Herfstmaaltijdsalade met geroosterde zoete aardappel & shiitake

Diner | 4 personen | 30 minuten |

kv. lv. tv. gv. sv

 

600 g zoete aardappel

1 rode ui

ca. 1 cm verse gember

(Keltisch) zeezout

3 el olijfolie

[1/2] krop eikenbladsla (ca. 150 g)

[1/2] krop lollo rosso (ca. 125 g)

kruidenzout(Herbamare)

1 tl mosterd

1 tl honing of ahornsiroop

2 el balsamicoazijn

5 el olijfolie

150 g schapenfeta

200 g shiitake

2 el olijfolie

(Keltisch) zeezout en versgemalen zwarte peper

40 g walnoten (of een flinke hand)

 

Verwarm de grill voor op 200 °C. Was de zoete aardappels en snijd ze in gelijke langwerpige parten van ongeveer 4 bij 2 centimeter. Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Doe de zoete aardappel en ui in een braadslee. Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes. Wrijf in een vijzel de gember en het zeezout fijn. Roer de olijfolie erdoor en schenk het over de stukken zoete aardappel. Hussel het met je handen goed door elkaar zodat alle zoete aardappel en ui bedekt is met een laagje olie. Zet de braadslee in de oven onder de gril en rooster de zoete aardappel in ongeveer 20 minuten gaar en bruin. Schep tussentijds om.

 

Was de verschillende soorten sla en laat goed uitlekken. Meng in een kom het kruidenzout, mosterd, honing, azijn en olie door elkaar tot een gebonden saus is ontstaan.

Maak de shiitake schoon met keukenpapier en scheur ze doormidden. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de shiitake kort op hoog vuur. Breng op smaak met zeezout en peper.

 

Doe de sla in een schaal en schep de dressing erdoor. Verdeel de sla over 4 borden. Verdeel de lauwwarm geroosterde zoete aardappel en shiitake over de salade. Verdeel ook de feta over de sla. Maal wat zwarte peper over de feta. Garneer de salade met walnoten.

 

Tip: Deze salade is lekker als maaltijdsalade, maar ook als lunch. Serveer met zuurdesemspeltbrood.