Kerststol met amandeldadelspijs
voor de amandeldadelspijs
8 dadels zonder pit
100 g blanke amandelen
1/2 biologisch citroen
1/2 biologisch ei
45 g kokosbloesemsuiker
Voor de vulling
65 g hazelnoten
75 g ongezwavelde rozijnen
75 g krenten
rasp van 1/2 citroen
rasp van 1/2 sinaasappel
2 theelepels vanille-extract
2 theelepels kaneel
voor het deeg
250 g speltbloem
100 g havermeel
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 zakje gedroogde gist (7g)
75 g kokosolie
1 biologische ei
1/2 theelepel zeezout
100 ml geitenyoghurt
20 ml water
20 g amandelschaafsel
Maak eerst de amandelspijs. Snijd de dadels in kleine stukjes. Maal de amandelen in een blender of keukenmachine grof. Voeg dan de stukjes dadel toe en maal het geheel heel fijn. Boen de biologische citroen schoon en rasp de schil. Klop het ei los. Doe het amandeldadelmengsel, kokosbloesemsuiker en 1 theelepel citroenrasp in een kom en meng het goed. Voeg zoveel ei toe tot je na kort kneden een stevige, niet te vochtige, massa overhoudt. Voeg als het nodig is nog wat ei toe. Kneed het niet te lang want anders komt er te veel olie vrij. Vorm een worst of blok van de spijs, verpak het in een paar lagen plastic folie en leg het tot gebruik in de koelkast.
Hak de hazelnoten grof. Schep alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en laat staan.
Meng speltbloem, havermeel, kokosbloesemsuiker en gist in een grote kom. Smelt de kokosolie op laag vuur. Klop het ei los. Meng het zout, de geitenyoghurt, het water en de kokosolie erdoor en schep het door de droge ingrediënten. Kneed het deeg met de hand ongeveer 10 minuten goed door. Voeg eventueel nog een scheutje water toe. Laat het deeg 15 minuten rusten.
Kneed de vulling er dan goed door. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek, 45 minuten rijzen.
Duw het deeg op een stuk bakpapier uit tot een ovale lap. Vorm van de spijs een lange worst en leg die in de lengte erop. Klap het deeg eroverheen. Druk loszittende rozijnen en krenten nog even goed in het deeg (anders verbranden ze). Druk de zijkanten van het deeg goed aan. Leg de stol met bakpapier op een bakplaat, dek met een theedoek af en laat nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de stol met wat gesmolten kokosolie en bestrooi met amandelschaafsel. Bak de stol in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten bruin en gaar.
Tip: in plaats van speltbloem kun je ook biologisch tarwebloem of lemairemeel gebruiken. En in plaats van kokosolie kun je ook roomboter gebruiken. Geitenyoghurt kun je vervangen door (karne)melk.