MOETEN ALLE E-NUMMERS IN DE BAN?
Op ieder product in de supermarkt staan wel E-nummers vermeld. Zouden we ze allemaal vermijden dan blijven alleen de producten over zonder verpakking. Dus de versproducten, zoals groenten en fruit. Maar is dat nodig? Zijn alle E-nummers schadelijk? Nee, zeker niet. Maar ondanks dat E-nummers door de EU zijn goedgekeurd, zijn er mensen die er overgevoelig op kunnen reageren of klachten ontwikkelen door veelvuldig gebruik. Het is ook nog niet bekend wat langdurig gebruik van een cocktail van E-nummers met onze gezondheid doet. Dus voorzichtigheid is wel op zijn plaats. Er zijn kunstmatige (synthetische) E-nummers en natuurlijke. Het lijkt voor de hand te liggen dat kunstmatige E-nummers meer klachten geven, toch kun je ook klachten krijgen door gebruik van natuurlijke E-nummers. Wees in ieder geval bedacht op het risico.
Kijk zelf kritisch naar wat je wel en niet wilt eten. Kies zoveel mogelijk voor écht eten, dan vermijd je de meeste (kunstmatige) E-nummers.
Veilige E-nummers
KLEURSTOFFEN | ||
E100
E101 E140 E141 E160a(i) E160a(ii) E160b E160c E160d E160e/f E161b E162 E163 E170 E171 E172 |
natuurlijk
natuurlijk natuurlijk semi-synthetisch natuurlijk natuurlijk & synthetisch natuurlijk natuurlijk natuurlijk natuurlijk synthetisch natuurlijk natuurlijk natuurlijk natuurlijk natuurlijk |
Curcumine (geelwortel)
Riboflavine (vitamine B2) Chlorofylen/fylinen Kopercomplex van E 140 Bèta-caroteen (oranje kleurstof) Alfa-, bèta- en gamma-caroteen Anatto (gele kleurstof) Paprika-extract Lycopeen Caroteenafgeleiden Luteïne Bietenrood, betanine Anthocyanen (o.a. rode, paarse en blauwe kleurstof uit fruit) Calciumcarbonaten Titaandioxide (pigmentwit) IJzer(hydr)oxiden |
CONSERVEERMIDDELEN | ||
E249
E250 E260 E262/263 E270 E290 E296 E297 |
natuurlijk
natuurlijk natuurlijk synthetisch natuurlijk natuurlijk synthetisch/natuurlijk synthetisch |
Kaliumnitriet
Natriumnitriet Azijnzuur Acetaten Melkzuur Kooldioxide Appelzuur Fumaarzuur |
ANTIOXIDANTEN | ||
E300
E301/302 E304 E306/309 E315 E316 E319 |
Natuurlijk
Synthetisch (uit ascorbinezuur en keukenzout) Synthetisch Natuurlijk of synthetisch
|
Ascorbinezuur (Vitamine C)AscrbatenVetzuuresters van ascorbinezuurTocoferolen (uit vitamine E)
Thiodpropionzuur Erythorbinezuur Natriumerythorbaat t-Butylhydroxyanisol (BHA) |
VOEDINGSZUREN | ||
E322
E325/327 E330 E331-333 E334 E335 E337 E350-352 E353 E354 E355 E356/357 E363 E365 E370 E375 E380 E381 E387
E388 |
Natuurlijk
Synthetisch Natuurlijk Semi-synthetisch Natuurlijk Semi-synthetisch Semi-synthetisch Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk
Natuurlijk
Natuurlijk Synthetisch
Semi-synthetisch Synthetisch
|
Lecithinen
Lactaten Citroenzuur Citraten L(+)-wijnsteenzuur Natriumtartraten Natrium-kaliumtartraat Malaten Meta-wijnsteenzuur Calciumtartraat Adipinezuur Adipaten Barnsteenzuur Natriumfumaraat Delta-lacton Nicotinezuur (niacine, vit. B3) Triammoniumcitraat Amoniumferricitraten Oxystearine (mengsel glyceriden, stearinezuur, vetzuren) Thiodipropionzuur |
EMULGATOREN/VERDIKKINGSMIDDELEN | ||
E400
E402 E403 E404 E410 E412 E414 E415 E418 E420 E425 E440a E440b E441 E442 E460 E461 E464 E470 E471 E472a-d E473 E474 E475/476 E481 E482 |
Natuurlijk
Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk
Natuurlijk
Natuurlijk Synthetisch (uit pectine) Natuurlijk Synthetisch Natuurlijk
