
Bieten-wortelsalade met groene kruiden
Deze salade maak ik graag en de kinderen zijn er dol op. Maak gerust wat meer, want de salade smaakt de volgende dag nòg lekkerder. Gele bieten zijn wat sterker van smaak dan de rode. Kun ze bij jou in de buurt niet kopen, gebruik dan wat meer rode biet en wortel.
NODIG VOOR 6 PERSONEN
300 g rauwe rode bieten
300 g winterwortelen
1 biologische citroen
zeezout & versgemalen zwarte peper
voor de dressing
(kruiden)zout
1 kleine dessertlepel agavesiroop
1 1/2 eetlepels citroensap
4 eetlepels koudgeperste olijfolie
2 eetlepels grofgeknipte peterselieblaadjes
2 eetlepels grofgeknipte korianderblaadjes
1 eetlepel grofgeknipte muntblaadjes
voor erbij
1 grote teen knoflook
1 eetlepel fijngeknipte peterselieblaadjes
100 ml geitenyoghurt
kruidenzout
snufje cayennepeper
BEREIDEN
Schil de bieten en de wortel en snijd ze en julienne of gebruik een mandoline. Doe de reepjes in een lage schaal en besprenkel met citroensap. Bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper.
Roer voor de dressing (kruiden)zout, agavesiroop, citroensap en olijfolie
tot een gebonden saus. Schenk de dressing over de salade, meng het goed en zet de schaal afgedekt minimaal 40 minuten in de koelkast om de smaken in te laten trekken. Schep de kruiden er vlak voor het opdienen door. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Pel en snipper de knoflook en roer dit samen met de peterselie door de yoghurt. Doe er wat rasp van een gewassen citroen bij. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Verdeel de salade over de borden en schep er wat kruidige yoghurt op.