
Tarte tatin van verse vijgen met vanilleroomsaus
Helaas kan het niet zo heel vaak, maar als er verse vijgen zijn, maak dan deze heerlijke simpele taart. De smaak van de honing past heel goed bij het natuurlijke zoet van de verse vijgen.
NODIG
5 plakjes (spelt)bladerdeeg
10 verse vijgen
25 gram blanke amandelen
3 eetlepels rode port
3 eetlepels biologische honing
1 biologisch ei, losgeklopt
voor de saus
200 ml sojavanillevla (suikervrij, gezoet met tarwestroop)
50 ml sojaroom (soyacuisine)
snuf kaneel
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Was de vijgen en halveer ze. Hak de amandelen fijn. Verwarm de port en de honing in een kleine pan met dikke bodem en doe de vijgen erbij. Leg de plakjes bladerdeeg in een stervorm op elkaar en rol ze met de deegroller uit tot een ronde lap. Vet een ronde taartvorm met boter in en leg hier de vijgen in, met de snijrand naar beneden. Verdeel de gehakte amandelen erover. Bestrijk een kant van de bladerdeeglap met de portsaus en verdeel de rest van de saus over de vijgen. Leg de deeglap over de vijgen heen (de met saus bestreken kant naar beneden). Prik er wat gaatjes in om lucht en vocht te laten ontsnappen. Bestrijk de bovenkant (straks de onderkant) in met wat van het losgeklopte ei. Bak de tarte tatin in circa 20 minuten bruin en gaar in de oven. Meng intussen alle ingrediënten voor de saus en zet deze tot gebruik in de koelkast. Haal de taart uit de oven, laat hem wat afkoelen en keer hem dan om. Serveer de warme vijgentaart met de vanillesaus.
Uit: ‘Zonder Suiker, Stop de verslaving, word gezonder’