Kruidige lamsschenkel
Stoer eten is dit. En ook al heeft deze stoofpot veel tijd nodig om te garen, je hebt er geen omkijken naar. Het staat zo’n twee-en-een- half uur in de oven, maar dan kun jij andere dingen doen. Heel relaxed! Ook als je het voor gasten maakt.
8 kleine lamsschenkels
2 eetlepels (spelt)bloem
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 grote rode ui
2 grote tenen knoflook
2 cm verse gemberwortel
5 ansjovisfilet uit blik
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels kurkuma
1/2 theelepel cayennepeper
1/4 theelepel piment
snuf nootmuskaat
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
250 ml rode wijn
200 ml groentebouillon
400 g gepelde tomaten uit blik
150 g zwarte olijven, in de lengte gehalveerd
handje verse peterselie
Verhit de oven op 125 °C. Bestrooi de schenkels met bloem, hussel ze goed en bestrooi met zeezout en zwarte peper. Snijd de ui grof. Pel de knoflook en snijd fijn. Schil de gember en snijd fijn. Laat de ansjovisfilets uitlekken en snijd ze fijn.
Verhit de olie in een braadpan die in de oven kan en bak de lamsschenkels in circa 8-10 minuten bruin. Haal ze uit de pan. Bak de ui en knoflook op laag vuur in circa 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de gember, ansjovis en specerijen toe en roer om. Leg de lamsschenkels er weer bij. Giet de rode wijn erop en breng aan de kook. Schenk de hete bouillon en de tomaten op sap erbij en breng alles langzaam aan de kook. Leg het deksel op de pan en zet hem in de oven. Laat de schenkels ongeveer 2½-3 uur stoven tot het vlees mals is en van het bot valt.
Haal de pan uit de oven en doe er de olijven bij. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Garneer met de verse peterselie.
Lekker met volkorencouscous, bulgur, zilvervliesrijst of stevig brood om de saus te dopen. Geef er nog wel een lekkere salade bij, want anders kom je niet aan je dagelijks portie groenten van 400 gram…