Geroosterde bieten met balsamico-azijn en geitenkaas

Diner | 4 personen | kv . lv . tv . gv . sv |

 

Er is een ware revival van de biet. Hij wordt gebruikt om vis mee te kleuren en ik heb hem zelfs verwerkt gezien én geproefd in glazuur op een chocoladetaart. Maar niets gaat boven de pure smaak van deze geroosterde bieten. Wist je dat je het blad van de biet ook kunt eten? Het is zelfs heel gezond. Het bevat veel calcium en ijzer. Je kunt het op dezelfde manier klaarmaken als spinazie. De biet zelf is een goede bron van foliumzuur  en rijk aan kalium. Kalium reguleert de bloeddruk en hartslag en is belangrijk voor het zenuwstelsel.

 

Heb je de bieten met blad kunnen kopen? Roerbak het blad dan even in de wok met wat knoflook en serveer het erbij.

 

800 g rauwe bieten

1 teen knoflook

5 blaadjes salie

5 eetlepels olijfolie

(Keltisch) zeezout & versgemalen zwarte peper

1 1/2 eetlepel balsamico-azijn

100 g zachte geitenkaas

handje broccolikers

 

Schil de bieten en snijd ze in dunne plakken. Doe ze in een braadslee. Pel de knoflook en snipper fijn. Snijd of scheur de salieblaadjes in reepjes en schep met de knoflook door de bieten. Doe er de olijfolie bij en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Laat de bieten ongeveer 30 minuten marineren. Verwarm de grill voor op 200 °C.

 

Zet de braadslee onder de grill en rooster de bieten in ongeveer 35 minuten gaar. Schep regelmatig om. Wanneer ze te bruin of niet gaar worden, giet er dan een klein scheutje kokend water bij (moet uiteindelijk verdampen). Haal de schaal onder de grill vandaan, besprenkel met de balsamico-azijn en verbrokkel de geitenkaas erboven. Zet de schaal nog 5 minuten onder de grill. Garneer de bieten met een handje zelfgekweekte broccolikers. Serveer met een groene salade en met krieltjes met lamsoor.

 

Recept uit: Natuurlijk! Elk dag écht eten