Bramenjam met kaneel

Allerlei | |

In augustus is het dé tijd om bramen te pukken. Zoek (met je kids) een plek waar je ongestoord kunt oogsten en maak deze heerlijke jam!

 

1 kilo verse bramen

1 biologische citroen

1 kaneelstokje

1 1/2 eetlepel gemalen steviablad

200 ml appeldiksap

150 g oerzoet

1 zakje pec plus (imperial)

 

Was de bramen goed. Pers de citroen uit. Doe de bramen in een pan en vermeng ze met het citroensap. Voeg kaneelstokje , stevia, diksap en oerzoet. Laat een nacht afgedekt staan zodat de fruitsappen en pectine goed loskomen. Proef de volgende dag of de jam in wording zoet genoeg is en voeg eventueel nog wat stevia of oerzoet toe.

 

Breng de bramen langzaam aan de kook, voeg de pectine toe en schuim regelmatig af. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Controleer of de jam de goede dikte heeft door een paar druppeltjes op een koud schoteltje te laten vallen. Als het snel stolt, is de jam goed. Laat het anders nog even pruttelen en controleer opnieuw. Scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes en doe dat op het laatst bij de jam.

 

Vul gesteriliseerde potjes tot helemaal aan de rand met jam en sluit direct af. Zet het potje de eerste 10 minuten op zijn kop. De jam is ongeveer 3 weken houdbaar. Doordat er geen suiker gebruikt is, is dat korter dan bij gewone jam.