Marokkaans runderstoofpotje met pompoen
De hoogste tijd voor pompoen, herfstgroente bij uitstek. De Marokkaanse specerijenmix, ras el hanout, geeft dit stoofpotje haar intense smaak. Heb je het nog niet in huis? Het is te koop bij Turkse supermarkten of Midden Oosterse winkels. Het stoven van het vlees neemt wat tijd, maar veel werk vraagt het bereiden van dit slowfoodgerecht niet. Laat het gewoon lekker zachtjes pruttelen, schep het af en toe om en de tijd doet de rest.
kv. lv. tv. sv.
800 g runderstooflappen
2 el ras el hanout (specerijenmix)
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 uien
2 tenen knoflook
1 flespompoen
scheut olijfolie of kokosolie
2 el boekweitmeel (of speltbloem = niet glv)
250 ml bouillon
sap van 1 sinaasappel
2 laurierblaadjes
handje verse bladpeterselie
voor de coucous
50 g ongezwavelde rozijnen
300 g volkorencouscous
2 tl citroenrasp
1 el olijfolie
verse bladpeterselie (van ca. 8 takjes)
Snijd de stooflappen in niet te grote stukken. Kruid het vlees ruim met de ras el hanout, het zeezout en wat grof gemalen peper. Laat het 2 uur in de koelkast marineren.
Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de pompoen en snijd in niet te grote stukken. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees met de ui en knoflook mooi bruin. Voeg dan het boekweitmeel toe en laat die even meebakken. Blus af met hete bouillon en sinaasappelsap. Voeg laurierblad toe en nog wat grof gemalen peper. Laat op het kleinste pitje met een sudderplaatje ongeveer 2 1/2 uur stoven. Voeg de pompoen toe, breng opnieuw aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 25 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Knip de peterselie fijn en garneer hier het stoofpotje mee.
Wel intussen de rozijnen in kokend water gedurende 10 minuten. Bereid de volkorencouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe er de rozijnen, het citroenrasp en de olijfolie bij. Knip de peterselie fijn en schep dit door de couscous.