Pastinaakcake met gember en pecannoten
Een cake waarin de ‘vergeten’ groente pastinaak zit. Gek? Misschien toch niet. Door de zoete smaak van de pastinaak heb je namelijk bijna geen zoetmiddel nodig. En dan zit er in deze cake ook nog eens geen vet waardoor het ook een heel gezond tussendoortje is. Maken hoor, deze bijzondere en lekkere cake!
NODIG
250 gram pastinaak
150 gram gedroogde cranberry’s
50 gram ongezouten en ongebrande pecannoten
300 gram speltbloem (of combinatie speltvolkorenmeel en -bloem of lemairemeel)
3 theelepels wijnsteenbakpoeder
flinke snuf zout
40 gram palmsuiker
½ cm verse gemberwortel, geraspt
½ eetlepel gemalen kaneel
4 biologische eieren
280 ml vers sinaasappelsap
40 druppels stevia
cakeblik
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet een cakeblik in en bestrooi met speltbloem. Wel de cranberry’s 5 minuten in gekookt water, doe ze in een vergiet en laat uitlekken. Schil de pastinaak en rasp hem fijn. Hak de pecannoten grof. Meng de speltbloem, wijnsteenbakpoeder, snuf zout, palmsuiker, geraspte gember en kaneel door elkaar. Klop de eieren los en roer er het sinaasappelsap en de stevia door. Roer dit door het bloemmengsel en voeg de cranberry’s, walnoten en geraspte pastinaak toe. Schep het goed om, maar roer niet te lang. Vul het cakeblik met het beslag. Bak de cake in circa 30-40 minuten stevig en goudbruin. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan is hij gaar. Een plak van deze cake kun je goed als tussendoortje aan je kind mee naar school geven.
Uit: ‘Zonder Suiker, Stop de verslaving, word gezonder’