Natuurlijk Natuurlijk Synthetisch Synthetisch Synthetisch
Synthetisch Synthetisch |
Alginezuur
Kaliumalginaat Ammoniumalginaat Calciumalginaat Johannesbroodpitmeel Guargom Arabische gom Xantaangom Gellangom Sorbitol (als emulgator) Konjacgom Pectines Geamineerde pectine Gelatine (voorheen E485) Ammoniumfosfatiden Cellulose Methylcellulse Hydroxypropylmethylcellulose Zouten en vetzuren Mono- en diglyceryden van vetzuren Esters van E4771 Suikeresters van vetzuren Suikerglyceriden Polyglycerolesters Natriumstearollactylaat Calciumstearollactylaat |
ZUURTEREGELAARS/ANTIKLONTER- EN RIJSMIDDELEN | ||
E501/504/505
E507 E509/510 E516 E517 E524 E526 E528 E529 E530 E542 E550 E551 E552 E553 E557 E558 E559 E570 E571 E572 E573 E574 E575 E576-579 E585 |
Natuurlijk
Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk
Natuurlijk
Natuurlijk
Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk
|
Carbonaten
Zoutzuur Chloriden Calciumsufaat Ammoniumsulfaat Natronloog Calciumhydroxide Magnesiumhydroxide Calciumoxide Magnesiumoxide Beendermeel Natriumsilicaten Siliciumdioxide Calciumsilicaat Magnesiumsilicaat Zinksilicaat Bentoniet Kaolien Vetzuren Ammoniumstearaat Megnesiumstearaat Aluminium/calciumstearaat Gluconzuur Glucono-delta-lacton Lactaten Ferrolactaat |
SMAAKVERSTERKERS | Vermijd alle E600-nummers. Onderstaande kunnen met mate worden gebruikt | |
E620
E636 E637 E640 |
Natuurlijk
Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk (uit botten) |
(L-)glutaminezuur
Maltol Ethylmaltol (Natriumzout van) glycine |
ANTISCHUIMMIDDELEN, MEELVERBETERAARS, GLANSMIDDELEN | ||
E901
E902 E904 E908 E915 E920 E930 |
Natuurlijk
Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk
|
Bijenwas
Candillawas Schellak Rijstzemelwas Colofonium esters (uit de pijnboom) L-cysteïne Caliumperoxide |
VERPAKKINGS- EN DRIJFGASSEN, ZOETSTOFFEN EN STABILATOREN | ||
E938
E939 E941-942 E947 E948 E950 E951 E952 E954 E957 E960 E965 E966 E999 E1000 E1100 E1103 E1105 E1200 E1201 E1202 |
Natuurlijk
Natuurlijk Natuurlijk Natuurlijk
Synthetisch Synthetisch Synthetisch
Natuurlijk (uit (koe)melk Natuurlijk
Natuurlijk |
ArgonHeliumStikstofWaterstof
Zuurstof Thaumatine Stevia Maltitol Acesulfaam-K (kunstmatige zoetstof) Aspartaam (kunstmatige zoetstof) Cyclamaat (kunstmatige zoetstof) Sacharine (kunstmatige zoetstof) Lactitol Quillaia-extract Choliinezuur Amylase Invertase Lysozym Polydextrose Polyvinylpyrrolidon Polyvinylpyrrolidon (onoplosbaar) |
GEMODIFICEERDE ZETMELEN | |
E1400
E1401 E1402 E1403 E1410 E1411 E1412 E1413 E1422 E1423 |
Dextrine
Zuurbehandeld zetmeel Alkalibehandeld zetmeel Gebleekt zetmeel Monozetmeelfosfaat Dizetmeelglycerol Dizetmeelfosfaten Gefosfateerd dizetmeelfosfaat Geacetyleerd dizetmeeladipaat Geacetyleerd dizetmeelglycerol |
VERMIJDEN | E-nummers die hierboven niet vermeld zijn en de hieronder genoemde E-nummers |
E950
E951 E952 E954 E420 E621 – E635 |
Acesulfaam-K (kunstmatige zoetstof)
Aspartaam (kunstmatige zoetstof) Cyclamaat (kunstmatige zoetstof) Sacharine (kunstmatige zoetstof) Sorbitol (kunstmatige zoetstof) Smaakversterkers > alles met ‘glutamaat’ vermijden |
Bron: http://www.medica-natura.nl/ Hier vind je ook een overzicht met E-nummers die bij (overmatig) gebruik een risico vormen voor de gezondheid. Ook hebben ze handige E-waaiers met alle informatie erop.