Kruidige cheesecake met wortel en pistachenoten

Zoet | 10 personen | 20 minuten + 90 minuten in de oven + ca. 2 uur afkoelen en opstijven  | sv |

December is de ideale maand om deze kruidige cheesecake is te maken. Waarom? Omdat de kruiden in deze cheesecake er een beetje een speculaastouch aan geven. Ik heb deze taart gezoet met erythritol. Dit is een extensieve zoetstof. Het wordt verkregen uit fruit, zoals meloenen en druiven. De glucose uit het fruit wordt gefermenteerd met behulp van gist en dan houd je een suikeralcohol met de naam erythritol over. Voordeel van deze zoetstof is dat het de bloedsuikerspiegel niet laat stijgen, het geen calorieën bevat en het niet belastend is voor de spijsvertering. Het nadeel is dat het een bewerkt product is zonder voedingswaarde. Als je diabetes hebt of andere problemen met je bloedsuikerspiegel dan is dit een fijn product om je taarten mee te zoeten. Als dat niet zo is dan raad ik je aan dit zoetmiddel af te wisselen met (groene) stevia, kokosbloesem- of palmsuiker of rijststroop.  Ik heb de taart niet zo zoet gemaakt. Vind je hem niet zoet genoeg, voeg dan naar smaak wat meer erythritol toe.

 

voor de bodem

200 g spelt- of volkorenbiscuit

100 g biologische roomboter

voor de vulling

300 g roomkaas (monchou)

300 g ricotta

150 g dikke Turkse of Griekse yoghurt

50 g erythritol (greensweet)

30 druppels stevia-extract

1 tl 5-kruidenpoeder* (toko)

1 flinke el arrowroot (of maïzena) of 2 el tarwebloem

4 biologische eieren

200 g oranje of paarse winterwortels, geraspt

1 takje verse munt

verder nodig

springvorm Ø 26 cm

bakpapier

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Vet de springvorm in (ook de zijkanten) en bekleed met bakpapier.
  2. Maak de biscuit fijn in een keukenmachine of door op het dichte pak met een deegroller te slaan (heerlijk om te doen…). Smelt de boter en kneed de kruimels er goed door. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk met een vochtige lepel goed aan. Zet de bodem koel weg.
  3. Mix de roomkaas, ricotta en yoghurt met de keukenmachine of mixer tot een glad geheel. Doe de arrowroot in een kommetje, voeg een scheutje water toe en meng tot een glad papje. Roer het arrowrootpapje, erythritol, stevia en 5-kruidenpoeder door. Voeg de eieren en de geraspte wortel aan het ricottamengsel toe en klop glad.
  4. Giet het mengsel op de biscuitbodem en bak de cheesecake in 90 minuten gaar en lichtbruin. Laat ongeveer 30 minuten in de oven afkoelen. Zet de taart daarna minstens een uur in de koelkast om verder op te stijven.
  5. Hak de pistachenoten grof en rooster ze in een droge koekenpan lichtbruin. Verdeel ze over de cheesecake en steek het topje van het munttakje in het midden van de taart.

 

 

Nog lekkerder is het om de 5-kruidenpoeder zelf te maken. Rooster daarvoor in een droge koekenpan 1 steranijs, ½ tl venkelzaad, 2 kruidnagels, 1,5 cm pijpkaneel en ½ tl szechuanpeper (of gewone zwarte peperkorrels). Doe over in een vijzel en maak helemaal fijn – tot het zo fijn is als poeder. De smaak en geur is veel sterker (en lekkerder) dan als je de poeder kant en klaar koopt.

 

TIP: Gebruik je liever geen koemelkproducten vervang de roomboter dan door kokosolie en de roomkaas, ricotta en Turkse yoghurt door 300 g chavroux + 400 g schapenyoghurt