Bieten-wortelsalade met groene kruiden

Lunch | 6 personen | 50 minuten

Deze salade maak ik graag en de kinderen zijn er dol op. Maak gerust wat meer, want de salade smaakt de volgende dag nòg lekkerder. Gele bieten zijn wat sterker van smaak dan de rode. Kun ze bij jou in de buurt niet kopen, gebruik dan wat meer rode biet en wortel.

 

NODIG VOOR 6 PERSONEN

300 g rauwe rode bieten

300 g winterwortelen

1 biologische citroen

zeezout & versgemalen zwarte peper

voor de dressing

(kruiden)zout

1 kleine dessertlepel agavesiroop

1 1/2 eetlepels citroensap

4 eetlepels koudgeperste olijfolie

2 eetlepels grofgeknipte peterselieblaadjes

2 eetlepels grofgeknipte korianderblaadjes

1 eetlepel grofgeknipte muntblaadjes

voor erbij

1 grote teen knoflook

1 eetlepel fijngeknipte peterselieblaadjes

100 ml geitenyoghurt

kruidenzout

snufje cayennepeper

 

BEREIDEN

Schil de bieten en de wortel en snijd ze en julienne of gebruik een mandoline. Doe de reepjes in een lage schaal en besprenkel met citroensap. Bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper.

 

Roer voor de dressing (kruiden)zout, agavesiroop, citroensap en olijfolie

tot een gebonden saus. Schenk de dressing over de salade, meng het goed en zet de schaal afgedekt minimaal 40 minuten in de koelkast om de smaken in te laten trekken. Schep de kruiden er vlak voor het opdienen door. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

 

Pel en snipper de knoflook en roer dit samen met de peterselie door de yoghurt. Doe er wat rasp van een gewassen citroen bij. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Verdeel de salade over de borden en schep er wat kruidige yoghurt op.