. Nee, dat was niet zo. Rosanne Hertzberger is bloedserieus. Ze keert zich in haar filmpje tegen kruidenvrouwtjes, voedingsgoeroes en tegen het idee van eten als vorm van religie – wat volgens haar al enige tijd aan de gang is.

 

Papegaaigedrag

Het feit dat er zo fel op haar uitspraken gereageerd wordt door foodies en gezondheidscoaches doet inderdaad vermoeden dat mensen zich persoonlijk aangevallen voelen. En dat is misschien ook niet zo gek want door deze groep weg te zetten als kruidenvrouwtjes en goeroes  hebben haar uitspraken iets denigrerends. Tegelijkertijd bespeur ik bij mezelf dat een beetje tegengeluid ook wel verfrissend kan werken. Laten we vooral nog blijven luisteren naar andere geluiden en onze eigen mening af en toe tegen het licht houden. Want in voedingsland staan de laatste jaren veel neuzen dezelfde kant op en dan moet je waken voor papegaaigedrag. Ik zie dagelijks in mijn praktijk wat de kracht van voeding is. Met voeding kun je veel klachten voorkomen of verhelpen, maar ook ik heb er wat moeite mee dat voeding een soort heilige graal is geworden. Voeding kan heel veel betekenen, maar er zitten ook grenzen aan en als het je niet lukt om je voeding aan te passen of je klachten als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen, ligt een schuldgevoel op de loer. En laten we eerlijk zijn: dat is verre van gezond!

 

Wie slaat er hier door?

Het kan je niet ontgaan zijn dat bepaalde voedingsmiddelen in de ban gedaan worden en andere de hemel ingeprezen. En dat is niet altijd terecht. Maar als je goed luistert naar Rosanne dan zie je dat ze eigenlijk hetzelfde doet als wat ze voedingsgoeroes verwijt: ze slaat door. Ze verheerlijkt kant- en klaarmaaltijden en E-nummers. En zoals dat gaat met die dingen: het werkt, want de media springen er boven op en dat zal haar geen windeieren leggen. Maar wie is er met haar boodschap gebaat? De mensen die puur en gezond eten zullen dat heus wel blijven doen, maar er is ook een groep die deze boodschap wel goed uitkomt en waarschijnlijk zijn dat de mensen die gezonde voeding het hardst nodig hebben. De winst die veel mensen ervaren als ze puur en gezonde voeding eten – voeding waar niet aan geknutseld is (of zo min mogelijk) – is bij veel mensen groot (zie ook het mooie programma Keer diabetes 2 om). Naast deze gezondheidswinst is er nog iets anders, want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word niet blij als ik naar de kant- en klaarmaaltijden kijk die Rosanne dagelijks in haar boodschappenkarretje doet. Dit is voedsel dat naar mijn idee het qua smaak bij lange na niet haalt bij een vers bereidde maaltijd thuis. Bovendien is er meestal suiker, ruim vet en zout aan toegevoegd en bevat het flink minder vitaminen en mineralen. Nee, laat mij dan maar lekker de keuken in duiken (en zoveel extra tijd hoeft zelf koken trouwens helemaal niet te kosten).

 

Lees ook het mooie stuk in de NRC van Marjoleine de Vos.

Eerder schreef ik deze blog over E-nummers:

MOETEN ALLE E-NUMMERS IN DE BAN?