Samosa met gehakt en biologische doperwten

Diner | 20 stuks | 45 minuten |

Nadat ik vorige week de film ‘The hundred foot journey’ had gezien kreeg ik opeens zo`n trek in samosa. In de tijd dat ik in een intercultureel eethuis werkte maakte ik het vaak. Ik kon zo de smaak weer oproepen. Samosa is een bij- of voorgerecht uit de Indiase keuken. Het is een driehoekig deeglapje gevuld met bijvoorbeeld gehakt, ui, doperwten en heerlijk ruikende specerijen. Het gevulde deegflapje bak of frituur je en serveer je met een chutney of yohurtmuntsaus.

 

Voor het deeg

250 gram speltbloem

snufje zout

60 g zachte boter of ghee

0,80 dl lauw water

 

Voor de vulling

1 kleine lepel kokosvet

250 gram lamsgehakt

2 uien, fijngesnipperd

2 tenen knoflook, gepeld en geperst

1 cm verse gember, fijngesneden

2 tl koriander, gemalen

1 tl komijn, gemalen

1 tl kurkuma, gemalen

1/2 tl chilipoeder

1/2 tl zeezout

150 g biologische doperwten, diepvries

2 el geraspte kokos

1 tl garam masala

1 groene peper, van zaden ontdaan en fijngehakt

handje koriander, fijngesneden

1 el citroensap

 

Zeef de speltbloem en het zeezout en meng er de boter of ghee erdoor. Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg. Vorm er een bal van, dek het af en laat het een half uur liggen.

 

Verhit het kokosvet in een diepe koekenpan en bak daarin de ui rul. Voeg gehakt, knoflook en gember toe. Roerbak circa 7 minuten. Voeg koriander, komijn, kurkuma, chilipoeder en naar smaak zeezout toe. Doe dan de doperwten en een half kopje warm water erbij en laat circa 20 minuten pruttelen tot de erwten gaar zijn en het vocht verdampt is.

 

Roer er de kokos, garam masala, groene peper en korianderblaadjes door en bak alles nog een paar minuten. Voeg als laatste het citroensap zo nodig een snuf zout toe.

Haal van het vuur en laat afkoelen.

 

Verdeel het deeg in 10 kleine balletjes en rol het met een deegroller uit tot een lapje van 10 cm doorsnee. Snijd de lapjes doormidden en gebruik elke halve circel als een envelopje. Vouw de halve cirkel dubbel tot een hoorntje en druk de kanten goed dicht. Vul de hoorntjes to een 1/2 cm onder de rand met het gehaktmengsel. Maak de bovenste randen vochtig en druk ze stevig op elkaar. Schenk een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de samosa’s aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.